Morina može biti izručen Srbiji

Vrhovni sud Republike Hrvatske odbio je žalbu Ismaila Morine na prvostepeno rešenje i utvrdio da su ispunjene pretpostavke za izručenje Republici Srbiji, a konačnu odluku treba da donese ministar pravosuđa.

Srbija 05.09.2017 | 16:00
Morina može biti izručen Srbiji
Morina je uhapšen u junu na području Dubrovnika, po poternici Srbije koja ga tereti da je pre tri godine, upravljajući dronom koji je nosio nacionalistička obeležja s kartom tzv. Velike Albanije, prekinuo fudbalsku utakmicu reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu, nakon čega su usledili navijački neredi.

Njegovo izručenje još je u julu odobrio dubrovački Županijski sud, utvrdivši da su ispunjene sve zakonske pretpostavke, ali je posle žalbe Morine Vrhovni sud 10. avgusta to rešenje ukinuo i slučaj vratio na novo odlučivanje.

I u ponovljenom postupku dubrovački sud je odobrio izručenje, Morina se ponovno žalio, a Vrhovni sud ovog puta je odlučio da njegova žalba nije osnovana, odnosno da su ispunjene sve zakonske pretpostavke za izručenje.

Zaključeno je pored drugog da se iz tvrdnji koje je Morina izneo u svojoj žalbi "ne može opravdano pretpostaviti da će izručenik u Republici Srbiji, samo zbog toga što je Albanac i zbog svojih političkih uverenja biti diskriminisan tokom suđenja, odnosno da će mu zbog toga položaj biti otežan".

Svoju odluku Vrhovni sud treba da prosledi prvostepenom sudu u Dubrovniku koji o svemu treba da obavestiti ministra pravosuđa koji donosi konačnu odluku.

Agencija Hina navodi da je prema neslužbenim informacijama Morina u Hrvatskoj zatražio azil, što bi moglo uticati na konačnu odluku o izručenju.

Morinu, koji je po poternici u junu uhapšen na dubrovačkom području, Srbija tereti da je pre tri godine, upravljajući dronom koji je nosio nacionalistička obeležja s kartom takozvane Velike Albanije, prekinuo fudbalsku utakmicu reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu.

(Tanjug)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Ludost

05.09.2017 14:10

Dajte ljudi oko jedne budale da se spore zemlje.Ima li ista prece.

ODGOVORITE
Name

Re

05.09.2017 15:35

Sto I treba.kad su srbi u pitanju onda izrucuj a kad drugi onda je problem.ima da ga docekaju ko pasu a kako cemu biti once samo znati.

Name

Re

05.09.2017 16:03

Realno ovom covjeku ce Srbija morati jos da odplati odstetu za provedeno vrjeme u pritvoru! Ovo sta je on napravijo je obicni prekrsaj a ne krivicno djelo! Jedino novcana kazna za drugo ga ne mogu sudit!

Name

Рођо

05.09.2017 16:10

Што би се на тзв.бошњачком рекло,"суХо" бријање га чека.

Name

AHAHHAHAHAHAHA

05.09.2017 16:33

šta radi Srbija ccc, ona preko interpola traži čovjeka koji je praktično napravio najobičniji prekršaj, na kraju će te morati isplatiti i par miliona odštete za maltretiranje i provedeno vrijeme u zatvoru.

ODGOVORITE
Name

Boki

05.09.2017 18:27

Ajde je ti prekini u bilo kojoj zemlji eu pa reci kako nije nista ,a vidjeces onda kako ces se provesti i ko ce odsetu da placa.

Name

Srbin

05.09.2017 16:35

Ako ga smjeste u zatvor u srbiju ima da mu bude supak ko lijevak.

ODGOVORITE
Name

Xx

05.09.2017 17:42

Vidi ga kakvi je ko cudoviste treba mu zabranit ulazak u Srbiju u svetu zemlju.

ODGOVORITE
Name

Sanel

06.09.2017 05:47

Svaka njemu cast ponizio vas je u sred beograda treba se prvo sjetit pa to jos izvesti svaka mu cast pokazao je koliko su srbi glupi

ODGOVORITE