EP: Sjajna Srbija razbila Bugare za polufinale!

Odbojkaši Srbije pobedili su Bugarsku u četvrtfinalu Evropskog prvenstva u poljskom Krakovu sa 3:0, 25:21. 25:22, 28:26 posle 97 minuta igre.  Kakva borba, kakva pobeda: Srbija u polufinalu! Ajmo, "orlovi" - do polufinala! Pridružite nam se u praćenju meča koji će u velikoj meri odrediti učešće reprezentacije Srbije na Eurovoleju.

Ostali sportovi 31.08.2017 | 23:14
EP: Sjajna Srbija razbila Bugare za polufinale!
Odbojkaši Srbije su kao prvoplasirana ekipa iz Grupe A direktno prošli u četvrtfinale, a Bugarska je pobedila Finsku sa 3:1 (23:25, 25:21, 25:21, 25:12) i plasirala se među osam najboljih.

Srbija je u prvi set ušla sigurno i čvrsto i odmah stavila do znanja Bugarima zašto se plasirala direktno u četvrtfinale. Uvodna prednost od tri poena i dobra igra nisu davali razloga za brigu sve do brzog opuštanja srpskih igrača posle koga Bugari hvataju priključak.

'Plavi' ponovo dodaju gas i Luburić dobrim servisima vraća prednost Srbiji na 12:9 koja je iznosila i pet poena na 20:15, ali su Bugari zaigrali energičnije i prišli u finišu na samo dva poena 21:19 i dali razloga za brigu srpskom selektoru Nikoli Grbiću.

Uveliko se u tom trenutku videlo da će Cvetan Sokolov predvoditi Bugare u ovom meču, ali ni njegova dobra igra nije pomogla da igrači Srbije potpuno potpuno popuste, pa dobrom igrom u polju vraćaju prednost i koriste prvu set loptu za 25:21.

Drugi set je krenuo znatno lošije po Srbiju. Sasvim suprotno od prvog, nisu mogli da pronađu ritam, Bugari su krenuli mnogo bolje i imali prednost od pet poena već na 9:4. Tada kreće serija Srbije koja uspeva da izjednači, a potom i povede i već tada je Nemanja Petrić pokazao da će biti jedna od istaknutih figura u timu Srbije.

Petrić je terorisao odbranu Bugarske odličnim servisima, Lisinac je koristio svaku priliku da napadne po sredini, Podraščanin je dobro blokirao a Rosić upijao i Srbija je posle drugog seta vodila sa 2-0.

Slično kao i drugi počeo je i treći set u kome su Bugari stvorili nešto manju prednost nego na početku prethodnog dela igre, ali je njihova igra bila razlog za brigu jer nisu posustali ni kada je Petrić novim odličnim servisima doveo Srbiju do 4:4.

Bugari potom preuzimaju kontrolu, dolaze do prednosti od dva poena, delom zahvaljujjući i greškama Srbije. Usledila je serija Srbije 4:0, a onda novi preokret Bugara koji su vodili i pred kraj seta sa 20:18.

Imali su i dve set lopte Bugari. Jovović se na 24:22 za Bugarsku vratio u igru, podigao dobru loptu za Kovačevića koji je prošao, da bi u sledećem napadu promašio Sokolov i tada se ušlo u igru na razliku.

Srbija je na kraju izašla kao pobednik i sa dva uzastopna poena zaslužena odbranama za špice uspela da sa 28:26 osvoji i treći set i plasira se u polufinale Evropskog prvenstva u kome je čeka Nemačka. Taj meč se igra 2. septembra.

Bugari su imali Cvetana Sokolova.

Srbija je imala tim.

Naši odbojkaši nastavili su niz pobeda na Evropskom prvenstvu u Poljskoj u - kako se to često kaže - "najtežem meču na turniru", onom koji vas šalje ili u borbu za medalje ili kući.

Srbi će u borbu za medalje, a Bugari kući: 25:21, 25:22, 28:26!

Tri set lopte imale su komšije u trećem setu, nakon što su u drugom ispustile pet poena prednosti, ali je nezaustavljivi Sokolov, igrač koji je u relativno kratkom susretu zabeležio 22 poena, nekontrolisano ispucao čistu loptu u aut kod druge set lopte.

Kazna je bila brza i surova!

Petu pobedu nad Bugarima u 17. susretu na evropskim prvenstvima, Srbija je pred 4.490 navijača u "Tauron areni" u Krakovu, dvorani u kojoj je pre godinu dana osvojila prvo zlato u Svetskoj ligi, osvojila tako što se šestorka selektora Nikole Grbića u prepoznatljivom stilu razletela po terenu, skočila po svaku loptu, čak i onu koju su malobrojni navijači Bugarske već bili proslavili...

...i nagrada je stilgla u vidu dve kontre za TV špice i jedne servis greške zbunjenog Nikolaja Nikolova kojem ogromno iskustvo nije pomoglo da ignoriše očiglednu pozitivnu atmosferu i nadahnutost s druge strane mreže.

Nakon što je na prethodnom Eurovoleju izgubila upravo u četvrtfinalu od kasnijeg prvaka Evrope, Francuske, što je Grbića i momke koštalo i učešća na Olimpijskim igrama u Riju, reprezentacija Srbije vratila se na kontinentalno prvenstvo bez veoma važnog igrača, Marka Ivovića i sa četiri pobede u nizu stigla do polufinala u kojem će se sastati sa, takođe nepobeđenom, Nemačkom.

Da li će taj duel početi u subotu 17.30 ili 20.30 odlučiće organizatori.

Bugari su imali daleko više uspeha u duelima sa reprezentacijama Jugoslavije na uvodnim evropskim prvenstvima, ali su se stvari promenile u poslednje vreme pa je trijumf od 3:2 u Svetskoj ligi, zabeležen 17. juna ove godine u Sofiji, bio prvi koji je Bugarska ostvarila nad našim nacionalnim timom u poslednjih 11 godina.

Ispostavilo se da to neće biti kraj pozitivne serije rezultata "orlova" u mečevima sa timom u kojem bi nepravedno, ali i neodgovorno bilo izdvojiti pojedinca.

Iako će statistika pokazati da su neki igrači ostvarili više poena od drugih ili imali bolji procenat u napadu, utakmica je bila takvog intenziteta i kvaliteta da je svaki dodir s loptom svakog od naših igrača mogao da se smatra jednako zaslužnim za konačan ishod.

Momci su leteli po terenu, bacali se u reklame, išli i na lopte za koje se znalo da ih je nemoguće stići, nisu postajali nervozni ni kada je protivnik iritantno dobro servirao, nisu se ponašali neprikladno ni kada im je polazilo sve od ruke... Bili su manje-više fokusirani od prvog do poslednjeg poena za ono što je najvažnije - povratak među najbolje četiri selekcije na kontinentu i ulazak u borbu za medalje.

A, kada su evropska prvenstva u pitanju, imamo zlata iz Češke 2001. i Austrije i Češke 2011. godine, srebro iz Holandije 1997. i bronze iz Grčke 1995, Austrije 1999, Italije i SCG 2005, Rusije 2007. i Danske i Poljske 2013. godine.

Nećemo ništa da kažemo osim - ovako i protiv Nemaca!

Rezultati baraža za četvrtfinale:

Poljska - Slovenija 0:3
Bugarska - Finska 3:1
Italija - Turska 3:0
Francuska - Češka 1:3

Rezultati četvrtfinala:

Rusija - Slovenija 3:0
Nemačka - Češka 3:1
Srbija - Bugarska 3:0
Belgija - Italija 3:0

Parovi polufinala:

Srbija – Nemačka
Rusija – Belgija

Polufinala zakazana su za subotu, 2. septembar u 17.30 i 20.30, a mečevi za bronzu i zlato za nedelju, 3. septembar, u istim terminima.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar