U Beogradu statua Karla Maldena

Konkurs za idejno rešenje za spomenik Karlu Maldenu u Beogradu biće raspisan do kraja septembra, saznaje “Blic”. Akciju pokrenuo Dan Tana, pogurao Zubin Mehta.

Srbija 30.08.2017 | 08:52
U Beogradu statua Karla Maldena
Ideja da se najvećem holivudskom glumcu srpskog porekla podigne spomen-obeležje u prestonici Srbije postoji dugo, ali je sada konačno sazrela i u narednih nekoliko meseci trebalo bi da bude realizovana. Statua će biti otkrivena kod nove zgrade Jugoslovenske kinoteke u Beogradu.

Kako saznajemo, tokom poslednje posete dirigenta Zubina Mehte Beogradu dogovoreno je da se statua postavi možda već i do kraja godine. Očekuje se da otkrivanju spomenika prisustvuju i članovi Karlove porodice.

Maldenovi naslednici poklonili su 2016. Jugoslovenskoj kinoteci lične predmete i deo filmske kolekcije slavnog glumca. Tom prilikom Beograd je prvi put posetila njegova unuka Emili Dorner. Ona je sa divljenjem i setom pričala o deki, “visokoj, harizmatičnoj, divnoj osobi kojoj je porodica bila najvažnija na svetu”.

Inicijativu da Malden dobije spomen-obeležje i ulicu u Beogradu pokrenuo je svojevremeno jedan od najpoznatijih Srba u Holivudu Dobrivoje Tanasijević, poznatiji kao Den Tana. Ovaj producent, bivši fudbaler i vlasnik čuvenog restorana na Beverli Hilsu bio je preko 50 godina Karlov prijatelj. Ta inicijativa bila je povod boravka Maldenove ćerke, književnice Karle i njene ćerke Kami u Beogradu, koje su, zajedno sa Den Tanom, maja 2013. bile gošće Kancelarije za saradnju sa dijasporom.

Den Tana je izjavio da je glumac do poslednjeg dana živeo kao ponosni Srbin i da je bio jedan od najvećih ambasadora naše zemlje, uporedivši ga sa Đokovićem i Teslom.

- Bili smo prijatelji preko 50 godina. Pred smrt je rekao da sve ostavlja ženi i deci, ali je izrazio i želju da bi deo toga poklonio Srbiji - kazao je Tana 2016. u Kinoteci na otvaranju Legata.

Emili Dorner je otkrila za „Blic” da je njen deka govorio srpski bez akcenta, iako ga je naučio tek u obdaništu.

- Bio je ponosan na svoje srpsko poreklo, to je i jedan od razloga zašto sam ovde. Odrastala sam okružena srpskom kulturom. Svakog avgusta pravio je srpski piknik, na koji je dolazila šira familija i kumovi iz Čikaga. Pevalo se “Tamo daleko”. Vodio nas je i na srpske svadbe. Išao je u crkvu, ali nije bio naročito religiozan, više je odlazio da bi održavao veze sa srpskom zajednicom - pričala je Emili.

Kako nezvanično saznajemo, u narednom periodu planirano je i da statua Oskara bude nekoliko meseci izložena u Kinoteci.

Karl Malden rođen je 1912. kao Mladen Sekulović u Čikagu, od oca Srbina iz okoline Bileće i majke Čehinje. Bio je poznat po nizu sporednih, ali zapaženih uloga u nekim od najboljih filmova američke kinematografije, kao i po ulozi poručnika Majka Stouna u popularnoj policijskoj TV seriji “Ulice San Franciska” (1972-77). Osvojio je Oskara 1952. za najbolju sporednu ulogu, lik Miča u filmu “Tramvaj zvani želja”, a nominovan je i za epizodu u filmu “Na dokovima Njujorka” 1955. godine. Preminuo je u snu 1. jula 2009. u 98. godini.

(Blic)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

bileca

30.08.2017 09:08

Ako mu je otac porijeklom iz Bilece, zar ne bi trebao biti Hercegovac ?

ODGOVORITE
Name

Ми Срби

30.08.2017 09:17

Ми Срби, који нас јединствено оптужују за разбијање Југославије, и даље упорно задржавамо обиљежја те сада већ давно растурене државе у главном граду једне србске земље, Србије. "Југословенско драмско позориште" и "Југословенска кинотека" су само два примјера. Па када ћемо више да закопамо тог мртваца Југославију у којој смо само пропатили и изгубили (а остали напредовали и отимали)?

ODGOVORITE
Name

Re

30.08.2017 11:16

Sad vam je bolje ?

Name

Ми Срби

30.08.2017 12:19

Очигледно ниси прочитао шта само написао. Како год: Обзиром да Југославију нису растурили Срби, боље је питање, да ли је вама боље након што сте повјеровали у бајку да су Срби криви за распад Југославије а након што сте здушно радили на томе да је растурите стајући иза разних екстермиста (Туђман, Изетбеговић)?