Mjerenje brzine je protivustavno

Nekadašnji koministar policije Božo Prelević rekao je da je novi sistem mjerenja prosječne brzine vozila između dvije naplatne rampe besmislen i protivustavan, dok je za direktora Komiteta za bezbjednost saobraćaja Damira Okanovića to, uz radare, dronove, presretače i kamere, dodatna mjera da se smanji broj stradalih u saobraćaju.

Srbija 05.09.2017 | 13:08
Mjerenje brzine je protivustavno
Povodom današnjeg početka mjerenja prosječne brzine između naplatnih rampi na autoputu, Prelević je rekao da taj sistem u praksi neće moći da funkcioniše.

"Taj zakon će povećati korupciju, stvoriti neviđene gužve na naplatnim rampama, ali će dovesti do toga da će stranci zbog takvog bezobrazluka (jer nisu infrormisani) zaobilaziti Srbiju i ići alternativnim putevima", rekao je Prelević.

Dodao je da je neprihvatljivo što zakon još nije usvojen, a nadležni najavljuju da će naplaćivati kazne.

Prema njegovim riječima, taj zakon, koji se kosi sa ustavom i zakonima, ne može da pređe nijednu ozbiljnu stručnu raspravu jer je posljedica svega onoga "kako mali Perica zamišlja odgovornost".

On smatra da je mjera besmislena, između ostalog, zato što ne postoji ni pravi način da se stranci obavijeste o novim pravilima, ali ni da se utvrdi ko je i na kom dijelu puta i koliko prekoračio brzinu.

Problem je, dodao je, i to kako će se utvrditi ko je vozio kada postoji više vozača u autobusu, ili kada je riječ o rentiranim ili ukradenim vozilima, ali i onima koji elektronskim putem plaćaju putarinu.

"U jednom autobusu postoje tri vozača, kako se utvrđuje koji je prekoračio brzinu, da li je vozio 10, 30 ili 50 kilometara brže", rekao je Prelević i podsjetio da svaki vozač može da vozi i 100 kilometara brže, a poslije toga da sjedi i pije kafu, ili da čeka ispred naplatne rampe ukoliko vidi da je stigao ranije.

"Da li sve to znači da nisam prekoračio brzinu", upitao je Prelević i dodao da se tako ne zna ni da li je neko poštovao brzinu na mjestima gdje postoji ograničenje.

Prema njegovim riječima, nadležni su morali na potpuno drugačiji način da rješavaju problem brzine.

"Taj zakon se kosi s filozofijom našeg zakonodavnog sitema, ali i sa osnovnim normama i postavkama krivičnog i prekršajnog prava kojima mora da se utvrdi ko je kriv i za šta je kriv, kao i to da li je delo urađeno sa umišljajem ili iz nehata, ali i na osnovu čega se utvrđuje da je neko krv", rekao je Prelević.

Prema njegovim riječima, sudije će biti zatrpane, jer će im dovoditi i nekoliko hiljada vozača dnevno, a problem će, predviđa, postojati i s prevodiocima, a neće se znati ni koji je sud nadležan.

"Kako ćete strancima, na primer Turcima koji žive u Švedskoj, objasniti da tako nešto - što ne postoji nigde u Evropi - postoji u Srbiji i da zbog toga može biti kažnjen", rekao je Prelević i dodao da gužve mogu da stimulišu vozače da voze brzo, jer znaju da će zahvaljujući njima ostvariti prosječnu brzinu.

Izvor: Kurir

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Omerta

05.09.2017 11:12

Ako mislite na bezbijednost pokrpite rupe na putevima.

ODGOVORITE
Name

re

05.09.2017 12:39

Vozim 200 na sat,sjednem popijem kafu i sjebem njihov zakon..

Name

Nemoguce,

05.09.2017 13:00

Samo izmisljaju zakone,kako jadnoga maloga coveka opehariti,stvarno mi se ovo sve smuci.

Name

Superhik

05.09.2017 12:55

Putevi su užasni rupa na rupi prvo pokrpite rupe koje prave vidna oštećenja na vozilima pa onda tražite teh ispravnost a brzina jest problem a najviše pritišću gas ovi sa krševima.

ODGOVORITE
Name

krs

05.09.2017 13:08

SA krsom , nemam sta da ostetim vozim kolko moze dok se ne raspane a kazne - nek plati MILORAD ?

Name

To je

05.09.2017 13:47

Srbija gospodara Vučića.

ODGOVORITE
Name

Radar

05.09.2017 14:41

Nije to mjera da se smanji broj stradalih u saobracaju, nego jos jedan nacin da se napuni dzepove. Takve mjere nema ni u jednoj evropskoj drzavi!

ODGOVORITE
Name

Boki

05.09.2017 18:37

Ima druze u Italiji,jedan nacin da se utvrdi brzina kretanja autoputem policajac ti uzme karticu prilikom izlaska na rampu.Samo slabo se koristi poslije uvodjenja sistema tutor.To su dva mjerna mjesta na dijelu auto puta gdje nema izlaza niti pumpi i to je to.Onda prica o pijenju kafe i sl pada u vodu

Name

Zamorčad

05.09.2017 15:34

će građani postati a panduri će se iživljavati. Smrtnost neće biti manja ali će atnja biti veća.

ODGOVORITE
Name

re boki

05.09.2017 20:57

Ja vozim kroz italiju bar 10-15 puta godisnje, tutor postoji ali niko jos nikada nije kaznu platio pa ni ja koji vozim minimalno 30 vise neco dozvoljeno. Ovo sto srbija radi je sramota ziva, rupa na rupi, smezuran put, malo malo pa nagib, strahota. Ponekad imam osjecaj da ce mi tockovi otpasti. Poz

ODGOVORITE
Name

Ggggiop

07.09.2017 14:57

Budale šta drugo reci....umjesto da olakšaju ljudima oni otezavaju

ODGOVORITE