Gradske vlasti zajedno sa crkvom

Grad Loznica sa gradonačelnikom Vidojem Petrovićem na čelu, a u saradnji sa Šabačkom eparhijom SPC, već je na mnogostruke načine dao značajan pečat obeležavanju jubileja mnastira Tronoša - sedam vekova postojanja ove svetinje, rekao je episkop šabački Lavrentije.

Srbija 21.08.2017 | 15:24
Gradske vlasti zajedno sa crkvom
Grad i eparhija, prema rečima episkopa Lavrentija, kao i svih prethodnih godina saborno i s ljubavlju daju pečat i kulturnom i duhovnom životu ovog dela Srbije, što se pokazalo i kada je reč o jubileju Tronoše, čiji je nekadašnji iguman Stefan Jovanović, koji je postradao od Turaka u Zvorniku 1799. godine, na majskom saboru Srpske pravoslavne crkve proglašen svetim.

“Mi iz eparhije i svih naših ovdašnjih crkava i manastira ponosni smo na saradnju i doprinos lozničke vlasti i gradonačelnika Petrovića, jer kad se sa njima nešto dogovorimo, znamo da će biti bolje nego što smo i zamislili”, kaže vladika otkrivajući da će kanonizacija Svetog Stefana Jovanovića, inače rođenog u Tekerišu kod Loznice, biti održana 16. septembra, kojoj će prisustvovati i patrijarh srpski Irinej.

“I jubilej, i kanonizacija, i sve kulturne svetkovine u Tronoši i Loznici veliki su doprinos osvetljavanju vekova naše duhovnosti, pismenosti i kulture.”

Povodom jubileja Tronoše i kanonizacije Stefana Jovanovića grad sprema veliku svečanost za 15. septembar u Vukovom domu kulture, gde će o novom svecu SPC i svetinji besediti protođakon dr Ljubomir Ranković, glavni urednik „Glasa Crkve“, izdavačke kuće Šabačke eparhije SPC.

Sutradan će u amfiteatru stare lozničke crkve biti održana svečana akademija posvećena jubileju vladike Lavrentija - pola veka u činu arhijereja.

(BN/V. Mitrić)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

AR

21.08.2017 13:43

Samo se drzati popova I nemozemo pogrijesiti oni su nam donijeli sve blagodeti ovog svijeta od 92-pa nadalje Tu mislim isto I na hodze sve ista banda.

ODGOVORITE
Name

yugosloven

21.08.2017 14:10

TOP LISTA NADREALISTA BAKE I BAJA IGRAJU BILIJAR FALI SAMO HRVAT I DA IZBIJU GRADJANSKI SUKOBI.

ODGOVORITE
Name

Ime

21.08.2017 21:21

Teško onom narodu kad ga pop, hodza, fratar ... vodi kroz politički život motiviran na nacionalizmu i mržnji .

ODGOVORITE