US open: Nadal - Anderson u finalu!

Kao furija: Nadal izgubio set pa počistio Delpa! Rafael Nadal će u nedelju igrati svoje četvrto finale na US Openu. Posle 150 minuta igre pobedio je Huana Martina del Potra, 4:6, 6:0, 6:3, 6:2. Anderson ispunio san, prvo veliko finale u karijeri! Kevin Anderson je u 31. godini stigao do prvog grend slem finala. Potpuno zasluženo jer je u polufinalu nadigrao Pabla Karenja-Bustu – 4:6, 7:5, 6:3, 6:4.  

Tenis 09.09.2017 | 11:15
US open: Nadal - Anderson u finalu!
Teniser iz Johanesburga je na najbolji način iskoristio situaciju u donjoj polovini žreba i tako postao prvi Južnoafrikanac još od 1965. i Klifa Drisdejla koji je stigao do meča za pehar na US Openu.

Takođe, on je prvi Južnoafrikanac u jednom grend slem finalu još od 1981. kada je Johan Krik trijumfovao u Melburnu.

Iskusniji Anderson bio je blagi favorit uoči ovog meča i to je na terenu i potvrdio. Meč je trajao 175 minuta i utisak je da ultra defanzivni Španac nije imao rešenja za topovske servise i strašne forhende Andersona.

Kevin je imao čak 83 odsto poena osvojenih na svoj prvi servis, ispalio je 22 as servisa i zabeležio ukupno 58 vinera, naspram 21 koliko je imao Karenjo-Busta.

U prvom setu, Španac je bolje počeo, bio mu je dovoljan brejk u sedmom gemu za vođstvo u meču.

Anderson je u nastavku uspeo da smanji broj grešaka, podigne nivo igre. U drugom setu je poveo sa 3:1, potom je Karenjo-Busta izjednačio na 3:3, ali novim brejkom, u 12. gemu, Anderson je okrenuo meč na svoju stranu.

U oba seta do kraja, bio mu je dovoljan po jedan brejk. Držao je svoj servis, nije popuštao i tako stigao i do treće pobede nad Špancem ove sezone.

“Prvo finale, ovo je ostvaren san za mene. Dozvoliću sebi da sutra proslavim ovu pobedu. Bilo je teško, osećao sam nervozu na početku, Pablo je sve vraćao. Uspeo sam da se resetujem u drugom setu, da počnem bolje da udaram, i ritern je proradio, na kraju, moram biti zadovoljan igrom”, poručio je Anderson, koji je ove sezone 28. nosilac na turniru.

Kao furija: Nadal izgubio set pa počistio Delpa! Rafael Nadal će u nedelju igrati svoje četvrto finale na US Openu. Posle 150 minuta igre pobedio je Huana Martina del Potra, 4:6, 6:0, 6:3, 6:2.

Po prvi put u meču za titulu španski teniser preko puta mreže neće imati Novaka Đokovića kojeg je u tri finalna meča dva puta dobio. Sastaće se sa Kevinom Andersonom i svakako, biti veliki favorit.

Svetski broj jedan je, mora se reći, apsolutno zasluženo ostvario 225. grend slem pobedu i plasman u 23. veliko finale. Ima priliku za 16. grend slem trofej, samim tim i da se dodatno učvrsti na vrhu ATP liste.

Što se tiče Del Potra, treba mu čestitati na svemu što je uradio na turniru. Primetno je bilo da nije imao snage posle dva teška meča u osmini i četvrtfinalu, koje je igrao prehlađen, ali to nikako ne umanjuje pobedu Nadala koji je od drugog seta do kraja meča prikazao igru kao u svojim najboljim danima.

Prvi set je pripao Argentincu. U petom gemu je načinio brejk što mu je bilo dovoljno za osvajanje seta. Tada je pogađao prve servise, išlo mu je dosta toga od ruke, za razliku od Nadala koji je bio vidno nezadovoljan.

Besan zbog izgubljenog seta, teniser iz Manakora je potom zaigrao kao u transu. Ubacio je u petu brzinu, zaigrao izuzetno agresivno, i kako je njegova igra bivala sve bolja, tako je Del Potro padao. Drastično su mu oslabili servisi i forhendi, i otuda ne čudi što je Nadal nanizao devet gemova zaredom.

Od sredine trećeg seta do kraja meča, Argentinac je uspeo da osvoji svega pet gemova. Statistika dovoljno govori, Nadal je napravio dvostruko manje neiznuđenih grešaka (20:40) i isto tako skoro dvostruko više vinera (45:23). U svim segmentima je nadigrao Del Potra koji će morati da čeka novu priliku za titulu u Njujorku.

Takođe, Rafi će ovo biti treće grend slem finale u sezoni. U Melburnu je izgubio od Federera, potom je slavio na Rolan Garosu protiv Stena Vavrinke, sada ga očekuje 28. nosilac Kevin Anderson protiv kojeg vodi sa 4:0 u pobedama.

„Posle nekoliko problematičnih godina, povreda, sjajno je opet igrati u finalu ovde u Nujorku. Tri poslednja meča bila su veoma dobra za mene, ali ovaj je bio svakako najbolji. Imam još tu strast da igram svom snagom, dolaziću ovde još mnogo godina“, izjavio je Nadal.

Ne potcenjuje ni protivnika, Kevina Andersona.

„Visok je, ima neverovatan servis i takođe dobro igra na ovoj podlozi. I on je imao problema sa povredama ali sad igra svoj najbolji tenis. Znam ga još kad je imao 12 godina, drago mi je da je u finalu“, zaključio je prvi teniser sveta.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar