EP: Lako, bez problema - Srbija je u 1/4-finalu!

Planirano - ostvareno: Srbija je u četvrtfinalu! Naredni rival - Italija.  Orlovi, morate bolje protiv Italije! Bogdan na svom nivou, probodio se Kuzmić za novu pobedu Srbije - 86:78.  Dabl-dabl Kuzmića, Srbija s mukom savladala otpisane Mađare! Košarkaši Srbije pobedili su Mađarsku 86:78 u osmini finala Evrobasketa. "Orlovi" su se plasirali u četvrtfinale u kome će igrati protiv Italije.

Košarka 10.09.2017 | 16:04
EP: Lako, bez problema - Srbija je u 1/4-finalu!
Bilo je lako i efikasno protiv Velike Britanije, još ubedljivije u okršaju sa Belgijom, ali je posle dva dana odmora utakmica protiv Mađarske pokazala da više nema lakih protivnika, ni unapred dobijenih utakmica! Tačnije, da više nemate prava na opuštanje.

Košarkaši Srbije očekivano su bili bolji od naših severnih suseda i slavili 86:78 (24:16, 24:25, 21:12, 17:25), možda premalim rezultatom u odnosu na očekivanja. Zato će selektor Aleksandar Đorđević imati razloga da razmišlja o određenim elementima koji su obeležili susret.

Pozitivnim i negativnim.

Dobra stvar je da je Ognjen Kuzmić konačno pronašao sebe i u protivničkom reketu, zbog čega je i bio prva udarna igla Srbije sa 17 poena, devet skokova i tri završna dodavanja. Novopečeni centar madridskog Reala stavio je Akoša Kelera i Kemala Karahodžića i delovao je daleko smirenije i sigurnije nego što je to bio slučaj u većem delu šampionata. A to je posebno bilo izraženo tokom prvog dela igre, kada je i ubacio veću porciju koševa. Tačnije, 15 od 17. Od toga, čak 11 za sedam minuta prve deonice, uz pet skokova.

Osim toga što je selektor Đorđević mogao verovatno i poslednji put na turniru da rasporedi energetsku potrošnju na ceo tim, odbrambena linija odradila je veliki posao kako bi u potpunosti izolovala Adama Hangu. To je i učinila, pre svega su za taj zadatak bili zaduženi Branko Lazić i Dragan Milosavljević, pa je novi bek Barselone meč završio samo s jednim poenom. Takođe, Đorđević je imao i taj luksuz da njegovi puleni odigraju još jednu opušteniju utakmicu, posle mečeva sa Velikom Britanijom i Belgijom. Iz te opuštenosti, doduše, izrodile su se određene greške zbog kojih je i sam šef struke bio vidno nezadovoljan, a koje daleko jači takmac od Mađarske (čitaj: Italija) neće tek tako ispustiti.

Pre svega, Srbija je Mađarskoj dopustila veliki broj hitaca sa distance (12/28), ali i neshvatljivo veliki broj poena nakon izgubljenih lopti – čak 22! Poređenja radi, Srbija ih je imala tek šest, ali zato i 15 prodatih lopti! I nije to bila posledica određenog kvaliteta mađarskog sastava, već veća doza našeg manjka entuzijazma. Koji definitivno neće proći protiv Italije, mada je očigledno da su Orlovi već tokom utakmice s Mađarskom razmišljali o Azurima i četvrtfinalu.

Nije strašno, ali je definitivno poslednje upozorenje pred najvažniju utakmicu na turniru.

Da ne bude da je sve bilo samo loše, Srbija je uspela značajno da eksploatiše mađarski reket i ubaci čak 46 poena iz neposredne blizine koša! Pored Kuzmića dominirao je i Boban Marjanović sa 14 poena i šest skokova. Obrni-okreni, ponovo je na vrhu liste strelaca bio Bogdan Bogdanović sa 17 poena, čime je doposao i šest asistencija, mada je ponovo odigrao više minuta nego što je to možda i bilo potrebno (32 minuta). Milan Mačvan je dodao 14 poena, a dobar sveukupni učinak imao je i Stefan Jović sa devet poena i pet asistencija, kao i Vladimir Lučić sa 11 poena i pet uhvaćenih lopti.

U evidentnom izostanku košgeterkog učinka Adama Hange iskočio je Žoltan Perl sa čak 22 poena, sedam skokova i četiri asistencije i bio apsolutno najveća pretnja srpskom košu. Dobar je bio i Čaba Ferenc sa 15 poena, dok je David Vojvoda dopisao 11 koševa.

Srbija će imati slobodan utorak, a vreme odigravanja meča protiv Italije u sredu biće naknadno objavljen.

EVROBASKET - OSMINA FINALA

Srbija - Mađarska 86:78 (24:16, 24:25, 21:12, 17:25)

SRBIJA: Mačvan 14, Bogdanović 17, Lučić 11, Milosavljević 4, Birčević, Štimac, Lazić, Micić, Gudurić, Jović 9, Kuzmić 17, Marjanović 14.

MAĐARSKA: Rujak 6, Alen 3, Keler 8, Vitman 2, Hanga 1, Vojvoda 11, Kovač, Tot, Ferenc 15, Perl 22, Karahodžić 6, Elingsfild 4.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar