US open: Federer lako, del Potrovo ''ludilo'' od meča!

Ludilo od meča: Delpo sa 0:2 do pobede od 3:2! Fantastičan meč u Njujorku! Junak dana je Huan Martin del Potro koji je pobedio Dominika Tima u preokretu kakav se ne pamti, 1:6, 2:6, 6:1, 7:6, 6:4. Fededer rutinski, lakih 3:0 protiv Kolšrajbera! Petostruki šampion US Opena Rodžer Fededer plasirao se u četvrtfinale poslednjeg grend slema sezone.

Tenis 05.09.2017 | 08:15
US open: Federer lako, del Potrovo ''ludilo'' od meča!
Švajcarac je posle svega 110 minuta igre pobedom nad Filipom Kolšrajberom od 6:4, 6:2, 7:5 obezbedio svoje 12. četvrtfinale na US Openu.

Reklo bi se, igrao je taman koliko mu je bilo dovoljno da završi posao protiv Nemca koji nema nijednu pobedu nad Švajcarcem posle 12 duela.

Rodžeru je za prvi set bio dovoljan brejk u sedmom gemu, u drugom je to učinio dva puta, u petom i sedmom gemu, a u setu odluke završni udarac Nemcu zadao je u 11. kada je poveo sa 6:5 i potom rutinski odservirao za trijumf.

Federera sada očekuje okršaj sa Huanom Martonom del Potrom koji je odigrao spektakularan meč protiv Dominika Tima i sa 0:2 stigao do pobede od 3:2.

Federer i Del Potro su odigrali 21 meč, Švajcarac vodi sa 16:5 u pobedama, ali Del Potro je do jedine grend slem titule stigao baš protiv Rodžera, u pet setova 2009. na US Openu.

Da je 2:0 najopasniji rezultat i da to pravilo ne važi samo u fudbalu videlo se u spektakularnom okršaju Del Potra i šestog nosioca iz Austrije.

Imao je Tim sve u svojim rukama, tajming, kolosalnu prednost, protivnika koji je zbog prehlade jedva stajao na nogama, ali nije mu zadao završni udarac i na kraju, bokserskim rečnikom rečeno, sam je završio na podu!

„Grendstend“ je proteklih dana bio mesto magije argentinskog tenisa. Dijego Švarcman je na istom mestu ostvario dva velika trijumfa, a sada i Del Potro. Da je neko slučajno zalutao, pomislio bi da je u Buenos Ajresu, na nekom fudbalskom meču, toliku je podršku Delpo imao sa tribina.

Tim je u prva dva seta bio ubedljiv, dominantan, ali se „iz aviona“ videlo da sa njegovim protivnikom nešto nije u redu. Del Potro se bukvalno vukao po terenu i morao je da zatraži pomoć lekara.

Pilule koje je dobio, počele su da deluju u trećem setu, videlo se da mu se vraća snaga kada je proradio njegov ubitačni forhend i za tili čas šampion Njujorka iz 2009. je smanjio prednost.

Tim je delovao zbunjeno, ali se delimično povratio iz šoka u četvrtom setu. Posle po dva brejka sa obe strane, imao je 6:5 i dve meč lopte na servis protivnika, ali se Argentinac izvukao as servisima, a kasnije je ubedljivo dobio taj brejk sa 7:1.

U setu odluke, Del Potro je načinio brejk na kraju u desetom gemu za 6:4 i opšti delirujum na tribinama. Ponovio je uspeh iz prošle sezone, a ovaj preokret podestio je na onaj iz finala Dejvis kupa prošle godine u Zagrebu kada je na isti način srušio Marina Čilića.

Takođe, ovo mu je bila prva pobeda u sedam mečeva u 2017. protiv igrača iz top 10.

„Ne znam šta da kažem, kako sam pobedio... Bio sam bolestan protekla dva dana, ali rešio sam da probam da igram. Kada sam video ovu publiku i kakvu mi podršku daju, nisam smeo da pomislim na predaju. Zato sam se ovako borio, hvala vam svima“, poručio je Del Potro.

Vandevej i Kanepi među osam u Njujorku! Američka teniserka Koko Vandevej i Estonka Kaja Kanepi pamtiće po lepom turnir u Njujorku pošto su izborile plasman među osam najboljih na US Openu.

Koko je u osmini finala nadigrala Čehinju Lusi Šafaržovu, 6:4, 7:6 u meču koji je trajao tačno sto minuta.

Vandevej, 20. nosilac, uspela je u desetom gemu prvog seta da načini brejk, iskoristivši drugu set loptu. U drugom setu, obe igračice su po jednom gubile svoj servis da bi u taj-brejku Amerikanka imala više koncentracije, dobivši ga rezultatom 7:2.

U borbi za plasman u polufinale Koko će se sastati takođe sa češkom teniserkom, brojem jedan na svetskoj listi, Karolinom Pliškovom.

Do plasmana među osam najboljih stigla je i iskusna estonska teniserka Kaja Kanepi. Ona je bila bolja od Ruskinje Darije Kasatkine, 6:4, 6:4.

Interesantno je da je Kanepi i pre sedam godina stigla u Njujorku do četvrtfinala, ali čini se da je ovaj uspeh veći jer je do njega došla igrajući prethodno u kvalifikacijama. Računajući i tri meča iz tog dela, već je nanizala sedam pobeda.

Kanepi je u meču koji je trajao 88 minuta napravila šest brejkova, naspram četiri protivnice, a za plasman u polufinale boriće se sa Medison Kiz.

Medison Kiz poslala kući Svitolinu! Prvi put od 2002. Amerikanci će imati četiri teniserke u četvrtfinalu na US Openu. Venus Vilijams, Koko Vandevej i Sloun Stivens pridružila se i Medison Kiz.

Ona je u poslednjem meču dana savladala četvrtog nosioca, Ukrajinku Elinu Svitolinu posle 122 minuta igre, 7:6, 1:6, 6:4.

Bio je to meč koji su obeležili usponi i padovi u igri obe teniserke. Na kraju, Amerikanka je imala više nerava, a Svitolina će svakako dugo žaliti za propuštenom prilikom jer je u trećem setu imala prednost brejka i rezultat od 4:2.

Kiz, kojoj je trener bivša šampionka Lindzi Devenport, smogla je snage za preokret, sa četiri gema u nizu oduševila je publiku na stadionu „Artur Eš“ i tako zabeležila drugi trijumf u karijeri u mečevima sa Ukrajinkom.

Kizovu u četvrtfinalu očekuje duel sa Estonkom Kajom Kanepi.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar