Kombinacija tri antibiotika ubija ešerihiju koli

Naučnici sa Univerziteta Bafalo nadaju se da kombinacija tri antibiotika može da uništi superbakteriju ešerihije koli, koja ima vrlo visoku otpornost na postojeće lekove.

Zdravlje 28.08.2017 | 13:54
Kombinacija tri antibiotika ubija ešerihiju koli
Oni su kombinovali tri antibiotika koji zajedno uništavaju dva gena, mcr-1 i ndm-5, ešerihije koli koja su bakteriju učinila imunom na sve dostupne načine lečenja. Kombinacija aztreonama, amikacina i polymyxina B ubija gene u roku od 24 sata i istovremeno prevenira dalji rast bakterija.

Bakterija se širi fekalnim kontaktom i slabom higijenom, što sugeriše da je prisutnija nego što podaci kažu. Autor studije Zakeri Balman sa Univerziteta Ilinois kaže da zlatna era antibiotika još nije prošla, ali da društvo mora da se pripremi za pojavu novih vrsta.

Ovo je prva studija koja nudi terapiju protiv superbakterije ešerihije koli koja ima dva pomenuta gena, i to kombinacijom tri leka. Nijedan od ovih antibiotika sam po sebi nije delotvoran.

Naučnici su ispitivali kombinacije više od petnaest antibiotika sa antibiotikom polymyxin B, koji inače nije baš najbolji za bubrege, ali samo je trostruka kombinacija delovala sinergijski i sprečavala rast bakterije.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar