Sud oslobodio Mladićeve jatake

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio desetoro optuženih za pomaganje u skrivanju generala Ratka Mladića, objavljeno je na sajtu tog suda.

Republika Srpska 22.08.2017 | 12:43
 Sud oslobodio Mladićeve jatake
Pravosnažnom presudom optužbi su zbog nedostatka dokaza oslobođeni Stanko Ristić, Ljiljana Vasković, Borislav Ivanović, Predrag Ristić, Saša Badnjar, Ratko Vučetić, Tatjana Vasković Janjušević, Bojan Vasković i Blagoje Govedarica. 

Sud je osudio samo penzionisanog general-potpukovnika Marka Lugonju za pomoć učiniocu poslije izvršenja krivičnog djela i izrekao mu uslovnu kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci sa rokom provjeravanja od godinu dana.

Lugonja je jedini tokom procesa priznao da je skrivao Mladića u svom stanu.  Kako se navodi u odluci suda, Lugonja je oglašen krivim da je u septembru 2002. godine u Beogradu krio generala Mladića u svom stanu i obezbjeđivao mu namirnice kao i druge stvari potrebne za život iako je znao da se nalazi na optužnici Haškog tribunala, a za kojim je Okružni sud u Beogradu u maju 2002. godine izdao potjernicu.

Prema priznanju Lugonje, on je generala Mladića u svoj stan primio na nagovor generala Zdravka Tolimira, a tu je boravio pet do šest dana.  Lugonja je na suđenju rekao da je generalu Mladiću pomogao jer je bio njegov komandant. 

Ovom odlukom preinačena je druga prvostepena presuda kojom je u maju prošle godine zbog apsolutne zastarjelosti krivičnog gonjenja bila odbijena optužba protiv svih okrivljenih.

Prva prvostepena presuda iz 2010. godine kojom su optuženi bili mahom oslobođeni ili su optužbe odbijene, takođe, zbog zastarjelosti, bila je ukinuta, pa se suđenje ponavljalo prema nalogu Apelacionog suda. 

U ovoj presudi Apelacioni sud zaključio je da nije nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja, nego da tokom postupka tužilac nije ponudio dovoljno jasne i uvjerljive dokaze kojima bi potkrijepio svoju optužbu.

Prvooptuženi u procesu penzionisani pukovnik Vojske Republike Srpske Jovo Đogo preminuo je tokom trajanja procesa sredinom avgusta 2008. godine.

Izvor: Srna

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Mirko.M.

22.08.2017 10:54

Svaka cast(bolje ikad nego nikad),ima boga!

ODGOVORITE
Name

Dragutin

22.08.2017 11:12

Odlično!!!Super!!!Treba tražiti da puste generala Ratka Mladića pod hitno na slobodu,jer on nema nikakvu krivicu za bilo kakav počinjen zločin na prostoru BiH!!!On je samo rukovodio odbrambenim položajima braneći granicu RS-e i izvodeći kontranapade kao odgovor na dejstva tzv.armije BiH i HVO i oslobađajući teritoriju BiH gde je bilo koncetrisano isključivo Srpsko stanovništvo!Dokaz tome je to što npr.vojska RS-e nikad nije napadala: Livno,Stolac,Zenicu,Travnik, Konjic, Kakanj,Cazin,Bužim,Fojnicu,Kiseljak,Gornji Vakuf,Neum, Široki Brijeg...,znači gradove u kojima nije bilo ili je bio zanemarljiv broj Srba u njima,po tome se prepoznaje da je general Ratko Mladić isključivo vodio odbrambeni, a ne osvajački rat u BiH kao Alija i SDA!Isključivo je izvodio ratna dejstva u cilju zaštite Srpskog stanovništva u BiH od strane svih agresora: tzv.armije BiH,zelenih beretki,HVO,mudžahedina... da bi sprečio da se Srbima ne ponovi 1941-va!kako može general koji izvodi ratna dejstva duž odbrambene linije RS-e da bude kriv za ono što se dešava u pozadini tj.iza oslobođenih linija,gde vršljaju razne paravojne formacije nad kojima general ratko Mladić nema nikakvu komandu niti zna da su one uopšte prisutne na tlu RS-e dok on čuva granicu RS-e sa svojom vojskom???General Ratko Mladić bespotrebno robija u hagu,samo zbog bošnjačke SDA osvete,što im nije dozvolio da zauzmu celu BiH i isteraju sve Srbe,to je glavni razlog Mladićeve krivice tokom rata u1992-1995-te,sve ostalo što mu se pripisuje su namerno iskonstruisane laži o njemu,on uopšte muslimane nije mrzio,već ih je oberučke prihvatao kao borce u sastav vojske RS-e i pomagao ih je u ratu za povređene i ranjene je slao helikopter za prevoz do bolnice,to znaju i obični bošnjaci,koji hoće pošteno da kažu sve o tome!!!

ODGOVORITE
Name

re dragutin

22.08.2017 12:27

Pošteni muslimani ne smiju ni da se jave jer će biti kritikovani ili čak likvidirani od strane režima Izetbegovića.

Name

Stranac

22.08.2017 12:36

Dragutine odlican komentar posalji to sto si sad napisao u Hag i etoooo garan ti je tvoj general oslobodjen svih optuzbi ko zna mozda dobije i odstetu od Haga za nepravdu koja mu je nanesena.

Name

Re Dragutin

22.08.2017 13:35

Nova skala koja pokazuje glupost covjeka trebala bi nositi ime Dragutin.

Name

Re Dragutin

22.08.2017 15:57

Allahov sud niko nece izbjeci ni ja ni ti niti bilo ko drugi. A ti dobro pazi sta pises i za svaku rijec ces pred Bogom odgovarati i ti i ja....

Name

Dragutin

22.08.2017 16:24

Pred Bogom će odgovarati i svi oni koji su menjali prvobitnu veru za drugačiju veru,a u svrhu boljeg života!Osim što su preuzeli drugu veru,služili su okupatoru i sa njim zajedno ubijali i maltretirali svoje sunarodnike,koji nisu hteli da se odreknu svoje vere i za to nedelo postoji kazna od Boga i niko je neće izbeći,stići će vas kad tad!!!

Name

Mir

23.08.2017 13:06

Gde ti bude kad se sudilo ?

Name

sa

22.08.2017 11:29

LAKRDIJA I LICEMJERJE. A nasli Makedoniji, Hrvatskoj i BiH da pametuju

ODGOVORITE
Name

Dragutin

22.08.2017 11:47

Sve to što si nabrojao od država,danas ne bi postojalo,da ih nisu Srbi oslobodili od svih mogućih i nemogućih okupatora...Kad bi ti tzv. narodi iz tih kvazi država oslobodili nas Srbe?Kad?Još nas napadate bez razloga i mi smo krivi samo što se branimo od vas???A vaši preci su nekad bili Srbi pravoslavci,pa promenili veru i naciju,zbog boljeg života!!! Toliko o licemerstvu!!!

Name

Dragutine...

22.08.2017 13:30

Ne seri ...

Name

Re Dragutin

22.08.2017 13:56

Dragutine vi ste šampioni u laganju...

Name

007Bond (100% Бачванин - да се зна!)

22.08.2017 12:00

Треба и Младића да ослободе! Јер човек је само бранио своје Србе од Орића и ,,бесних,, муслимана...А да је и Орић био као Младић, тј. да није направио масакр у брањеној и разоружаној зони српских селима око Сребренице - Сребреница се никад не би десила, тј. Срби се никад не би осветили...И још само да кажем да круже снимци по Јутјубу како је Младић аутобусима за Федеративни ентитет послао муслиманску децу, жене, старце и цивиле ...И зато је легенда! Јер недужне није дирао!...

ODGOVORITE
Name

Is

22.08.2017 12:35

Lugonja gospodin!

ODGOVORITE
Name

Patriota

22.08.2017 13:51

Mladic je heroj legenda svih vjekova Je .. isilovce bagra bosanska