Uragan "Irma" opustošio Karibe

Uragan "Irma", jedan od najsnažnijih do sada zabeleženih, pogodio je Karibe gde je izazvao velike poplave, a najmanje sedam ljudi izgubilo je život.

Svijet 07.09.2017 | 07:18
Uragan "Irma" opustošio Karibe
Malo ostrvo Barbuda nakon uragana praktično više nije za život, upozoravaju zvaničnici, dodajući da je i francuska teritorija ostrvo Sent Martin skoro potpuno uništeno.

Očekuje se da će broj žrtava biti veći, javlja Bi-Bi-Si.

"Irma", uragan pete kategorije i najjača oluja iznad Atlantika u posljednjih 10 godina, nosi vjetrove koji duvaju brzinom od 295 kilometara na čas i očekuje se da će danas proći sjeverno od obale Dominikanske Republike.

Državljanin Srbije Zoran Milinković koji se nalazi na karipskom ostrvu Martinik rekao je za Internet portal RTS-a da je uragan opustošio to ostrvo.

Milinković kaže da se, prema njegovim saznanjima, na karipskim ostrvima trenutno nalazi više od 100 srpskih državljana koji su zaposleni u hotelima i restoranima.

Navodi da nema nikakvih informacija da li je neko od njih povređen, jer su komunikacije otežane.

"Sve je porušeno, delovi kuća su po ulicama, voda je toliko nadošla da samo krovovi automobila vire iz nje", rekao je Milinković.

Sa ostrva je nemoguće otići, kaže Milinković i ističe da je oluja "Irma" toliko jaka da ni aerodromi sigurno neće raditi u narednih nekoliko dana.

Dalje kretanje uragana nije sigurno, i ne zna se da li će pogoditi zapadnu ili istočnu obalu Floride, gde bi mogao da stigne oko vikenda.

Američki predsednik proglasio je vanredno stanje na Devičanskim ostrvima, u Portoriku i na Floridi. Evakuacija sa ostrva Ki Vest, na krajnjem jugu Floride, već je u toku.

(RTS/Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Bajina Basta

07.09.2017 08:51

Ode mi vikendica

ODGOVORITE