300 godina srpstva u Rijeci

Srbi nastanjeni u Rijeci proslaviće idućeg mjeseca jubilarnih 300 godina od dolaska u taj grad.

  • Vijesti
  • Region


Organizatori poručuju da je obilježavanje jubileja najveći i najvažniji projekat srpske zajednice u Istri i na Kvarneru od raspada Jugoslavije.

Cilj im je, ističu, da ukažu na činjenicu vjekovnog života Srba odnosno pravoslavaca na ovim prostorima, ali i na dubok trag koji su ostavili u protekla tri vijeka.

Uz bogat kulturno-umjetnički program, u kojem će učestvovati i Dječije pozorište Republike Srpske s predstavom "Folklorna magija" te Ženski kamerni hor "Banjalučanke", u sklopu jubileja će, uz ostalo, biti upriličen i naučni skup, liturgija i svečana akademija.

Obilježavanje jubileja počinje 14. oktobra, kada će u srpskoj pravoslavnoj crkvi svetog Nikole u Rijeci biti služena liturgija, a istog dana predviđena je i akademija u Guvernerovoj palači.

Uz to, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka biće otvorena izložba "Pravoslavni u Rijeci u 18. stoljeću", koju će posjetioci moći da vide dvije sedmice. "

Pravoslavlje na sjevernom Jadranu u 18. vijeku" naziv je internacionalnog naučnog skupa, koji će biti upriličen na Sveučilištu u Rijeci.

U kulturno-umjetničkom programu, u kojem nastupaju pozorište i hor iz Banjaluke, publici će se predstaviti i beogradsko pozorište "Slavija", ali i Ženska klapa "Kastav" iz istoimenog grada u Hrvatskoj, te HKD Rijeka. Pritom će gurmani i ljubitelji muzike u jednom riječkom restoranu moći uživati u kulinarskim specijalitetima beogradske "Skadarlije".

Organizatori navode da očekuju brojne goste, uključujući i predstavnike vlasti Srbije i Republike Srpske, a poziv će, kako ističu, poslati i Igoru Radojičiću, gradonačelniku Banjaluke. Dragiša Laptošević, predsjednik Organizacionog odbora ovog jubileja, rekao je da je Rijeka drugačiji grad od ostalih u Hrvatskoj, te da je za Srbe otvorena po svim pitanjima.

"Očekujemo da će nakon proslave ovog jubileja, čiji je cilj i da se uspostavi kulturni most između Banjaluke, Beograda i Rijeke, ta saradnja nastaviti da se odvija", rekao je Laptošević.

Pravoslavci su se u ove krajeve doselili 1717. godine, kada je 218 pravoslavnih porodica došlo u Rijeku, Kraljevicu i Novi. Njima su odmah zagarantovana vjerska prava, a stavljeni su pod jurisdikciju Srpske pravoslavne crkve.

Izvor: Nezavisne novine

KOMENTARI9
POŠALJITE PORUKU

Tanko...

09.09.2017 11:46

Ništa od toga, piši propalo! U kolu šest baba i JEDNA djevojka??! Sramota!

Treba kordinacija pokreta. Mladi skacu i nema greske ma kako da skoce.

Igrati narodno kolo

09.09.2017 12:24

Тражиш длаку у јајету. На основу једне фотографије закључујеш да нема више младих дјевојака. Битније је да се Срби усуђују да као народ (а не само као грађани појединци) изађу у јавност у окружењу које их стотинама година на сваки начин уништава. На Србе се свуда напада и сви смо на неки начин хероји јер смо још у животу, али Срби у Хрватској и у тзв. "држави" Косово су већи хероји од нас осталих Срба. Свака им част за храброст.

Длака у јајету

09.09.2017 12:41

Vidim,da nisi upoznat sa situacijom a javljas se. Jadno. Ne mjesaj se u stvari koje ne poznajes. Hvala.

Re

09.09.2017 16:28

Karadoz

09.09.2017 11:54

Kako zar ono nisu tamo najstariji... zar su Hrvati dosli prije?

Otrov si.Pravi.Ja kao Srbin malo drugacije.Rijeka je rijedak primjer 1991 gdje vecina nije proganjala manjinu.I kao Srbin skidam im kapu. Svaka cast.

Otrov

09.09.2017 22:39

uf

09.09.2017 12:07

Sada ce Hrvati odmah poruciti kako je to provokacija Srba, I verovatno da istorijski to nije tacno. Po obicaju, samo oni su zivjeli na Balkanu.

Pa jadni ne bili što odmah jednu pozitivnu stvar napadate.Svaka Vam čast Riječki Pravoslavci samo širite mir i ljubav među ljudima pa to je nalog Svetosavlja.

JULIJA

09.09.2017 20:12

Špekulacija

09.09.2017 14:05

Većina Srba u Krajini, Lici i Dallmaciji su porijeklom iz Istočne Hercegovine i Crne Gore.

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.