US open (Ž): U finalu Kiz - Stivens!

Furiozna Medison Kiz deklasirala Vandevej! Medison Kiz će igrati za prvu grend slem titulu u karijeri. Ona je u polufinalu US Opena bez većih problema savladala Koko Vandevej sa 6:1, 6:2. Stop za Venus: Sloun Stivens stigla do svog prvog finala! US Open će ipak dobiti novu šampionku. U prvom američkom polufinalu dana, Sloun Stivens je savladala iskusnu Venus Vilijams sa 6:1, 0:6, 7:5.

Tenis 08.09.2017 | 09:45
US open (Ž): U finalu Kiz - Stivens!
Dame priredile čudo na US Openu! U finalu u Njujorku boriće se igračice koje nikada nisu osvojile grend slem - Sloun Stivens i Medison Kiz. Ujedno prekinuće neverovatnu dominaciju sestara Vilijams koje su godinama unazad bile "bog i batina" u Njujorku, ali i šire.

Mnogo iznenađenja bilo u konkurenciji tenisera, ali su i dame napravile u Njujorku nešto po ćemu se se ovogodišnji grend slem zauvek pamtiti.

Za titulu će se boriti igračice koje nikada ranije nije osvojile grend slem trofej.

To će biti dve domaće takmičarke - Sloun Stivens i Medison Kiz.

Vilijamsova, šampionka iz 2000. i 2001. propustila je priliku da se plasira u svoje peto finale u Njujorku, pa će Stivensova igrati za prvi veliki trofej i ukupno petu titulu u karijeri. Porazom Vilijamsove postalo je jasno da će neka od preostalih polufinalistkinja prvi put slaviti na US Openu.

Bio je to krajnje čudan meč u prva dva seta. Bolje rečeno, nije bilo preterano kvalitetne igre, obe igračice su grešile u serijama i tek u setu odluke videli smo borbu dostojnu polufinala grend slema.

U početnom setu, Vilijams je delovala odsutno. Dozvolila je protivnici da joj oduzme servis dva puta, za 3:1 i 5:1 i pa je Sloun lako stekla prednost u meču.

Sasvim suprotna slika usledila u drugom setu, kao da su igračice samo zamenile uloge. Stivensova je počela da pravi greške u nizu, Venus je dominirala i za pola sata dobila set bez izgubljenog gema.

Drama je ostavljena za kraj. Stivensova je počela bolje, povela sa 2:0, ali je Vilijamsova podigla nivo igre i okrenula na 3:2. Ipak, u sedmom gemu, Sloun je napravila brejk i kada se činilo da će meč prevagnuti na njenu stranu, Venus je uzvratila ribrejkom za 4:4, a potom i povela sa 5:4.

Od tog momenta, sve se okrenulo na stranu 24-godišnje Amerikanke, tek 83. na svetskoj listi. Odigrala je fantastično u naredna tri gema, dobila set sa 7:5 i plasirala se u svoje prvo grend slem finale u karijeri.

Uspeh dobija posebno na značaju ako se ima u vidu da joj je ovo bio tek peti turnir koji je igrala posle pauze zbog operacije stopala.

“Venus je sjajna, bila mi je čast što sam igrala protiv nje jedan ovakav meč. Bila sam rešena da se koncentrišem samo na svoju igru, jako sam srećna zbog plasmana u finale. Svi znaju kakav je Venus borac, znala sam da moram da podignem nivo igre u finišu trećeg seta, uspela sam i nagrada je finale”, poručila je Stivensova.

Furiozna Medison Kiz deklasirala Vandevej! Medison Kiz će igrati za prvu grend slem titulu u karijeri. Ona je u polufinalu US Opena bez većih problema savladala Koko Vandevej sa 6:1, 6:2.

Teniserka čiji je mentor bivša grend slem šampionka Lindzi Devenport odigrala je briljantno u polufinalu koje je trajalo svega 68 minuta. Nijednog momenta njena pobeda nije dolazila u sumnju pa će igrati za trofej protiv Sloun Stivens.

Koko Vandevej je bila daleko od igara koje je prikazala u proteklom delu turnira. Odigrala je katastrofalno početni set, posle svega 13 minuta bila je u zaostatku (0:5) pre nego što je osvojila počasni gem!

Medison Kiz je u istom ritmu nastavila i u drugom setu, oduzela je servis protivnici u trećem i petom gemu. Čak ni kraća pauza koju je zatražila kako bi joj se ukazala medicinska pomoć nije uticala na njenu igru pa je koncentrisano odigrala u finišu, zabeleživši i treću pobedu nad Vandevej u ovoj sezoni.

Medison Kiz i Sloun Stivens igrale su do sada samo jednom. Bilo je to pre dve godine u Majamiju, Stivensova je slavila u dva seta. Bez obzira šta bude uradila, plasman u finale u Njujorku je najveći grend slem uspeh do sada za 16. teniserku sveta.

„Protiv Koko nikada nije lako. Srećna sam zbog plasmana u finale. Želim da uživam u ovom trenutku, biće vremena za analizu kako da odigram protiv Sloun“, poručila je Medison Kiz po završetku meča.

Koja god od finalistkinja pobedi u Njujorku ostvariće najveći uspeh u karijeri, budući da nijedna od njih do sada nije osvojila grend slem trofej.

Ujedno to će biti i prvo američko finale u Njujorku od 2002. godine.

Najbolji uspeh Stivensonove i Kiz do sada bila su polufinala Australijan Opena, 2013, odnosno 2015. godine.

Sloun Stivens je najbolji tenis odigrala u finišu trećeg seta kada je osvojila tri gema i tako sprečila Vilijamsovu u nameri da sa 37 godina postane najstarija teniserka koja je osvojila titulu na Otvorenom prvenstvu SAD. 

"Jako sam srećna što sam u finalu grend slem turnira, a to je što je finale baš na US Openu sve čini još posebnije... Stvari se nisu dobro odvijale u drugom setu, ali znala sam da ću u nekom trenutku imati priliku da napravim razliku i da tada moram da iskoristim šanse", rekla je Stivensova posle meča.

Kizova je protiv Vandevej upisala 25 direktnih poena i samo osam neiznuđenih grešaka, a tokom celog meča se nijednom nije suočavala s brejk loptama protivnice.

"Super je biti u finalu US Opena, odigrala sam odlično, ovo je bio jedan od onih dana kada sam bila u pozitivnoj zoni", rekla je Medison Kiz. 

Ovogodišnje finalistkinje Otvorenog prvenstva SAD su se do sada sastale samo jednom, u Majamiju 2015. godine, i tada je slavila Stivensova u dva seta (6:4, 6:2).

Finale Sloun Stivens i Medison Kiz još po nečemu je posebno. Titulu na US Openu prvi put će od 1998. godine osvojiti Amerikanka koja ne dolazi iz porodice Vilijams. Pre 19 godina to je uradila Lidzi Devenport, a onda je Serena osvojila šest trofeja, a Venus dva. Ujedno Sloun ili Medison biće i prve Amerikanke koje su se okitile titulom na nekom grend slemu od 2002. godine a da to nisu sestre Vilijams. Te, 2002. to je uradila Dženifer Kaprijati.

Nagradni fond poslednjeg grend slema u sezoni je 50,4 miliona dolara. Pobednici u obe konkurencije dobijaju 3,7 miliona, finalisti 1,825 miliona, a polufinalisti 920.000 dolara.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar