Otkrijte tajnu mladog mozga u poznim godinama

"Đuskanje" je odlična stvar za mozak, ali i za telo, u poznijim godinama, navodi jedna nedavna studija objavljena u časopisu Frontiers in Human Neuroscience.

  • Magazin
  • Zdravlje


Mešovita grupa 68-godišnjaka učestvovala je u 18-mesečnom programu vežbi koje su se sastojale od nedeljnog kursa časova plesa ili kursa fizičke izdržljivosti i fleksibilnosti.

Kako navodi glavna autorka studije doktorka Katrin Rehfeld, iz Nemačkog centra za nurodegenerativne bolesti u Marburgu, u oba slučaja otkriveni su obrnuti znaci starenja mozga.

"Dve različite vrste fizičke vežbe, ples i trening izdržljivosti, povećavaju zonu mozga koja se sa starošću smanjuje. Kada se njihovi efekti uporede, pokazalo se da je jedino ples vodio značajnoj promeni ponašanja u smislu poboljšanja ravnoteže."

Kako ljudi stare, regija hipotalamusa (koja je, imeđu ostalog, zadužena za pamćenje, učenje i ravnotežu) teži da se smanjuje. Ta moždana regija je, takođe, podložna oboljenjima kao što je Alchajmerova bolest.

I ples i trening izdržljivosti utiču na proces koji je suprotan od njenog smanjenja. Prethodne studije su došle do zaključka da fizička vežba utiče na mozak, ali je ova prva koja se bavila time koji konkretan tip vežbi je najbolji za mozak.

Zaključeno je da je ples vežba koja u tome najbolje uspeva, najverovatnije zbog mentalne snage koja je potrebna da bi se svake nedelje naučili novi koraci i stekla rutina u igri.

S druge strane, fizičke vežbe podrazumevaju repetitvnost pa, iako "vežbaju" mozak to čine u manjem obimu.

Tim naučnika sada, na osnovu rezultata istraživanja, radi na sistemu treninga koje će kombinovati obe vrste vežbi.

 B 92
foto:internet

KOMENTARI0
POŠALJITE PORUKU

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.