300 godina srpstva u Rijeci

Srbi nastanjeni u Rijeci proslaviće idućeg mjeseca jubilarnih 300 godina od dolaska u taj grad.

Region 09.09.2017 | 11:26
300 godina srpstva u Rijeci
Organizatori poručuju da je obilježavanje jubileja najveći i najvažniji projekat srpske zajednice u Istri i na Kvarneru od raspada Jugoslavije.

Cilj im je, ističu, da ukažu na činjenicu vjekovnog života Srba odnosno pravoslavaca na ovim prostorima, ali i na dubok trag koji su ostavili u protekla tri vijeka.

Uz bogat kulturno-umjetnički program, u kojem će učestvovati i Dječije pozorište Republike Srpske s predstavom "Folklorna magija" te Ženski kamerni hor "Banjalučanke", u sklopu jubileja će, uz ostalo, biti upriličen i naučni skup, liturgija i svečana akademija.

Obilježavanje jubileja počinje 14. oktobra, kada će u srpskoj pravoslavnoj crkvi svetog Nikole u Rijeci biti služena liturgija, a istog dana predviđena je i akademija u Guvernerovoj palači.

Uz to, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka biće otvorena izložba "Pravoslavni u Rijeci u 18. stoljeću", koju će posjetioci moći da vide dvije sedmice. "

Pravoslavlje na sjevernom Jadranu u 18. vijeku" naziv je internacionalnog naučnog skupa, koji će biti upriličen na Sveučilištu u Rijeci.

U kulturno-umjetničkom programu, u kojem nastupaju pozorište i hor iz Banjaluke, publici će se predstaviti i beogradsko pozorište "Slavija", ali i Ženska klapa "Kastav" iz istoimenog grada u Hrvatskoj, te HKD Rijeka. Pritom će gurmani i ljubitelji muzike u jednom riječkom restoranu moći uživati u kulinarskim specijalitetima beogradske "Skadarlije".

Organizatori navode da očekuju brojne goste, uključujući i predstavnike vlasti Srbije i Republike Srpske, a poziv će, kako ističu, poslati i Igoru Radojičiću, gradonačelniku Banjaluke. Dragiša Laptošević, predsjednik Organizacionog odbora ovog jubileja, rekao je da je Rijeka drugačiji grad od ostalih u Hrvatskoj, te da je za Srbe otvorena po svim pitanjima.

"Očekujemo da će nakon proslave ovog jubileja, čiji je cilj i da se uspostavi kulturni most između Banjaluke, Beograda i Rijeke, ta saradnja nastaviti da se odvija", rekao je Laptošević.

Pravoslavci su se u ove krajeve doselili 1717. godine, kada je 218 pravoslavnih porodica došlo u Rijeku, Kraljevicu i Novi. Njima su odmah zagarantovana vjerska prava, a stavljeni su pod jurisdikciju Srpske pravoslavne crkve.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Tanko...

09.09.2017 09:46

Ništa od toga, piši propalo! U kolu šest baba i JEDNA djevojka??! Sramota!

ODGOVORITE
Name

Igrati narodno kolo

09.09.2017 10:24

Treba kordinacija pokreta. Mladi skacu i nema greske ma kako da skoce.

Name

Длака у јајету

09.09.2017 10:41

Тражиш длаку у јајету. На основу једне фотографије закључујеш да нема више младих дјевојака. Битније је да се Срби усуђују да као народ (а не само као грађани појединци) изађу у јавност у окружењу које их стотинама година на сваки начин уништава. На Србе се свуда напада и сви смо на неки начин хероји јер смо још у животу, али Срби у Хрватској и у тзв. "држави" Косово су већи хероји од нас осталих Срба. Свака им част за храброст.

Name

Re

09.09.2017 14:28

Vidim,da nisi upoznat sa situacijom a javljas se. Jadno. Ne mjesaj se u stvari koje ne poznajes. Hvala.

Name

Karadoz

09.09.2017 09:54

Kako zar ono nisu tamo najstariji... zar su Hrvati dosli prije?

ODGOVORITE
Name

Otrov

09.09.2017 20:39

Otrov si.Pravi.Ja kao Srbin malo drugacije.Rijeka je rijedak primjer 1991 gdje vecina nije proganjala manjinu.I kao Srbin skidam im kapu. Svaka cast.

Name

uf

09.09.2017 10:07

Sada ce Hrvati odmah poruciti kako je to provokacija Srba, I verovatno da istorijski to nije tacno. Po obicaju, samo oni su zivjeli na Balkanu.

ODGOVORITE
Name

JULIJA

09.09.2017 18:12

Pa jadni ne bili što odmah jednu pozitivnu stvar napadate.Svaka Vam čast Riječki Pravoslavci samo širite mir i ljubav među ljudima pa to je nalog Svetosavlja.

Name

Špekulacija

09.09.2017 12:05

Većina Srba u Krajini, Lici i Dallmaciji su porijeklom iz Istočne Hercegovine i Crne Gore.

ODGOVORITE