Milena: Zbogom, dragi prijatelju!

Na vijest o smrti Ljubiše Samardžića Milena Dravić se, potresena, s dubokim poštovanjem prisjetila njihove bogate i plodne saradnje.

  • Vijesti
  • Srbija


Od "Prekobrojne", kada su oboje krupne korake načinili u svet filma  preko kultnog "Jutra" i "Ljubavnog života Budimira Trajkovića" do "Ledine" i "Nebeske udice", njegovog odnosa prema poslu i toga kakav je čovjek bio...

''Mnogo me je pogodila vest o Ljubišinoj smrti. Otišao je moj kolega, prijatelj, moj drug. Donese takva strašna vest veliku tugu. Setu. Žal... I pokrene lanac sećanja. Mnogo toga smo Ljubiša i ja zajedno radili i uradili. Počeli smo kao Mikajlo i Malena u filmu "Prekobrojna" izvanrednog reditelja Branka Bauera.Film je naišao na opšte oduševljenje u celoj Jugoslaviji, meni je na čuvenom Pulskom festivalu pripala "Zlatna arena", Smokija su pratile ovacije... Posle beogradske premijere u Domu sindikata nosili su nas na rukama, doslovce. Kao danas sportiste kad sa medaljama dođu iz sveta. A snimali smo, što bi se reklo, radeći iz petnjih žila. Doduše, kao i sve druge poslove i glumačke zadatke kasnije.

Posle tog filma postali smo glumački par koji su razni reditelji, od Triglava do Đevđelije, angažovali u svojim projektima. Veoma važni filmovi i za njegov i za moj glumački habitus i razvoju su filmovi Puriše Đorđevića "Devojka", "Jutro"... Za "Jutro" je dobio i "Zlatnog lava" u Veneciji a ja "Zlatnu ružu". Eto, i otišao je sa ovog sveta u vreme Venecijanskog festivala. A tada mu je i legendarni Marčelo Mastrojani čestitao.Igrali smo i u spektaklima, partizanskim filmovima "Sutjeska", "Neretva"... Bio je to drugačiji tip filmova u produkcijskom i svakom drugom smislu a njemu je, kao i meni, gluma bila način života. Potpuno predavanje.Ti se filmovi sada, povodom toga da ga nažalost više nema među nama, vidim, posebno ističu. Za njega su možda i važniji bili filmovi "Štićenik" Brace Sljepčevića, "Dani" Saše Petrovića, "Hamlet u Mrduši Donjoj" Krste Papića....

Uradio je Ljubiša izvanredne uloge u urbanim filmovima.I naša saradnja u komedijama je bogata i plodna. Radili smo najozbiljnije moguće a ljude smehom do suza dovodili. "Ljubavni život Budimira Trajkovića", "Rad na određeno vreme" Milana Jelića....I da ne nabrajam.

Pokazalo se kasnije da je višestruko talentovan, imao je talenta za režiju, za produkciju. Igrala sam u njegovim rediteljskim filmovima "Nebeska udica" i "Ledina". Znao je odlično da radi sa glumcima.Bio je osećajan čovek, a na svoj način snažan. A njegova je snaga zapravo izrastala iz ljubavi sa suprugom mu Mirom, koja mu je uvek bila velika podrška. Tako je uspeo da nađe snage da nastavi dalje i kada mu se dogodila velika tragedija, kada je izgubio sina.

Manje je poznato da je voleo i koliko je voleo da sluša dobru muziku, tzv. klasičnu. Bio je čest posetilac koncerata Beogradske filharmonije. Bio je veliki poznavalac klasične muzike. I to je znanje koristio u svom radu.

Napustio nas je, otišao tamo gde svi odlaze. Sem tuge ostavio nam je i svoj čarobni, zarazni osmeh ovekovečen na filmskom platnu'', rekla je Milena.Proslavljeni glumac Ljubiša Samardžić, legenda jugoslovenske i srpske kinematografije, preminuo je u 81. godini.

Rođen je 19. novembra 1936. godine u Skoplju u porodici rudara koji su radili u rudniku uglja Jelašnica kod Niške Banje.

Ljubiša Samardžić je studirao pravo, a potom je prešao na Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Debitovao je na filmu 1961. godine, gde je igrao u ostvarenju "Igre na skelama".

Veoma brzo je stekao popularnost širom bivše Jugoslavije.

Rano je otkriven njegov talenat za glumu, i studirao je kod Bojana Stupice kao stipendista.Šezdesetih godina prošlog veka, Samardžić je bio jedno od zaštitnih lica domaće kinematografije, i u karijeri je ukupno ostvario 130 uloga na velikom platnu i malim ekranima.

Nadimak “Smoki” dobio je zahvaljujući istoimenom liku kog je tumačio 1963. godine, u filmu “Peščani grad”.

Među zapaženijim ulogama su filmovi “Bitka na neretvi”, “Sutjeska”, “Bombaši”, “Ljubavni život Budimira Trajkovića”, “Lude godine”, “Rad na određeno vreme”, “Moj tata na određeno vreme”, “Nije lako sa muškarcima”, “Magareće godine”, “Ubistvo sa predumišljajem”, “Nataša”.

U bogatoj televizijskoj karijeri igrao je u serijama “Vruć vetar”, “Povratak otpisanih”, “Kuda idu divlje svinje”, “Bolji život”, “Policajac sa Petlovog brda”, “Jesen stiže, dunjo moja”.

Izvor: Alo/Nedjeljnik.rs

KOMENTARI3
POŠALJITE PORUKU

Bogić.

10.09.2017 22:21

A film Kozara,lik Mitra.

Radojka Pajic

10.09.2017 23:15

Ima dosta filmova u kojim su zajedno glumili tako da bi pomislili da su stvarno partneri Ti stari glumci i jesu legende koje ce se pamtiti i uvijek rado gledati ,saucesce Ljubisinoj porodici.

Bosnae

11.09.2017 12:41

Glumcina prava je bio, a jos veci mangupcina! Lahka ti zemlja bila i pokoj dusi!! Nadostajaces nam puno!!!

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.