Vučić i Tači sutra u Briselu

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić najavila je da će predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači sutra u Briselu razmeniti mišljenja o nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa, imajući u vidu dogovor iz jula, o početku priprema nove faze dijaloga

Srbija 30.08.2017 | 13:41
Vučić i Tači sutra u Briselu
Visoka predstavnica Federika Mogerini biće domaćin nefomalnom sastanku između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Kosova Hašima Tačija. Predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači će razmeniti mišljenja o nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa, imajući u vidu dogovor iz jula kada je dogovoren početka priprema 'nove faze dijaloga'. Ovaj posao je u toku i sutrašnji sastanak treba da se vidi u tom kontekstu” - izjavila je Kocijančić u sedištu Evropske komisije u Briselu.

Ona je dodala da će visoka predstavnica i dva predsednika razmotriti i primenu dogovora koji su do sada postignuti u dijalogu.

Razgovor uz radni doručak

Mogerini će se sa Vučićem i Tačijem sresti na radnom doručku, javila je agencija Beta, navodeći da će potom biti izdato zvanično saopštenje.

Teme koje će pokrenuti Beograd

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će preneti zvaničnicima u Briselu da su razgovori Beograda i Prištine bespredmetni ako kosovske vlasti opstruišu sprovođenje dogovora i sprečavaju povratak Srba hapšenjima i podizanjem optužnica, pišu danas Večernje novosti pozivajući se na neimenovani izvor.

Izvor dnevnika tvrdi da će Vučić osim te poruke insistirati i na razgovorima o "uzurpiranoj privatnoj i državnoj imovini na Kosovu, položaju Srpske pravoslavne crkve i bezbednosnim pretnjama za Srbe na severu i jugu Kosova".

Novosti pišu da su delegacije Beograda i Prištine spremile spiskove tema za nastavak dijaloga koje imaju malo dodirnih

tačaka i podseća da zvaničnici Evropske unije "na sto stavljaju samo ono oko čega se postigne opšta saglasnost".

Dnevnik podseća da je predsednik odbora Skupštine Srbije za Kosovo Milovan Drecun ocenio da nisu realna nagađanja da su

na red stigli pregovori o međunarodno obavezujućem konačnom dogovoru.

Briselski proces nema smisla ako se ne realizuje Zajednica srpskih opština. O konačnom statusu možda bi moglo da se priča, ali bi to zahtevalo da se "ojača" posrednik, pa da se, recimo, uključi predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, rekao je Drecun.

On je rekao da razgovori o konačnom rešenju ne bi bili dijalog dve države, već bi za cilj imali da se spreči da Srbija izgubi Kosovo.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

ATR

30.08.2017 13:03

Daaaa dialog Dvije drzava.Tako je to u stvarnosti

ODGOVORITE
Name

dren

30.08.2017 19:20

Sta vucic trazi u Briseu nije on vise premijer nego presjednik jes se spusto na niske grane

ODGOVORITE