"Imam pravo da idem kod Putina"

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da će tokom susreta sa ruskim predsednikom razgovarati “o rusko-srpskoj vojnoj saradnji”.

Region 10.09.2017 | 19:47
"Imam pravo da idem kod Putina"
“Moramo razgovarati o prostoru jugoistočne Evrope, razgovaraćemo o rusko-srpskoj vojnoj saradnji”, rekla je Kitarović u emisiji “Točka”, regionalne TV N1.

Inače, o predstojećoj poseti Moskvi i susretu sa predsednikom Vladimirom Putinom, hrvatska predsednica kaže da to nije došlo preko noći i da Hrvatska na to ima pravo.

Često je, kaže, bila optuživana i pogrešno interpretirana kada je reč o njenim stavovima prema Ruskoj Federaciji.

“Hrvatska ima pravo da razvija odnose sa Rusijom. Ukoliko se ne dovode u pitanje česti susreti kancelarke Merkel s Putinom ne vidim zašto bi se dovodili u pitanje susreti s hrvatskom predsednicom”, zapitala je.

Istakla je da je vrlo neprjatno iznenađena i da nije očekivala da će Mađarska blokirati ulaz Hrvatske u OECD.

Govoreći o odnosima Hrvatske sa susedima, Kitarović, kaže, da je bilo za očekivati da Slovenija blokira članstvo Hrvatske u OECD, ali ne i Mađarska.

“Odluka Mađarske me isto tako neugodno iznenadila, nisam očekivala da će tako biti”, rekla je Kitarović i najavila da u utorak putuje u Mađarsku i da će to pitanje staviti na sto kako bi se o njemu raspravljalo.

Govoreći o arbitražnoj odluci po pitanju granice Slovenije i Hrvatske, Kitarović kaže da se nada da će razum na kraju pobediti jer nikome ne odgovaraju incidenti i nada se da ih neće biti.

Predsednica Hrvatske nije želela da komentariše izjave bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, kao odgovor na njen stav da je BiH pretnja d terorizma za region i Evropu.

A o pismu Majki Srebrenice, koje su je pozvale da ne priziva novo zlo na ovim prostorima izjavama o BiH i terorizmu, Kitarović kaže da pismo nije dobila, ali da im je odgovorila i da misli da je politički motivisano jer, kakko kaže, doživljava lične napade iz BiH.

Posebno je istakla da je, kada je reč o evroatlantskim integracijama BiH, na svim forumima i u razgovoru sa američkim predsedikom Donaldom Trampom, razgovoru s Donaldom Trumpom molila da obrate pažnju na BiH.

O podignutim tenzijama između BiH i Hrvatske zbog realizacije projekta Pelješki most, Kitarović kaže da to traje dugo i ne razume otkud otpor.

“Most koji spaja ne može biti razlog nezadovoljstva, on samo može olakšati živote ljudi u Neumu. Ušlo je u modu da Hrvatska ima najviše problema sa susedima, ali čini mi se da sve susedne države umesto da osnažuju odnose pokušavaju to da spreče”, rekla je.

Istakavši da ne želi da govori o obaveštajnim podacima kojima raspolaže, ali da ono što se vidi je da se kroz EU razvila mreža ISIL-a i zbog toga što se zanemarila integracija u društvo u nekim se gradovima razvijaju paralelni sistemi i paralelna vlast.

O presudi bosanskohercegovačkim Hrvatima, koja bi trebalo da bude izrečena ove jeseni, Kitarović kaže da ne želi da prejudicira.

Ipak, smatra da ako Hag potvridi postojaje udruženog ratnog poduhvata u tom postupk, u tom slučaju će haški tribunal, prema njenim rečima, izgubiti svaki kredibilitet.

Izvor: B92

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Cccc

10.09.2017 17:56

Što je gospođa umišljena, važna je u pm. Ona je kao ravnopravna sa Merkelovom a kod Putina bi kao da su skupa čuvali ovce. E draga moja, spusti se na zemlju.

ODGOVORITE
Name

НДХ

10.09.2017 18:17

Тако је било и у Другом свјетском рату: Пред Њемцима су пузали а пред Русима су се правили велики и јаки. Док и њих и Њемце Руси нису спустили на земљу, а многе и под земљу.

Name

Da se kladimo

11.09.2017 05:11

Da se kladimo da sa Putinom nece razgovarati o Rusko-Srpsloj saradnji, ne zato sto nece ona htjeti nego joj Putin to nece dozvoliti. Dobice u naprijed pitanja koja moze postaviti.

Name

TripleB

11.09.2017 08:10

Nosi mu prvu ratu za kredit u naturi od 100kn (slovima: sto kuna) haha!

Name

Re da sa kladino

16.09.2017 11:48

Da se kladimo da će imati bolji tretman nego Dodik, koji se sa njim susreće po "hodnicima"

Name

Koznum Idejic

10.09.2017 18:08

Glavna tema ce biti ,,Agrokor,,i nacin na koji ce te da vracate lovu,zabole Ruse za Hrvatsku i Srbiju.

ODGOVORITE
Name

Sinny Boy

10.09.2017 18:08

Hrvatska se posvadjala sa Srbijom, BiH, Slovenijom i sada sa Madjarskom. Stvarno, ima li Hrvatska u svijetu i jednog prijatelja?

ODGOVORITE
Name

Nn

10.09.2017 18:11

Šta hvali Kitarićevoj, kad može BAJA kod Putina što ne bi mogla i ona. Vidjećemo hoće li i ona čekati dva dana na predulazu da je Putin primi? Otvaram raspravu na ovu temu, molim čitaoce da podijele mišljenje ....

ODGOVORITE
Name

Vladimir Grozni

10.09.2017 19:18

Kitarovićka neće u Moskvu na ovaj način kako objašnjava hrvatskoj javnosti kao u fazonu ona je neka sila da ispituje Putina o vojnoj saradnji sa Srbijom.To je priča za malu djecu.Ona je pozvana da joj se da do znanja da milijarde eura koje su dvije ruske DRŽAVNE banke kreditirale Agrokor moraju da se vrate,a na koji način će to biti javnost će saznati po njenom povratku iz Moskve.Hrvatski lex specijalis Agrokor za Rusiju nije prihvatljiv tako da njena posjeta neće za nju biti prijatna jer osim tog pitanja u vojnom i energetskom sektoru Hrvatska je na drugoj strani i to nije tema razgovora,a i kao članica EU uvela je sankcije tako da nema ni ekonomske saradnje.

Name

RE nnn

11.09.2017 01:25

TI otvaras raspravu ???

Name

@nn

11.09.2017 07:19

Šta hvali???Buhahahaha

Name

100% проСрпски 007Bond, са =☦= (православним крстом)!

10.09.2017 18:12

Само : СРБ + РС+ босанска Крајина + Косово + ЦГ + РСК + САО западна Славонија + САО источна Славонија + Далмација и Истра (јер српски партизани су их одбранили од Италијана)... А што се тиче Колиндице - џабе јој све, јер Рус ће добити војну базу у Нишу!

ODGOVORITE
Name

nibrS

10.09.2017 18:29

I naravno,na koljena pred Putinom...

ODGOVORITE
Name

XXL

10.09.2017 19:26

Moguce da se i to desi,inace Putin je poznat kao veliki zenskaros.

Name

Indijanac

10.09.2017 19:07

"Ipak, smatra da ako Hag potvridi postojaje udruženog ratnog poduhvata u tom postupk, u tom slučaju će haški tribunal, prema njenim rečima, izgubiti svaki kredibilitet"?????? To znači žulja Pavelićevu unuku, stiže potvrda o genetskom kodu NDH nasljednika?! Nacija koja se ni poslije 75 godina nije javno ogradila od ustaško-koljačke politike nije relevantna da bilo kome prigovara. Nacija koja je JEDINA u historiji čovječanstva imala namjenske logore za mučenje i klanje djece, fuuuuuuuj!!!! Samo totalni bojkot sve robe koja dolazi iz NDH, neka Slovencima i Mađarima pokušaju izvesti 2.5 milijardi maraka smeća godišnje! Samo bojkot i gledati kako stoka propada i nestaje!

ODGOVORITE
Name

007Bond (100% Бачванин - да се зна!)

10.09.2017 19:36

Чији си ти? Ако си Бошњак - прихватамо те 100%, јер паметан си! А текст ти је 100% исправан и тачан! ...

Name

Indijanac

10.09.2017 20:33

Ja sam prije svega bosanac, a ti mi se Bačvanine skini s komentara. Mogao bih te pronaći i za uši odvesti učiteljici! Ti mene možeš samo "prihvatiti" kao Kolinda Putina.

Name

Ajdemi

10.09.2017 19:14

Putin je velika svalercina.

ODGOVORITE
Name

Jolpaz

10.09.2017 20:25

Čuo sam da se Putin žalio i pitao ima li ko drugi da dodje sa ovog područja umjesto onog dosadnog što ga svako malo vuče za rukav po hodnicima, a Čokolinda kad je čula odmah je odlučila, "Idem ja!"

ODGOVORITE