Ako je urin taman, tijelu nedostaje vode

Obratite pažnju na unos tečnosti jer njen manjak uzrokuje stvaranje kamenca, peska i oštećuje bubrege. Do koncentrovanijeg sastava mokraće dolazi zbog toga što su bubrezi prinuđeni da štede tečnost

  • Magazin
  • Zdravlje


UKOLIKO vam je boja urina tamnožuta a dobrog ste zdravlja, to znači da organizmu nedostaje voda. Do koncentrovanijeg sastava mokraće dolazi zbog toga što su bubrezi prinuđeni da štede vodu i luče smanjenu količinu urina. Stanje dehidriranosti može da uzrokuje i pojavu urinarne infekcije, kao i "napad" bubrega kod onih ljudi koji imaju kamen ili pesak.

Doktorka Gordana Peković Peruničić, načelnica Službe za nefrologiju Kliničko-bolničkog centra "Zemun", kaže da, ukoliko stanje nedostatka vode u organizmu potraje, dolazi i do poremećaja u balansu elektrolita, koji su neophodni za sve biohemijske procese u telu:

- Zbog neunošenja dovoljne količine tečnosti dolazi i do smanjenog protoka krvi kroz bubrege, a neretko i do akutne bubrežne slabosti. Do popuštanja funkcije bubrega mogu da dovedu i krvarenja, povraćanje, opekotine, šok i srčana insuficijencija, odnosno slabost. Ovakvo naglo oštećenje dešava se kod više od polovine hitno zbrinutih pacijenata.

I pokretanje kamena ili peska u bubrezima, koje je izuzetno bolno, zahteva hitnu medicinsku intervenciju.

- Osnovu stvaranja kamenca u bubrezima čini velika gustina mokraće, odnosno mokraća sa malo vode - kaže dr Peković Peruničić.

REDOVNE KONTROLEPOREMEĆAJ mokrenja, prevelika ili premala količina izlučenog urina, pojava otoka, samo su neki od znakova da bubrezi ne rade kako treba. Skup svih ovih simptoma ukazuje na razvoj hronične bolesti bubrega, koja može da se spreči redovnim kontrolama sastava urina.

- Deficit vode dovodi do skupljanja i taloženja kamenca, koji može da se sastoji od kalcijum-oksalata, kalcijum-fosfata ili od kristala mokraćne kiseline. Nastanak različitih vrsta kamena u bubregu u neposrednoj je vezi sa ishranom koja sadrži visok procenat proteina životinjskog porekla. Jer, što veće količine proteina životinjskog porekla uzimamo putem hrane, naši bubrezi moraju da izluče više kalcijuma.

Da do "napada" bubrega ne bi došlo, važno je unošenje dovoljne količine tečnosti, najbolje obične vode. Svako bi trebalo da dnevno popije od litar i po do dva litra vode, ali dovoljna količina tečnosti određuje se i zavisno od fizičke aktivnosti, navika u ishrani, mišićne mase i starosne dobi.

Novosti
foto:internet

KOMENTARI0
POŠALJITE PORUKU

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.