Avio-kompanija uvela poseban jelovnik za smanjenje nervoze

Britanska avio-kompanija Monarh erlajns uvrstila je na meni tokom letenja posebnu vrstu hrane koja ima za cilj da pobošlja raspoloženje i smanji stres kod nervoznih putnika.

Putovanja 05.09.2017 | 06:26
Avio-kompanija uvela poseban jelovnik za smanjenje nervoze
Monarh erlajns se udružila s profesorom Čarlsom Spensom sa Univerziteta Oksford kako bi napravila posebno dizajnirani jelovnik na kojem se nalaze namirnice koje mogu da utiču na raspoloženje putnika. Tako ova avio-kompanija sada putnicima služi kolače od riže začinjene lavandom koji su odlični za opuštanje, zeleni čaj, mešavinu biljnog čaja, keks od morskih algi, peciva od umami testa i energetske pločice s umakom od pečuraka i paradajza.

Pored slanih jela, najdraža poslastica putnika s menija za dobro raspoloženje jeste crni sladoled koji, kako tvrde iz avio-kompanije, odvraća pažnju putnika od stresnog letenja.

"Mnogi pri pomisli na sladoled misle na hladna osveženja svetlijih boja, pa ih crna boja može odvratiti od haotičnog puta i u isto vreme i iznenaditi", rekao je za Telegraf profesor Spens, koji je dugo sarađivao s renomiranim kuvarom Hestonom Blumentalom.

Takođe su posebna i peciva od umami testa koja se služe putnicima tokom leta, a glavna svrha im je da umanje osećaj pritiska, suvog vazduha i buke mlaznog motora.

Pored menija za bolje raspoloženje, ova avio-kompanija u ponudi ima i mnoštvo druge hrane i grickalica poput raznih sendviča, paste, tostove, žitarice...

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar