Umjesto plate dobili batine!

Na poziv žene iz okoline Smedereva, 26 radnika nedavno je otišlo u Beč zbog posla.

Srbija 30.08.2017 | 11:36
Umjesto plate dobili batine!
Rad na crno u Austriji ne samo da je opasan po zdravlje, jer radnik nije osiguran i ne uživa nikakva prava, već može biti i skup, pošto je sve češća pojava da "gazde" ne daju platu i potom prijete i otjeraju radnike, koji su dolaskom u Austriji imali samo troškove, umjesto željene zarade kojom bi snabdjeli svoje najbliže u otadžbini.

Takav slučaj, koji je, kako Tanjug saznaje iz Ambasade Srbije i austrijske policije, samo jedan u nizu, dogodio se radnicima, koji su iz Italije i Srbije došli u Beč, u nadi da će da zarade radeći za građevinsku firmu čiji je vlasnik njihov zemljak.

"Nas 26, svi porijeklom iz okoline Smedereva, nedavno smo došli u Beč na poziv jedne žene, koja je iz našeg kraja, a čiji muž ima građevinsku firmu u Austriji. Neki od nas su došli iz Italije, gdje imamo validna dokumenta, a drugi iz Srbije, koji su se nadali da će im gazda napraviti 'papire'", objasnio je jedan od prevarenih radnika.

"Radili smo vrijedno, a smješteni smo bili u veoma lošim uslovima. Kada je došlo vrijeme za isplatu ne samo da nismo dobili pare, već smo dobili i batine", kazao je on.

Smederevljani su radili na jednoj zgradi, koja je trebalo da se što prije završi, i na njoj su "napravili" ukupno 3.317 radnih sati.

Prema riječima naših sagovornika, ako se uzme u obzir da je bila dogovorena plata u visini između 12 i 15 evra po satu vlasnik građevinske firme koji ih je angažovao "na crno" ostao im je dužan više od 50.000 evra.

"Umjesto da nam plate, uslijedile su batine. Mene su sačekali neki gazdini ljudi i pretukli me, oteli mi telefon preko kojeg sam se redovno čuo sa nadzornikom radova, kako više ne bih mogao da ga kontaktiram. Sa mog telefona oni su potom zvali sve moje kolege i prijetili im da će ih pretući", naveo je naš radnik.

Zbog tih prijetnji mnogi su pobjegli u Srbiju, iako su ostali "kratki" za zaradu, a ujedno imali samo troškove tokom boravka u "obećanom" Beču", kazao je sagovornik, koji je pre Beča živio 20 godina u Italiji, a odlučio se da dođe u Austriju, jer je u Italiji sve manje posla.

Vlasnik građevinske firme prijetio je svojim radnicima da će angažovati razne poznate kriminalce iz Srbije, ako ne budu ćutali i "nestali" sa svojim zahtjevima.

Neke od njih je strahom natjerao da nastave da rade, iako nadoknade nema.

"Još dvoje radi, jer se plaše da će u suprotnom da ih pretuku i možda još nešto gore im učine", kazao je prevareni radnik iz Srbije.

Nakon što su zatražili plate, vlasnik je čak promijenio i brave na smještaju, koji je, inače, bio ispod svakog nivoa.

Grupa radnika, koja nije dozvolila da ih zastraši ovakvo ponašanje bahatog vlasnika građevinskog preduzeća, odlučila je da se obrati Ambasadi Srbije za pomoć, a potom zajedno sa diplomatama podnijela prijavu policiji, i sada čekaju rasplet.

Na tvrdnje vlasnika firme da su navodno pokušali da mu ukradu vozilo, i da je zbog toga na njih poslao "siledžije", radnici ukazuju da je to izmišljena priča.

"Izmislio je to kako bi pokušao da opravda svoje bahato ponašanje. Što bi oteli vozilo koje vredi jedva 1.000 evra", kaže sagovornik.

Čak šta više prevareni radnici tvrde da ih je vlasnik firme natjerao da ukradu opremu sa jednog drugog gradilišta, kako bi ga koristili na zgradi na kojoj su radili i ističu da su mu to učinili, jer su htjeli da pomognu i vjerovali mu da će sve biti u redu.

Vlasnik firme oštro je napao pomenute radnike, tvrdeći da su oni narkomani i lopovi, i da će ih pretući, kao što je to učinio već sa nekima, te poručio Ambasadi da se ne miješa u ove poslove.

"Ovo nije jedini slučaj ovakve prevare. Čuli smo za mnoge takve slučajeve pa želimo da upozorimo naše građane da ne kreću u avanture kada ne poznaju poslodavce koji ih zovu. Poslodavci često koriste strah naših zemljaka, zbog rada na crno, da bi mogli biti protjerani, da ih ne plate nakon izvršenog rada", kažu prevareni radnici.

U ovom slučaju grupa radnika povjerovala je svojoj zemljakinji, koja ih je zamolila da dodju, kako bi njen suprug završio na vrijeme posao koji je ugovorio, ali se ispostavilo da se radilo o prevari.

"Pozvivamo sve, koji namjeravaju radi većih primanja da kreću u inostranstvo na rad 'na crno', da ne kreću, jer pored toga što neće dobiti pare, vratiće se u domovinu sa velikim troškom, praznim novčanikom, dugovima, ali i batinama", poručuju prevareni radnici.

(Tanjug)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Bb

30.08.2017 09:49

Nije dobro u RS ali vidite i tamo u stranim zemljama ne cvjetaju ruže.

ODGOVORITE
Name

Semberac

30.08.2017 10:37

U Austriji se pare zgrcu lopatom sto misli 99% balkanaca.

ODGOVORITE
Name

zalosno

30.08.2017 10:38

Zalosno, nije ih Austrijanac nasadio, nego nase dzubre, svoje ljude tako izraditi, ali znam da ima dosta nasih gastarbeitera, koji tako zovnu nase za npr male satnice da rade kao bolje ti I 5_6 evra nego kod kuce radis za dva pa izvoli.

ODGOVORITE
Name

ŽIKA ž

30.08.2017 10:46

MA VIDI TI NJEGA KAKO ZAKLJUČUJE, SIGURNO SI OD SNSDEOVIH MUFLJUZA.

ODGOVORITE
Name

dragan

30.08.2017 11:02

Ma lazu to su neki neljebovci i neradnici misle cim se pojave na baustelu da su zaradili platu sit sam ja takvih a pogotovo stbijanci samo pametuju i kukaju a cim stigni odma traze avans nemaju im sta kod kuce jesti iskljucili im struju itd... a kad treba vratiti avans onda kazu gazda otima nece da plati.

ODGOVORITE
Name

os

30.08.2017 18:10

I trebali su dobiti batina iz vise razloga a posebno zato sto su otisli izgradjivati Austriju umjesto da rade za domace tajkune i gospodara Vucica.

ODGOVORITE