Srpski ljekari će liječiti Mladića

Tim srpskih ljekara trebalo bi uskoro da otputuje u Hag, gdje će pregledati bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, potvrdio je, za “Novosti”, njegov sin Darko, po povratku iz posjete ocu, u Holandiji.

Srbija 05.09.2017 | 13:12
Srpski ljekari će liječiti Mladića
“Riječ je o ljekarima koji su proljetos vještačili njegovu medicinsku dokumentaciju i čiji nalaz nije ispoštovan samo zato što ga nisu lično pregledali. Njemu je stanje sve lošije, ali mu, uprkos tome, ljekari u Sheveningenu ne mijenjaju terapiju. Za šest godina nije urađena nijedna preporučena dijagnostička metoda, pa se nadamo da će ga pustiti na privremeno liječenje u Srbiju, gdje će svi propusti biti nadoknađeni”, kaže Darko Mladić.

Ukoliko dobiju odobrenje Haškog tribunala da pregledaju generala, ljekari će poslije pregleda sačiniti izvještaj na osnovu kog će odbrana uputiti Tribunalu zahtjev za njegovo privremeno puštanje na slobodu radi liječenja. Paralelno s tim, uputiće zahtjev i Vladi Srbije za davanje garancija za njegov privremeni dolazak u Beograd. Porodica i odbrana se nadaju da će te garancije i dobiti, kao i da će ih Hag priznati.

“Svi smo veoma zabrinuti, čak su i haški ljekari konstatovali da mu je, ukoliko se ništa ne preduzme, život ugrožen. Moj otac je saglasan sa liječenjem u Srbiji. Veoma je slab, iako se tokom posjeta trudio da to ne pokaže pred unucima. Prvog dana nije uspio da izdrži cijelu posjetu, a kad smo otišli, spavao je od tog popodneva do sutradan ujutro, duže od 12 sati. Nadam se da svi shvataju koliko je situacija alarmantna”, kaže Mladićev sin.

Da bi mu olakšali posjete, sin, snaha i unuci narednih dana dolazili su malo kasnije i tako sami skraćivali zajednički provedeno vrijeme. Ratko Mladić se svesrdno trudio da unuci ne primijete koliko mu je loše, pričao je sa njima i šalio se.

Odmah po povratku, Darko je počeo da prikuplja potrebnu medicinsku dokumentaciju koja će olakšati posao timu srpskih ljekara i koja će biti dostavljena Vladi uz zahtjev za davanje garancija.

”O svemu će na kraju odlučiti Tribunal. Sudbina mog oca je u njihovim rukama. Ali čak i po njihovim pravilima, morali bi da ga puste na likečenje, jer su puštali i lakše slučajeve od njega, kao i one koji nisu bolesni. Čak su im dozvoljavali da se bave politikom, kao što je bio slučaj s Ramušem Haradinajem. Nema razloga da Ratko Mladić bude drugačije tretiran od bilo kog drugog pritvorenika. Kao organ UN, Tribunal je u obavezi da ima isti tretman prema svima”, konstatuje Darko.

Od kada je stigao u Hag, 2011. godine, bivši komandant VRS imao je upalu pluća, dva moždana i jedan srčani udar. U martu je u snu imao još jedan petominutni moždani udar. Prema procenama ljekara, da je trajao samo minut duže, bolesnik se ne bi probudio.

Desna strana mu je slabo pokretna, ima povremene kraće gubitke pamćenja i grčeve u mišićima, pritisak mu skače preko 200, noću trpi užasne bolove od kojih ne može da spava… Njegova odbrana je već jednom podnijela zahtjev Tribunalu za liječenje u Rusiji, a garancije je dao lično predsjednik Vladimir Putin. Tribunal ih je, međutim, odbio.

Inicijativa Ministarstva

Ministar pravde Srbije Nela Kuburović trebalo bi da do kraja ove nedjelje pošalje Haškom tribunalu inicijativu da Ratko Mladić dobije odgovarajuće liječenje.

Vjeruje se da će Mladić dobiti i garancije Vlade za privremeno puštanje na slobodu, a od Haga zavisi da li bi, i kada, mogao da se nađe u Beogradu.

Izvor: Novosti

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

popara

05.09.2017 12:44

Mozda mu treba odnijeti saku Aronije,kao sto je Seselja izlijecilo.Govorili su da Seselj umire,pisali mjesecima a onda on naglo ozdravio.Ovi ljekari iz Srbije imaju za zadatak da ga dovedu brze do umiranja.

ODGOVORITE
Name

Re

05.09.2017 16:22

To je nacin da jos neko digne lovu na racun Srbskog patritizma. Od lecenja nema nista jer ko me je stalo do Mladica i njegovih djela osim porodici???

Name

Indijanac

05.09.2017 16:33

Zar nike Pamperko prije par dana (po pisanju istih medija) bio ODLIČNOG zdravlja? Bez sikirancije, živjet će 'erojčina do izricanja presude!

ODGOVORITE
Name

Re

05.09.2017 17:20

Popusi lulu mira.