EP: Pamtimo „gaženje“ u fudbalu, bitke u bazenu...

A sad je opet red na košarku! Kakva Mađarska nas čeka? Adam Hanga i David Vojvoda glavne uzdanice, a plasman u osminu finala već je istorijski uspeh.

Košarka 08.09.2017 | 22:45
EP: Pamtimo „gaženje“ u fudbalu, bitke u bazenu...
Košarkaši Srbije u osmini finala Evrobasketa igraće protiv Mađarske koja je zauzela četvrto mesto u grupi sa kojom se ukrštaju Orlovi. Utisak je svakako, da je ekipa Aleksandra Đorđevića dobila najlakšeg rivala u ovoj fazi takmičenja, ali to nikako ne znači da smeju da potcene selekciju naših severnih komšija.

A upravo su oni potvrda one toliko već izlizane, ali tačne fraze: “Danas svi igraju košarku“. Dakle šta čeka srpske košarkaše u osmini finala?

Selekciju Mađarske sa klupe predvodi crnogorski stručnjak Stojan Ivković, a njegova ekipa je plasmanom u nokaut fazu zaista napravila istorijski uspeh.

Već i vrapci na grani znaju ko su udarne igle selekcije Mađarske.  Glavni uzdanica je Adam Hanga, novi as Barselone, koji je bio apsolutno dominantna figura i u ovih pet utakmica Mađara u prvoj fazi šampionata. Njemu uz rame je sada već legendarni igrač tamošnjeg najboljeg kluba, Solnoka David Vojvoda.

Mađari su u prvoj fazi takmičenja na EP ostvarili učinak od dve pobede i tri poraza i to je bilo dovoljno za osvajanje četvrtog mesta u C grupi čiji mečevi su igrani u Klužu gde je ova reprezentacija zbog blizine granice imala ozbiljnu podršku navijača. Tako, ipak, neće biti u nokaut fazi, pošto je Istanbul „malo“ dalje.

Već u prvom kolu protiv Hrvatske, mađarska ekipa je namučila favorita, ali nije mogla ništa više od časnog poraza (58:67). Ono što je u drugom kolu bilo protiv Crne Gore, može se nazvati svačim, samo ne časnim. Jer poraz od 72:48 to svakako nije.

Ipak, odmah nakon toga usledio je veliki i iznenađujući trijumf koji je u stvari Mađarima i otvorio vrata osmine finala. Pala je Češka, a rezultat je bio 85:73. U četvrtom kolu Mađari su savladali i Rumuniju sa 80:71 i tako teoretski osigurali plasman u nokaut fazu na šampionatu. Poraz u poslednjem kolu grupne faze od prvog favorita Španije, svakako je bio već unapred ukalkulisan.

Gledano kroz prizmu statistike, stvari stoje ovako. Prvi strelac ekipe u dosadašnjem toku šampionata je Adam Hanga sa 17,3 poena u proseku po utakmici, a isti igrač je i prvi asistent Mađara - ima 4,3 uspešna dodavanja. David Vojvoda je samo za nijansu manje efikasan od Hange, prosečno beleži 17 poena.  Kada su u pitanju skokovi, tu je najbolji Akoš Keler sa prosekom od 4,4 po meču.

Inače, košarkaške reprezentacija Srbije i Mađarske već su se sastajale i to, iz ove perspektive deluje pomalo bizarno, u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope 2009. godine. Krajem avgusta 2008. srpski košarkaši su u Beogradskoj areni slavili sa 94:60, dok je u septembru u Sombatelju bilo 89:61.

Ne bi imali ništa protiv da se i ovaj put ponovo neki sličan rezultat. A i sećanja na neke druge sportove poput vaterpola i fudbala uvek probude euforiju kod naših navijača. Utakmica između Srbije i Mađarske igra se u nedelju od 14.30 u hali Sinan Erdem koja se nalazi u evropskom delu Istanbula.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar