Haradinaj će žabu da proguta?

Novi kosovski premijer Ramuš Haradinaj moraće pre svega da proguta veliku žabu i prizna zajednicu srpskih opština na Kosovu, koja će, poput Republike Srpske u Bosni i Hercegovini postati država u državi, piše danas nemački dnevnik Tagescajtung, a prenosi Dojče vele (Deutsće Welle).

  • Vijesti
  • Srbija


List navodi da su pre svega glasovi srpske manjine na Kosovu pomogli bivšem vođi OVK Haradinaju da postane premijer Kosova. A kako će se on ponašati u toj situaciji, to nije teško predvideti jer i EU i međunarodna zajednica, baš kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić žele da Haradinaj ispuni neke uslove, dodaje list.
 
List dodaje da zajednicu srpskih opština Brisel smatra preduslovom integracije obe zemlje u EU.

Haradinaj, koji se još prošle godine - kao opozicioni političar - žestoko borio protiv tog zahteva, sada je pojeo kredu i pravi se da je "realan političar". Njegov nekadašnji partner u koaliciji, predsednik Pokreta za samoopredeljenje Aljbin Kurti, svim silama želi da spreči osnivanje zajednice srpskih opština na Kosovu. Kurtija već sada Srbija, EU i SAD smatraju glavnom smetnjom, mada su mladi na njegovoj strani, dodaje list.

S druge strane, Haradinajeva vlada je na klimavim nogama. A Vučić može mirno da posmatra unutrašnjopolitičke konflikte na Kosovu: oni su dobri po njega, piše Tagescajtung.

Uz pitanje "kako da srpska vlast objasni narodu da jednog ratnog zločinca goni preko Interpola, a s druge strane je glasovima srpske manjine na Kosovu od njega načinila premijera" list dodaje da će "Vučić to sigurno uspeti" jer "ima poslednju reč u svojoj zemlji a štampu čvrsto drži u rukama i sada je još bliži cilju da se umeša i u vladu Kosova".

Dnevnik podseća da Srbija nije priznala nezavisnost Kosova i dodaje da to ni u doglednoj budućnosti neće morati da učini.

Handelsblat piše da "srpska manjina na Kosovu namerava da svojim učešćem u novoj vladi spreči formiranje armije" i dodaje da će Srbi "sprečiti i druge odluke albanske većine koje su protivne njihovim interesima".

"Novoformirana kosovska vlada zavisi od dobre volje srpskih poslanika u parlamentu. Preko poslanika koje vodi Beograd Srbija je prvi put dobila direktan uticaj u Prištini. Kosovo na kojem žive gotovo još samo Albanci, od pre devet godina je nezavisno od Srbije i sada ga priznaje 115 država širom sveta. EU već godinama bezuspešno pokušava da posreduje među zavađenim susedima", navodi list.

(Blic)

KOMENTARI5
POŠALJITE PORUKU

cenzura

11.09.2017 13:27

Neceon.tonikad.priznat.toje.tvrdolinijas.tunema.nikakvije.podjela.tujestvar.rjesena.davno.

Re.cenzura

11.09.2017 14:40

Mogao bi umjesto komentara da malo sjednes u skolu i ucis gramatiku,posto ti to nije jaka strana

art

11.09.2017 16:23

NECE ON PROGUTATI ZABU.DOBILI SU ONI VLADU DRZAVE KOSOVO.

Haradinaj

11.09.2017 17:03

Piše Tageszeitung, mahalske novine koje imaju tiraž cijelih 60.000??? 😂😂😂😂 To je isto kao da se upoređuju novine u Bosni koje štampaju jedva 2.000 kopija. Ako je iko naučio šta znači dati autonomiju ljudima koji mrze sve oko sebe, to su naučili Albanci na primjeru Bosne. NIKADA se neće uspostaviti nikakva tzv zajednica srpskih opština na Kosovu, taman kada nikada ne ušli u EU.

Nista Mi Nije Jasno

11.09.2017 20:03

sta radi ovaj Haradinaj sto se stiso ko petobanka sto se ko Baja ne isprsi i kupi 2 - 3 papka i eto vecine,pa ima valjda i tamo neki DrStevandic i slicni,uostalom nek sredi s Pecolijem taj ce kupit i Kurtu i Kurtija

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.