Na festivalu i nagrada "Manda"

U zvaničnoj konkurenciji 52. Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma - Filmskim susretima, koji će u Niškoj tvrđavi biti otvoren u četvrtak 24. avgusta i trajaće do 30. avgusta, biće prikazano 13 filmova. Novina na ovom festivalu je nezvanična nagrada za najbolju komičnu ulogu "Milorad Mandić Manda",

Zabava 23.08.2017 | 16:56
Na festivalu i nagrada "Manda"
Predsednica žirija glumica Jelica Sretenović, u kome su i Ivan Bekjarev i Minja Filipović, po tradiciji će primiti ključeve grada od gradonačelnika Niša Darka Bulatovića. Niš će u narednih sedam dana biti grad glumaca.
 
Glumica Svetlana Ceca Bojković primiće prestižnu nagradu za doprinos glumi koja nosi ime po jednom od najvećih srpskih bardova glume - "Pavle Vuisić".



Na Filmskim susretima neće biti prikazan film Emira Kusturice "Na mlečnom putu" zbog toga jer je režiser insistitao da film bude prikazan van konkurencije. Po festivalskim propozicijama srpski filmovi u kojima igraju srpski glumci moraju biti prikazani u zvaničnom delu programa i ne mogu se tertiratio kao gostujući filmovi.

- Na otvaranju Filmskih susreta biće 50 glumaca što je svojevrsni rekord festivala jer je i u najboljim vremenima bilo po tridesetak kolega. Ne znam gde ćemo svi da stanemo, ali snaći ćemo se nekako - rekao je umetnički direktor Filmskih susreta Vladan Živković.



On je naglasio da je novina na ovom festivalu nezvanična nagrada za najbolju komičnu ulogu "Milorad Mandić Manda", koju su inicirali Radoš Bajić i "Blic". O priznanju će odlučivati poseban žiri u kojem će biti predstavnici Mandine porodice, Bajićeve producentske kuće i "Blica".

Posle zvaničnog otvaranja biće prikazan film "Stado" Nikole Koja i "Ustav Republike Hrvatske" Rajka Grlića. U petak su na programu "Santa Marija dela salute" Zdravka Šotre, "Afterparti" Luke Bursaća i "Zona Zamfirova-drugi deo" Juga Radivojevića Treće festivalske večeri su na programu filmovi "Nigde" Predraga Velinovića i "Rekvijem za gospođu J." Bojana Vulovića.

Filmovi "Ime: Dobrica Prezime:nepoznato" Srđe Penezića i "Slepi putnik na brodu ludaka" Gorana Markovića su na programu u nedelju, dok će u ponedeljak publika videti "Jesen samuraja" Danila Bećkovića i "Biser Bojane" Milana Karadžiča. Poslednji u zvaničnoj konkurenciji biće prikazani "Kozje uši" Marka Kostića i "Igla ispod praga" Ivana Marinovića.

Na zatvaranju Filmskih susreta, posle uručivanja nagrada ovogodišnjim laureatima, biće prikazana dva gostujuća filma- "Hipi dolina", dokumentarac niškog reditelja Bobana Rajkovića i pilot serija "Senke nad Balkanom" Dragana Bjelogrlića.

(Blic)

Komentari / 0

Ostavite komentar