Zagreb traži ikone od Beograda

Iako do danas nema traga o oko 7. 000 vrijednih srpskih ikona nestalih u Hrvatskoj tokom rata, ta zemlja traži da joj Srbija vrati oko 1. 000 srpskih ikona spasenih od ratnog vihora samo zahvaljujući tome što su prije akcija “Bljesak” i “Oluja” prenijete u Srbiju.

Srbija 03.09.2017 | 11:40
Zagreb traži ikone od Beograda
Ovo neprocjenjivo kulturno blago, koje je bilo u veoma lošem stanju, u međuvremenu je restaurirano u radionicama institucija Srbije, a danas je smješteno u Riznici Muzeja Srpske pravoslavne crkve /SPC/ u Sremskim Karlovcima, piše beogradska “Politika”.

Upravnik Arhiva Srpske nauke i umetnosti u Sremskim Karlovcima, istoričar Žarko Dimić rekao je da je nevjerovatna već i sama pomisao da bi ikone trebalo da budu vraćene hrvatskoj državi, jer su one vlasništvo SPC i srpskog naroda.

“Znači sada bi trebalo da vratimo svetinje koje su jedva spasene, a da pritom Hrvatska nije ništa učinila da popravi ono što su njene jedinice uništile, čak ni da popiše tu štetu, što predstavlja ogromnu evropsku sramotu. To bi bilo kao da dajemo jagnjad da ih čuvaju vukovi”, kaže Dimić.

On naglašava da je u ratnom pogromu u “Bljesku” i “Oluji” devastirano više od 200 pravoslavnih crkava, a 75 uništeno ili spaljeno.

Dimić napominje da se nigdje ne naziru razmjere stradanja rukopisa iz 15, 16. i 17. vijeka i bogoslužbenih knjiga, a da “bečki sajmovi antikviteta danas vrve od srpskih ikona i srpskih rukopisnih i bogoslužbenih knjiga”.

On podsjeća da su Hrvati još u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj izvršili kulturni genocid nad srpskim narodom u Karlovcima i Sremu, i navodi da su u Drugom svjetskom ratu devastirali i opljačkali jednu od najznačajnijih biblioteka na Balkanu – Patrijaršijsku biblioteku, a njenih 20.000 knjiga na srpskom i drugim jezicima odnijeli u Zagreb.

U Karlovačkoj gimnaziji ustaše su uništile cijelu zbirku slika – djela Uroša Predića, Pavla Čortanovića, Zaharija i Jakova Orfelina…, kao i biblioteku Karlovačke gimnazije i Prvog srpskog sokolskog društva, opljačkali su Seminariju bogoslovije, biblioteku bogoslovskog društva “Sloga”, knjige i slike Srpske karlovačke čitaonice…srpske manastire na Fruškoj Gori.

Dimić je ubijeđen da je namjera današnje hrvatske države, kao i u vrijeme Nezavisne Države Hrvatske, da stvori hrvatsku pravoslavnu crkvu koja će potraživati imovinu SPC.

To će po njemu, vjerovatno, biti slijedeći pokušaj, a “da bi se hrvatska pravoslavna crkva pokazala u što boljem svijetlu, potrebne su joj vrhunski vrijedne ikone”.

“Mislite li da su Hrvati daleko od toga da od imovine SPC i srpskog naroda počnu da grade muzeje i riznice, kao što to pokušavaju Albanci na Kosovu?”, rekao je Dimić.

(Politika)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Realno

03.09.2017 10:27

SPC ima pravo da odluci gdje ce drzati svoje ikone. Ovakva glupost se moze ocekivati samo od licemjerne Hrvatske. Medjutim, nije ni cudo kad se sjetimo sta je Milorad Dodik uradio sa jasenovackom gradjom. To je ravno veleizdaji.

ODGOVORITE
Name

Pošteno

03.09.2017 11:05

"Mi ćemo popisati svu štetu koju smo napravili drugim narodima i vjerskim zajednicams i to tražimo da učine Bošnjaci i naročito Hrvati i da nakon toga vidimo šta je ko kome uništio i opljačkao.

ODGOVORITE
Name

Global Zitizen

03.09.2017 12:01

Bravo