Jedite masno i živjećete duže

Kanadski naučnici savjetuju ljudima da, suprotno dosadašnjim uvjerenjima, jedu masnu hranu jer će im to produžiti život, a ne skratiti kako se do skoro vjerovalo.

  • Magazin
  • Zdravlje


Časopis Lanset objavio je rezultate studije po kojoj je poslije ankete sprovedene među 135.000 odraslih osoba iz raznih dijelova svijeta ustanovljeno da su oni koji su izbacili masnoće iz ishrane živjeli kraće od osoba koje su konzumirale maslac, sireve i meso.

Do sada su nas učili da konzumiranje previše zasićenih masnoća utiče na povećanje nivoa holesterola, što može da rezultira srčanim oboljenjima. Naučnici, međutim, podsjećaju da osobe koje iz ishrane izbace masnoće često zamjenu za njih pronađu u proizvodima punim ugljenih hidrata poput hljeba, tjestenine i pirinča, što znači da u organizam ne unose neke vrlo važne nutrijente.

Ishrana zasnivana na ugljenimhidratima jedna je od najnezdravijih, a studija koju su sproveli kanadski naučnici na 135.000 odraslih osoba u 18 zemalja pokazala je da je među onima koji su konzumirali rafinisane šećere i suhomesnate proizvode, odnosno mesne prerađevine rizik od preuranjene smrti bio veći za 28 posto.

Rezultati istraživanja kanadskih naučnika predstavljeni su na kongresu Evropskog udruženja kardiologa održanom u Barseloni.

"Već decenijama se smjernice zdrave ishrane fokusiraju na smanjenje masnoća i zasićenih masnih kiselina, ali organizmu su potrebne masnoće, u njima su vitamini i esencijalne kiseline koje imaju vrlo važnu ulogu za organizam. Kada unos masnoća smanjite na najniži nivo, lišavate organizam svih tih važnih minerala", rekla je doktorica Mašid Drgan, vođa studije i naučnica na Univerzitetu Mekmaster.

(Agencije)

KOMENTARI6
POŠALJITE PORUKU

Drina

02.09.2017 10:07

kakvi stručnjaci. Dovoljno je pogledati oko sebe i vidjeti koliko nam je narod bolestan ,nema nikog ko je zdrav a sve deblji o debljeg.

Ti strucnjaci su na platnoj listi farmaceutske industrije. Sledecim generacijma clanak ce biti, implantirajte sebi cip i zivjece te duze.

Jel Stvarno

02.09.2017 20:16

Tanka je linija izmedju zdravog i nezdravog.

EX-PERT

02.09.2017 21:27

Biljozder.com

03.09.2017 23:32

Glavni izvor finansijskih sredstava za ovu studiju dolazi od 5 farmaceutskih kompanija a to su: AstraZeneca, Sanofi-Aventis, Boehringer Ingelheim, Servier i GlaxoSmithKline. Recimo ova prva koja je i obezbedila najveći deo sredstava, se bavi proizvodnjom statina, tačnije leka pod nazivom "Crestor" koji služi za snižavanje holesterola. Ako znamo da se holesterol nalazi jedino u hrani životinjskog porekla jasno vam je zašto ova studija promoviše ishranu baš tim namirnicama. Molim vas podelite ove informacije sa vašim prijateljima, nema potrebe da nas prave budalama. Hvala unapred!

O cemu ti Biljozderu. Zasto dezinformises ljude. Nase tijelo samo proizvodi kolesterin i prijeko mu je potreban. To sto neki ne poznaju granicu sitosti i prezderavanja je neka druga tema. Ne vrijedi ni travu jesti ako se ne kreces i jedes iskljucivo preradjene masti kao sto su u margarinu. U clanku jasno kazu, maslac i meso a ostale mesne preradjevine su jako nezdrave radi svakojakih dodataka. Jedi svjeze meso,salatu i voce i zivjet ces 100 godina zdrav

Luu

04.09.2017 11:00

Koji je to deo mog komentara bio dezinformacija? Usput crveno meso je već godinama na listi kancerogenih materija zajedno sa cigaretama i azbestom. To je zvanična objava od strane Svetske Zdravstvene Organizacije, izvolite pa proverite ko ne veruje. Tako da možete da jedete i najsvežije meso opet to nije zdravo. Holesterol jeste jako bitan i istina je da ga naš organizam sam proizvodi u dovoljnim količinama i ne postoji potreba za unosom kroz ishranu. Za voće i povrće se slažem kao i za fizičku aktivnost i margarin. Svako dobro želim.

Biljozder.com

06.09.2017 00:52

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.