Skener: Kad Sale uzme tajm-aut, a Bogdan i Bobi "zaplešu"!

Dobro da nije moglo bolje – prvu fazu takmičenja na Evrobasketu selekcija Srbije je završila sa 4 pobede i jednim porazom.

Košarka 08.09.2017 | 11:30
Skener: Kad Sale uzme tajm-aut, a Bogdan i Bobi "zaplešu"!
Poslednji trijumf pred početak eliminacione faze ostvaren je u duelu sa Belgijom, daleko ubedljivije i sigurnije nego u sredu protiv Velike Britanije, a ceo posao je praktično bio gotov do poluvremena.

Ipak, početak meča nije bio najsjajniji, evidentno dekoncentrisani Stefan Jović je već u uvodnim napadima izgubio dve lopte, a igrači na visokim pozicijama nisu uspeli da obezbede svoj reket, pa je protivnik zabeležio čak 6 skokova u napadu. 

Tendencija igre koju je selektor Aleksandar Đorđević pripremio za ovaj duel je i tada bila evidentna, uprkos sporijem ulasku u meč – čak 12 od 18 poena Srbije u prvoj deonici stiglo je iz reketa, uz čak 7 asistencija. 

Nizbrdo je krenulo na početku druge četvrtine, brzo je Belgija uspela da stigne do samo poena zaostatka, nije bilo kreacije je u napadu Srbije na trenutke, a odbrana nije uspevala da stigne brze bekove protivnika i njihove ludačke šuteve sa 7 i više metara. 

Van Rosom i Lekont su pogodili po trojku, Micić i Milosavljević nisu i jurnjava je morala da bude prekinuta. 

Selektor Aleksandar Đorđević je zatražio minut odmora i sve je zatim krenulo po planu, a i bolje od toga. Serijom od 20:0 Srbija je praktično rešila meč i do kraja je samo održavala prednost, uz šansu za dodatno uigravanje i finalne pripreme za eliminacionu fazu.

6 Milan Mačvan – ponovo je bio na nivou zadatka, naročito u prvom poluvremenu, kada mu je sve polazilo za rukom, osim šuta za tri poena. Uz to, imao je ključnu ulogu u velikoj seriji Srbije u drugoj četvrtini.

7 Bogdan Bogdanović – kako je Jović loše ušao u meč i brzo se preselio na klupu, na košarkašu Sakramento Kingsa je ostao teret organizacije napada. Ta uloga mu nije strana, demonstrirao je to tokom karijere, delio je divne asistencije (ukupno 9) i praktično spajao saigrače sa košem. Ispalio je pet trojki i pogodio samo jednu, a malo se mučio i sa šuterima Belgije, kojima nije bilo strano da pokušaju, a i pogode sa više od 7 metara.

11 Vladimir Lučić – kao i u duelu sa Britancima, konstantno je bio na skoku u napadu, ali mu je skoro svaki put falilo nekoliko centimetara. Kao i u pokušaju da zakuca posle briljantnog dodavanja Marjanovića. Ubacio je dve trojke iz dva pokušaja i imao sjajnu seriju asistencija u prvoj deonici.

12 Dragan Milosavljević – bio je potpuno van ritma i odigrao najgoru napadačku utakmicu na Evrobasketu, bez poena, uz po jedan skok i asistenciju, ali i dve izgubljene lopte. Na drugoj strani parketa je držao perimetar i bio konstantno na lopti.

14 Stefan Birčević – ponovo je počeo u petorci i morao brzo na klupu zbog faulova. Ova utakmica je bila prilika za njega da se dokaže, ali je tu šansu nažalost propustio.

15 Vladimir Štimac – svojih 8 minuta na parketu je iskoristio veoma dobro, iz 5 pokušaja je upisao 5 poena i pokazao je energiju po kojoj je prepoznatljiv.

19 Branko Lazić – ponovo je preagresivno ulazio u duele, iako za tim nije bilo prevelike potrebe. Iz jednog od tih “akcija“ Belgija je dobila priliku da izvede tri slobodna bacanja. Jeste to njegov stil igre, ali bi morao da nađe idealnu meru agresivnosti.

22 Vasilije Micić – u odsustvu Jovića se nije nametnuo kao organizator igre na koga selekcija Srbije može da se osloni, ta uloga je data u ruke Bogdanoviću. Iznenađujuće, zabeležio je 9 skokova, ali velike zasluge za to idu centrima Srbije, koji su dobro gradili reket.

23 Marko Gudurić – i dalje je stegnut, morao bi da bude opušteniji i da ne upada u panične situacije. Nema njegovog šuta, a teško dolazi i do situacija da ima čist pogled ka košu.

24 Stefan Jović – iznenađujuće loše je ušao u meč, odmah izgubio dve lopte, posle čega ga je Đorđević preselio na klupu i tu ostavio do kraja. Najbitnije je da je odmorio i da ne dozvoli da se “crni minuti“ odraze na njegovo samopouzdanje.

32 Ognjen Kuzmić – mnogo muka je imao u prvoj četvrtini, njemu na dušu ide 6 ofanzivnih skokova protivnika u tom delu utakmice. Zakazao je u defanzivi, što je bila njegova jača strana u dosadašnjem toku takmičenja, ali izgleda da je našao “ruku“ – ubacio je tri od četiri šuta iz igre.

51 Boban Marjanović – ovo su njegove utakmice, direktni protivnici su niži i slabiji, bekovi suparničkog tima nedovoljno brzi i snalažljivi da mu naprave probleme. Briljirao je sa 22 poena i 7 skokova i bio generator neverovatne serije u drugoj četvrtini, kojom je praktično utakmica prelomljena.



Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar