Novi ugovori bez odluke "Agrokora"

Slovenačkom “Mercatoru” ostalo je još samo desetak dana do najavljenog preuzimanja prodavnica „Konzuma“ u Bosni i Hercegovinu, a „zelenog svjetlo“ za taj potez od povjerilaca koncerna “Agrokor” još nema. No, dobavljačima u BiH već su dostavljeni novi ugovori koje moraju potpisati ako žele nastaviti saradnju sa slovenačkim maloprodajnim lancem, saznaje portal CAPITAL.

Region 23.08.2017 | 07:22
Novi ugovori bez odluke "Agrokora"
Iako bi, kažu privrednici u BiH, odluka najvećih povjerilaca „Agrokora“ mogla da bude i negativna, “Mercator” nije gubio vrijeme pa su im juče dostavili nove ugovore. Nadaju se da će biti ispunjeno usmeno obećanje iz jula mjeseca, da su Slovenci spremni da učine sve kako ne bi bila povećana postojeća dugovanja prema dobavljačima iz BiH.

Međutim, za sve ovo postoji uslov postavljen domaćim firmama – obavezne su da isporuče robu kako bi marketi 3. septembra napunjeni dočekali kupce.

Direktor “Krajina Klasa” Saša Trivić kazao je za CAPITAL da je cilj “Mercatora” da “u igru” vrati i dobavljače koji su prekinuli isporuku robe “Konzumu”.

Uprava “Konzuma” izbjegava sastanak

Međutim, briga dobavljača ovim nije okončana. U novim ugovorima sa “Mercatorom”, kako kaže Trivić, nema ništa sporno, ali sastanak koji su firme iz RS trebale da održe sa predstavnicima “Konzuma” još pretprošle sedmice, do danas se nije desio.

“Novi ugovori nisu problematični, ali ostalo je da se detaljnije dogovorimo oko načina i uslova prelaska. Međutim, sve stoji zbog te odluke povjerilaca. Ovo što se sada dešava pripreme su za ono što slijedi 3. septembtra. Ipak, očekujemo novi ozbiljan sastanak sa predstavnicima “Konzuma””, istakao je Trivić.

Poručio je da jedino ozbiljan dogovor “Mercatora”, “Konzuma” i dobavljača u cijeloj BiH može spasiti “Konzum” od stečaja.

“Mercator” obećao firmu u RS, a još ranije poslovanje prenio u FBiH

Misterija za privrednike iz RS je i “Mercatorovo” obećanje da će biti formiram “Mercator BL”, kako je to bilo i prije nego što je “Konzum” došao na tržište BiH. Međutim, iz ugovora koje su dobili, tvrde, to se ne vidi.



“Očekujemo samo da ispoštuju obećanja”, naveo je Trivić.

Prema podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge RS, o čemu je CAPITALprvi pisao, firma “M-BL”, čiji su suosnivači ljubljanski “Mercator” i novosadski “Mercator – S”, poslovanje je prenijelo u Federaciju BiH.

“Poslovni sistem “Merkator” Ljubljana i “Mercator –S” iz Novog Sada osnivači su M-BL” društva za trgovinu na veliko i malo, ali su 22. januara 2016. godine izbrisani iz našeg registra jer su preselili na teritoriju FBiH”, kazali su u APIF-u.

S obzirom na to da su i danas, kao i na početku krize u koncernu “Agrokor”, prepušteni sami sebi, dobavljači posebno zamjeraju vlastima u BiH koje, kako ističu, nisu zaštitile svoje privrednike i pristale su na ucjene propalog hrvatskog koncerna.

Avansno plaćanje isporučene robe ostalo je isključivo pravo velikih trgovačkih igrača, a dugovanja prema firmama iz BiH sada iznose više od 112 miliona KM.

Izvor: Capital.ba

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Antibiotik

23.08.2017 05:28

Glavne firme u BiH su trgovački centri. I to slovenački i hrvatski odnosno strani. Fabrike je zabranjeno i spominjati a i da nije nema se šta, jedino one što su uništene od strane rijetko vidjenih bolesnika.

ODGOVORITE
Name

Pixy

23.08.2017 06:32

Ima li ko da zaštiti proizvodjače i dobavljače??? Ovi će dug prema Konzumu razvodniti i gurnuti u zastaru, a traže da dobavljači prave nove isporuke na firmu B....

ODGOVORITE
Name

Re

23.08.2017 07:25

Ako imalo mozga imaju BiH dobavljaci onda nece potpisivati nikakve ugovore.Ionako svi kupujemo u Bingu.Samo domace.

Name

Sinny Boy

23.08.2017 08:17

Uopšte mi nije žao dobavljača, naprotiv, drago mi je što ih Hrvati i Slovenci muljaju. Pohrlili su za lakom zaradom i profitom prihvatajući da potpisuju za njih nepovoljne i rizične ugovore u kojima stoji da robu moraju davati sa velikim rabatima i na vrijeme plaćanja na šest mjeseci pa i više. Sama činjenica da centri , u ovom slučaju Konzum i Mercator, nude ugovore sa uslovima poslovanja sa dobavljačima već nije normalna jer bi valjda trebalo biti obrnuto . Kako ti isti dobavljači onda nude svoje ugovore sa svojim uslovima malim radnjama? Nisu tržni centri upropastili male radnje već dobavljači. Malim radnjama se ne daju rabati i zato ne mogu biti konkurenti na tržištu a još im je smanjena valuta plaćanja u odnosu na tržne centre koji imaju trgovačke marže minimum 40% . Tvrdim da bi male radnje sigurno imale niže cijene u svojim objektima nego centri ako bi im dobavljači davali robu pod istim uslovima. Primjer su fiksne cijene cigareta, dopuna za mobilne telefone......ali i Wriglii žvakaćih guma (Orbit) gdje dobavljač te robe daje minimalni rabat od 2-3% . Zato su cijene te robe iste svuda, i po centrima, kioscima, malim radnjama. ... Narod je definitivno gllup kada misli da su tržni centri nekakve socijalne i humanitarne organizacije koje su došle na ove prostore da pomognu ovom napaćenom narodu. Posljedica njihovog dolaska je da su male trgovine uništene i bez posla ostalo više od deset puta više radnika nego što je zaposleno u pridošlim tržnim centrima a narod umjesto da kupuje u komšijskoj prodavnici sad mora pjesačiti i po kilometar dva tegleći kese i gubiti vrijeme na kupovinu. A za sve su direktni krivci dobavljači zajedno sa tim istim Trivićem koji je malim trgovinama od prvog avgusta podigao cijene hljeba na 1.33 posavac, 1.44 domaći itd. dok je centrima ostavio staru cijenu. On direktno radi za centre i protiv malih radnji. Takvi su i ostali. Tako Mlijeko produkt iz Dubice malim radnjama isporučuje njihovo mlijeko u tetrapaku po većoj cijeni nego što je ono u tržnim centrima. Uopšte mi nije žao dobavljača što su ih centri nasamarili.

ODGOVORITE