"Imam pravo da idem kod Putina"

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da će tokom susreta sa ruskim predsednikom razgovarati “o rusko-srpskoj vojnoj saradnji”.

  • Vijesti
  • Region


“Moramo razgovarati o prostoru jugoistočne Evrope, razgovaraćemo o rusko-srpskoj vojnoj saradnji”, rekla je Kitarović u emisiji “Točka”, regionalne TV N1.

Inače, o predstojećoj poseti Moskvi i susretu sa predsednikom Vladimirom Putinom, hrvatska predsednica kaže da to nije došlo preko noći i da Hrvatska na to ima pravo.

Često je, kaže, bila optuživana i pogrešno interpretirana kada je reč o njenim stavovima prema Ruskoj Federaciji.

“Hrvatska ima pravo da razvija odnose sa Rusijom. Ukoliko se ne dovode u pitanje česti susreti kancelarke Merkel s Putinom ne vidim zašto bi se dovodili u pitanje susreti s hrvatskom predsednicom”, zapitala je.

Istakla je da je vrlo neprjatno iznenađena i da nije očekivala da će Mađarska blokirati ulaz Hrvatske u OECD.

Govoreći o odnosima Hrvatske sa susedima, Kitarović, kaže, da je bilo za očekivati da Slovenija blokira članstvo Hrvatske u OECD, ali ne i Mađarska.

“Odluka Mađarske me isto tako neugodno iznenadila, nisam očekivala da će tako biti”, rekla je Kitarović i najavila da u utorak putuje u Mađarsku i da će to pitanje staviti na sto kako bi se o njemu raspravljalo.

Govoreći o arbitražnoj odluci po pitanju granice Slovenije i Hrvatske, Kitarović kaže da se nada da će razum na kraju pobediti jer nikome ne odgovaraju incidenti i nada se da ih neće biti.

Predsednica Hrvatske nije želela da komentariše izjave bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, kao odgovor na njen stav da je BiH pretnja d terorizma za region i Evropu.

A o pismu Majki Srebrenice, koje su je pozvale da ne priziva novo zlo na ovim prostorima izjavama o BiH i terorizmu, Kitarović kaže da pismo nije dobila, ali da im je odgovorila i da misli da je politički motivisano jer, kakko kaže, doživljava lične napade iz BiH.

Posebno je istakla da je, kada je reč o evroatlantskim integracijama BiH, na svim forumima i u razgovoru sa američkim predsedikom Donaldom Trampom, razgovoru s Donaldom Trumpom molila da obrate pažnju na BiH.

O podignutim tenzijama između BiH i Hrvatske zbog realizacije projekta Pelješki most, Kitarović kaže da to traje dugo i ne razume otkud otpor.

“Most koji spaja ne može biti razlog nezadovoljstva, on samo može olakšati živote ljudi u Neumu. Ušlo je u modu da Hrvatska ima najviše problema sa susedima, ali čini mi se da sve susedne države umesto da osnažuju odnose pokušavaju to da spreče”, rekla je.

Istakavši da ne želi da govori o obaveštajnim podacima kojima raspolaže, ali da ono što se vidi je da se kroz EU razvila mreža ISIL-a i zbog toga što se zanemarila integracija u društvo u nekim se gradovima razvijaju paralelni sistemi i paralelna vlast.

O presudi bosanskohercegovačkim Hrvatima, koja bi trebalo da bude izrečena ove jeseni, Kitarović kaže da ne želi da prejudicira.

Ipak, smatra da ako Hag potvridi postojaje udruženog ratnog poduhvata u tom postupk, u tom slučaju će haški tribunal, prema njenim rečima, izgubiti svaki kredibilitet.

Izvor: B92

KOMENTARI19
POŠALJITE PORUKU

Cccc

10.09.2017 19:56

Što je gospođa umišljena, važna je u pm. Ona je kao ravnopravna sa Merkelovom a kod Putina bi kao da su skupa čuvali ovce. E draga moja, spusti se na zemlju.

Тако је било и у Другом свјетском рату: Пред Њемцима су пузали а пред Русима су се правили велики и јаки. Док и њих и Њемце Руси нису спустили на земљу, а многе и под земљу.

НДХ

10.09.2017 20:17

Da se kladimo da sa Putinom nece razgovarati o Rusko-Srpsloj saradnji, ne zato sto nece ona htjeti nego joj Putin to nece dozvoliti. Dobice u naprijed pitanja koja moze postaviti.

Da se kladimo

11.09.2017 07:11

Nosi mu prvu ratu za kredit u naturi od 100kn (slovima: sto kuna) haha!

TripleB

11.09.2017 10:10

Da se kladimo da će imati bolji tretman nego Dodik, koji se sa njim susreće po "hodnicima"

Re da sa kladino

16.09.2017 13:48

Koznum Idejic

10.09.2017 20:08

Glavna tema ce biti ,,Agrokor,,i nacin na koji ce te da vracate lovu,zabole Ruse za Hrvatsku i Srbiju.

Sinny Boy

10.09.2017 20:08

Hrvatska se posvadjala sa Srbijom, BiH, Slovenijom i sada sa Madjarskom. Stvarno, ima li Hrvatska u svijetu i jednog prijatelja?

Nn

10.09.2017 20:11

Šta hvali Kitarićevoj, kad može BAJA kod Putina što ne bi mogla i ona. Vidjećemo hoće li i ona čekati dva dana na predulazu da je Putin primi? Otvaram raspravu na ovu temu, molim čitaoce da podijele mišljenje ....

Kitarovićka neće u Moskvu na ovaj način kako objašnjava hrvatskoj javnosti kao u fazonu ona je neka sila da ispituje Putina o vojnoj saradnji sa Srbijom.To je priča za malu djecu.Ona je pozvana da joj se da do znanja da milijarde eura koje su dvije ruske DRŽAVNE banke kreditirale Agrokor moraju da se vrate,a na koji način će to biti javnost će saznati po njenom povratku iz Moskve.Hrvatski lex specijalis Agrokor za Rusiju nije prihvatljiv tako da njena posjeta neće za nju biti prijatna jer osim tog pitanja u vojnom i energetskom sektoru Hrvatska je na drugoj strani i to nije tema razgovora,a i kao članica EU uvela je sankcije tako da nema ni ekonomske saradnje.

Vladimir Grozni

10.09.2017 21:18

TI otvaras raspravu ???😉😉Ma je li moguce?????

RE nnn

11.09.2017 03:25

Šta hvali???Buhahahaha

@nn

11.09.2017 09:19

100% проСрпски 007Bond, са =☦= (православним крстом)!

10.09.2017 20:12

Само : СРБ + РС+ босанска Крајина + Косово + ЦГ + РСК + САО западна Славонија + САО источна Славонија + Далмација и Истра (јер српски партизани су их одбранили од Италијана)... А што се тиче Колиндице - џабе јој све, јер Рус ће добити војну базу у Нишу!

nibrS

10.09.2017 20:29

I naravno,na koljena pred Putinom...

Moguce da se i to desi,inace Putin je poznat kao veliki zenskaros.

XXL

10.09.2017 21:26

Indijanac

10.09.2017 21:07

"Ipak, smatra da ako Hag potvridi postojaje udruženog ratnog poduhvata u tom postupk, u tom slučaju će haški tribunal, prema njenim rečima, izgubiti svaki kredibilitet"?????? To znači žulja Pavelićevu unuku, stiže potvrda o genetskom kodu NDH nasljednika?! Nacija koja se ni poslije 75 godina nije javno ogradila od ustaško-koljačke politike nije relevantna da bilo kome prigovara. Nacija koja je JEDINA u historiji čovječanstva imala namjenske logore za mučenje i klanje djece, fuuuuuuuj!!!! Samo totalni bojkot sve robe koja dolazi iz NDH, neka Slovencima i Mađarima pokušaju izvesti 2.5 milijardi maraka smeća godišnje! Samo bojkot i gledati kako stoka propada i nestaje!

Чији си ти? Ако си Бошњак - прихватамо те 100%, јер паметан си! А текст ти је 100% исправан и тачан! ...

007Bond (100% Бачванин - да се зна!)

10.09.2017 21:36

Ja sam prije svega bosanac, a ti mi se Bačvanine skini s komentara. Mogao bih te pronaći i za uši odvesti učiteljici! Ti mene možeš samo "prihvatiti" kao Kolinda Putina.

Indijanac

10.09.2017 22:33

Ajdemi

10.09.2017 21:14

Putin je velika svalercina.

Jolpaz

10.09.2017 22:25

Čuo sam da se Putin žalio i pitao ima li ko drugi da dodje sa ovog područja umjesto onog dosadnog što ga svako malo vuče za rukav po hodnicima, a Čokolinda kad je čula odmah je odlučila, "Idem ja!"

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.