EP: Momci, hrabro u novo finale, po novu medalju!

Odbojkaška reprezentacija Srbije u subotu će morati i protiv kvaliteta protivnika, i protiv tradicije. Ulog je veliki, srećno "orlovi"!

Ostali sportovi 01.09.2017 | 23:50
EP: Momci, hrabro u novo finale, po novu medalju!
Samo do subote u 17.30 i jedni i drugi moći će da kažu da su i dalje neporaženi.

Kada bude pukao prvi smeč u Krakovu, neko će neminovno morati pognute glave da napusti borilište. Nadamo se da to neće biti naši!

U polufinalu Evropskog prvenstva u Poljskoj, u kojem nema nijednog tima iz završnice prethodnog turnira, sudariće se ekipe dvojice velikih prijatelja i još većih rivala iz dana kada su njihovih dueli direktno odlučivali o medaljama i individualnim nagradama: Nikola Grbić protiv Andree Đanija.

"Nemačka je tradicionalno neugodan protivnik. U ranijim utakmicama smo ih vrlo retko lako pobeđivali, a često smo i gubili. Očekujem težak meč, ali mislim da smo bolji od njih i da ćemo ih pobediti", rekao je Grbić, koji je u četvrtak uveče, posle fantastične predstave njegovih izabranika u meču sa Bugarskom, ispričao zanimljivu anegdotu koja ga veže sa Đanijem.

* meč za bronzu zakazan je u nedelju u 17.30, a veliko finale za 20.30 *

S legendom italijanske odbojke na čelu, Nemačka je na Eurovoleju 2017 vezala pobede nad Češkom (dva puta), Slovačkom i Italijom i zakazala meč vredan finala sa "orlovima", koji su takođe ostvarili samo pobede (Poljska, Estonija, Finska, Bugarska) i selektora Grbića impresionirali u pojedinim momentima napetog četvrtfinala sa komšijama.

Ukoliko bismo se uzdali u tradiciju, stvari ne bi dobro stajale po naš tim, utoliko što od pobede 3:2 u Svetskoj ligi (30. jun 2013. godine) nismo osvojili ni set u mečevima sa Nemačkom na Evropskim igrama u Bakuu 2015, prijateljskoj utakmici iste godine i kvalifikacijama za Olimpijske igre pre godinu dana.

Ipak, kako se prošlost ne može promeniti, a na budućnost može itekako uticati, Grbić s pravom smatra da je podvig i plasman u finale ostvariv cilj ako bi "orlovi" ponovili energiju i motivaciju iz dosadašnjeg toka turnira.

"Ovo što smo do sada pokazali je jako dobro, energija koju smo stavili na teren je bila dobra, što je i donelo rezultat. U teškim momentima smo pokazali mirnoću, stabilnost i agresivnost, bez predaje smo igrali do kraja... To je energija koja nam treba za polufinalnu utakmicu, a mislim da je polufinale EP motivacija sama po sebi", rekao je Grbić.

Bloker Dragan Stanković rekao je da je njegova ekipa plasmanom u polufinale ispunila prvi cilj.

"Sada dolazi najzanimljiviji deo prvenstva, borba za jednu od medalja. Nemačka je pokazala dosta u toku turnira, osvojili su svoju grupu, prošli u polufinale... To je težak protivnik kojeg poznajemo dobro, ali poznaju i oni nas. Najbitnije je mentalno se pripremiti i misliti o našoj strani mreže", rekao je Stanković.

"Ukoliko budemo igrali sa energijom kao protiv Bugarske možemo se nadati dobrom rezultatu", dodao je Stanković.

U drugom polufinalu, od 20.30. igraju selekcije Rusije i Belgije.

Direktan plasman na Evropsko prvenstvo 2019, koje će prvi put biti odigrano u četiri zemlje: Belgiji, Holandiji, Sloveniji i Francuskoj, pored domaćina, izborili su Srbija, Rusija, Nemačka, Italija, Bugarska, Češka, Poljska i Turska.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar