Srbija: Upućena protestna nota

Povodom incidenta koji se dogodio u subotu u Zagrebu kada su predstavnici Autohtone Hrvatske stranke prava iznosili proustaške i antisrpske političke stavove ispred sjedišta Srpskog narodnog vijeća i zapalile primjerak samostalnog srpskog nedeljnika "Novosti", Srbija je uputila protestnu notu Hrvatskoj.

Srbija 05.09.2017 | 07:50
Srbija: Upućena protestna nota
Protestna nota je uručena otpravniku poslova Ambasade Hrvatske u Beogradu.

"Ministarstvo spoljnih poslova Srbije smatra da ovakav incident, izvršen od strane neofašističke političke grupe iz Hrvatske predvođene njenim predsednikom, u prisustvu pripadnika MUP-a Hrvatske, predstavlja primer raspirivanja nacionalne mržnje i zastrašivanja pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, pokušaj revizije istorije kao i veličanje ustaškog pokreta i njegovih obeležja", navodi se u saopštenju MSP-a.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije očekuje da se izvršioci krivičnih djela optuže i kazne po zakonu.



"MSP očekuje od nadležnih institucija Hrvatske u duhu očuvanja i daljeg razvijanja bilateralnih odnosa, da ubuduće spreči ovakve skupove sa izvesnim krajem, a to je vređanje predstavnika srpske nacionalne zajednice u Hrvatskoj i Srba u celini", navodi se u protestnoj noti.

Grupa članova desničarske Autohtone hrvatske stranke prava u Zagrebu je prijetila premijeru Andreju Plenkoviću, u slučaju da skine ploču sa natpisom "Za dom spremni" u Jasenovcu. Na protestu su zapalili primjerak srpskog nedjeljnika Novosti.

Reagujući povodom tog slučaja ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je rekao da je Srbija mnogo puta izrazila želju za dijalogom i dobrosusjedskim odnosima sa Hrvatskom.

"Ali to podrazumeva da se svaka od strana uzdržava od nekih poteza koji mogu biti provokacija ili vređanje osećanja srpskog i hrvatskog naroda", istakao je Dačić.

Izvor: Agencije

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

kole

05.09.2017 05:58

Zar se Dacic jos bavi politikom? A jel nema niko bolji , pa jesmo to propali...

ODGOVORITE
Name

Student

05.09.2017 07:11

Peva u duetu sa Dodigom

Name

XX

05.09.2017 07:36

Dačiću imaš podrav od Miloševića??????????

Name

Arwen

05.09.2017 15:51

Miloševićevo prase. Zbog ovakvih se i komšiluk ponaša tako. A još Vulin neofašista ministar odbrane? pa to je odma signal vladama u regionu da mogu da rade šta hoće.

Name

srbin

05.09.2017 11:48

De bolan Dacicu popusti viseSeselj pali hrvatsku zastavu na sred BG a ti se uhvatio sto je neko zapalio tamo neke novine ????????

ODGOVORITE
Name

Sarajlija .

05.09.2017 16:03

A Ravnogorski Cetnici kad se postroje u Dobrunu kod Visegrada desi ba Dacicu onda nekazes nista cutis i podrzavas .

ODGOVORITE