Vojne opcije za Sjevernu Koreju

Nakon šestog i najrazornijeg nuklearnog testa Sjeverne Koreje, SAD pozivaju na uvođenje najtežih mogućih sankcija i poručuju da su brojne vojne opcije na stolu.

Svijet 06.09.2017 | 07:23
Vojne opcije za Sjevernu Koreju
Međutim, eksperti upozoravaju da SAD nemaju mnogo dobrih opcija koje mogu da preduzmu bez pomoći Kine, koja je pak bila nesklona mjerama koje bi gurnule sjevernokorejski režim do tačke kolapsa.

Kina je dosad zagovarala plan "dvostrukog zamrzavanja": zamrzavanje sjevernokorejskog nuklearnog programa u zamjenu za prekid zajedničkih američko-južnokorejskih vojnih vježbi, što su SAD odbacile.

Donald Tramp je, i kao kandidat i kao američki predsjednik, dosad iznio tri prijedloga za rješavanje korejske krize: vojna akcija protiv Sjeverne Koreje, ekonomsko kažnjavanje njene saveznice Kine i direktni pregovori.

Američki ministar odbrane Džim Matis zaprijetio je, u reakciji na nuklearni test, "masivnim vojnim odgovorom" na "bilo kakvu prijetnju Sjeverne Koreje SAD-u ili njegovim saveznicima".

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli poručila je da Pjongjang svojim provokativnim postupcima "moli za rat".

"Kim Džong Un ne želi da razgovara, on želi da razvije nuklearni arsenal. Kriza na Korejskom poluostrvu se pogoršava, što znači da mogućnost da Tramp izvrši veći pritisak ili čak i vojni udar postaje sve veća", komentariše za Gardijan Park Bjung Kvang, direktor centra za sjeveroistočnu Aziju na Institutu za strategiju nacionalne bezbednosti u Seulu.

Park smatra da Tramp ima tri opcije: pojačavanje pritiska kroz sankcije, iniciranje direktnih pregovora s Kimom ili "hirurški" udari na vojnu infrastrukturu Sjeverne Koreje. Ali i dalje je nejasno da bi li uskladio svoje postupke s ključnim regionalnim saveznicima, Južnom Korejom i Japanom, ili bi djelovao sam.

Obje zemlje bi se verovatno oštro usprotivile bilo kakvom napadu na Sjevernu Koreju, budući da bi njihovi građani najviše nastradali u sukobu koji bi izbio.

U međuvremenu, ratoborna retorika mogla bi čak i ojačati Kimovu poziciju.

"Zveckanje oružjem Donalda Trampa služi kao potvrda Kimove logike domaće moći koja prikazuje SAD kao strašnu prijetnju, što opravdava političku represiju režima", smatra Bendžamin Habib sa Univerziteta La Trobe i dodaje:

"Milioni života s obje strane demilitarizirovane zone (između dviju Koreja) i dalje su nepotrebno ugroženi ovakvim hazarderstvom s visokim ulozima. Trampova sklonost vojnom poziranju baš i ne povećava vjerovatnoću denuklearizacije Sjeverne Koreje."

Osim toga, vojna akcija mogla bi da uvuče Kinu u sukob, kao što je bio slučaj u Korejskom ratu iz pedesetih kad je Kina poslala milion vojnika na Korejsko poluostrvo.

Kina je najvažniji saveznik i najveći trgovinski partner Sjeverne Koreje - 90% međunarodne razmjene ove izoovane zemlje otpada upravo na Kinu. Njen izvoz u Kinu 2015. bio je u vrijednosti od 2.3 milijarde $, a u drugu zemlju po redu po količini izvoza, Indiju, tek 98 miliona $. Slično je i sa uvozom Sjeverne Koreje.

Tramp je zaprijetio da će "zaustaviti svu trgovinu sa zemljama koje posluju sa Sjevernom Korejom", ali pod znakom pitanja je koliko je takva mjera ostvariva, budući da je Kina takođe i najveći trgovinski partner samih SAD, ali i najveći vlasnik njenih obveznica koje bi mogla masovno da proda u znak odmazde. Osim toga, Tramp bi za takvu zabranu trgovine trebalo da dobije odobrenje Kongresa i zasigurno bi izazvao oštre kritike.

"Druge opcije uključuju uskraćivanje pristupa (Kinezima) američkom tržištu kapitala, ili korišćenje američkog dolara, ili ulaska u SAD kako bi se izvršilo pritisak na američke saveznice poput Australije. Ali kao i carine, pa čak i više od toga, ovakve mjere bi donijele više štete SAD-u nego Kini", upozorava nezavisni australijski ekonomista Saul Eslejk.

"Postoji jako malo puteva pomoću kojih SAD mogu izvršiti pritisak na Sjevernu Koreju, osim prijetnje vojnom akcijom ili čak sprovođenja takve akcije", zaključuje Eslejk.

Habib se slaže s njim: "Rizikovanje globalne recesije kroz budalastu protekcionističku spiralu ili prisila Kine da baci "dolarsku bombu" nije uverljiva strategija za nagovaranje Kine na pomoć u obuzdavanju Sjeverne Koreje."

Eksperti se uglavnom slažu da se Pjongjang neće odreći svog nuklearnog naoružanja. Kim je dobro svestan da je libijski diktator Moamer Gadafi pristao da prekine svoj nuklearni program 2003., u strahu da će ga snaći sudbina Sadama Huseina, ali ga to nije spasilo: u građanskom ratu 2011. NATO je stao na stranu pobunjenika i pomogao u njegovom svrgavanju.

Šen Dingli, vođa Centra za američke studije na Univerzitetu Fudan u Šangaju, smatra da i Kina i SAD nemaju drugu opciju nego da prihvate nuklearni status Sjeverne Koreje i normalizuju odnos s Pjongjangom. Pritom navodi primjer uspostave odnosa između SAD i Kine pod vođstvom Ričarda Niksona i Mao Ce Tunga.

"Nikson je mrzio Kinu.. To je bila komunistička zemlja koja je sprovodila Kulturnu revoluciju. Ali Nikson je bio pametan. Kina mu je bila potrebna da suzbije Sovjetski Savez", ističe Šen i predviđa da će Tramp uskoro sjesti za sto s Kimom baš kao što je Nikson učinio s Maom.

Izvor: Agencije

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

blbl

06.09.2017 05:39

Baja kaze da je Tramp sa novom administracijom obecao da se nece petljati u politiku drugih drzava.

ODGOVORITE
Name

Milo

06.09.2017 06:49

Trump treba da se sastane sa Miloradom Dodikom da razgovaraju o svjetskim problemima.

Name

Re Blbl,

06.09.2017 07:58

UF,kakva si mi beda ,jad i cemer si.

Name

Dragutin

06.09.2017 06:41

Nema od toga ništa,nije Severna Koreja: Vijetnam,Irak,Afganistan,Libija...SAD treba da paze da ne dobije hidrogensku bombu na svojoj teritoriji,kao poklon od Kim Džong Una, jer onda ode DOLAR u tri lepe...

ODGOVORITE
Name

Sarajlija .

06.09.2017 07:02

Dragutine : Ameri ce tu hidrogenu bombu unistiti iznad Sjeverne Koreje samoce nevini nastradat nedaj boze da dode do toga .

ODGOVORITE
Name

Dragutin

06.09.2017 07:28

E ne lupaj,majke ti???Da SAD može Severnu Koreju da uništi,već bi to uradili i skratili svoje muke,onaj ko može nešto da uradi on će to da uradi odmah,a ne da samo verbalno preti i zapomaže okolo?Uništiće je,uništiće je,to slušamo još od kad se raspao SSSR od 1991-ve do sada kolko već godina prošlo,pa da su mogli do sada bi je u pepeo pretvorili,zato ne pričaj gluposti!Severna Koreja se ovih dana domogla hidrogenske bombe, videćeš kad im zapraše Korejci jednu pečurku,ovi Korejci su sirotinja i nemaju šta da izgube,a ovi SAD prebogati i izgubiće sve za minut, sve što su do sad stekli tj. oteli???

Name

Re.Dragutin

06.09.2017 07:49

Ajd ne laprdaj Dragutine.Ameri udaraju onoliko koliko na koga treba,nekom avioni nekom pjesadija nekom tomahavk itd.itd.Sjevernu K.mogu sravniti sa zemljom jer to i mogu,ako treba bacice 100 mozda i 1.000 H ili A bombi.

Name

Mile

06.09.2017 10:35

pa da su mogli sredit s koreju sredili bi je u korejskom ratu. Oni nisu mogli vijetnam da srede samo su zdabe izginuli moja draga gospodo tamo gde je narod jedinstven i odlucan da brani svoju zemlju tu napadacu nije lako , kao sto znate jedna zemlja je porazena kad na nju u potpunosti stane neprijateljska cizma. Nezaboravite da korejanci nisu srbi da ih pola hoce da brani svoju zemlju a ona druga polovina moli nato da ih se bombarduje kako bi se resili milosevica.

Name

Mica

06.09.2017 18:59

Vrijeme radi za Kima.Kada je u pitanju atomski program.Ako sada nema balisticku koja moze dobaciti do USA,pitanje vremena je kada ce je imati.Isto je pitanje vremena kada ce imati raketu koja moze pogoditi bilo koju tacku na kopnu USA.Isto da postigne kvantitet s tim raketama.Jer je ocito da oni napreduju svakim danom na ovom pitanju.Tako da je najbolja opcija za USA da se jednostavno pomire da i S.Koreja postane clan kluba atomskih sila,o cemu neko govori u tekstu gore.A da li to mogu kauboji?

ODGOVORITE