Akcize na gorivo ponovo u igri?

Zakon o akcizama, kojim se predviđa poskupljenje goriva u BiH, mogao bi ponovo doći na dnevni red parlamenta BiH posle godišnjih odmora, saznaje „EuroBlic“.

Bosna i Hercegovina 21.08.2017 | 13:49
Akcize na gorivo ponovo u igri?
Prema tvrdnjama izvora EuroBlica, vrlo je izvesno da bi se većina za usvajanje ovog zakona mogla obezbediti u Federaciji BiH, te da bi se uz podršku SNSD iz Republike Srpske mogla obezbediti potrebna većina za usvajanje ovog zakona.

U prilog ovim tvrdnjama ide i nagla promena kursa unutar SDP BiH. Naime, posle sastanka lidera SDP Nermina Nikšića sa predstavnicima Evropske unije u BiH saopšteno je da bi ta stranka „mogla da razgovara“ o povećanju akciza na gorivo.

"Stav SDP po tom pitanju je vrlo jasan, a to smo dokazali i nekoliko puta u parlamentu BiH. Bili smo protiv, ali je evidentno da se bez povećanja akciza neće pokrenuti masovnija izgradnja koridora 5c. I mi smo, u našem mandatu, tražili povećanje akciza na gorivo u iznosu od deset pfeniga, ali se tačno znalo kako bi ta sredstva bila raspoređena u svrhu daljnje izgradnje infrastrukture", saopšteno je, između ostalog, posle sastanka.

Međutim, sutradan su stigla dodatna pojašnjenja iz SDP da “povećanje akciza dolazi u obzir samo u okviru široke reforme poreskog sistema, koja podrazumeva radikalno smanjenje doprinosa i zakonsko povećavanje minimalne plate”.

"Država prvo mora građanima i privredi dati priliku da imaju veće plate i veće prihode, pa tek onda razmišljati o većim akcizama", naveli su u SDP.

Međutim, bez obzira na ovakve stranačke kalkulacije, naši izvori tvrde da bi usled pritiska stranaca rešavanje pitanja transportne zajednice i akciza moglo da bude prioritetno u naredna dva meseca.

SNSD neće u avanturu

U poslaničkom klubu SNSD nisu želeli da spekulišu o tome, ali tvrde da bi, u slučaju da se u Federaciji BiH obezbedi potrebna većina za zakon o akcizama, ta stranka mogla da mu da podršku.

"Institucije Srpske su kroz Fiskalni savet i kroz pregovore sa evropskim institucijama jasno rekle svoj stav oko Reformske agende. Kada u Federaciji BiH skupe 16 glasova, onda se može sa SNSD i institucijama RS razgovarati o podršci tom zakonu, ali samo u skladu s onim šta je dogovoreno. SNSD neće ulaziti ni u kakvu avanturu", poručuju iz poslaničkog kluba SNSD.

Argumenti za i protiv

Grčevita borba za usvajanje zakona o akcizama, koji predviđa poskupljenje goriva za 15 pfeniga traje mesecima, jer je to jedan od uslova i za dobijanje nove tranše MMF.

Zagovornici usvajanja ovog zakona tvrde da će novac od akciza direktno biti usmeren za izgradnju puteva i autoputeva u BiH, dok oponenti tvrde da će on dovesti do lančanih poskupljenja, te da bi najveću štetu zbog poskupljenja goriva mogli da pretrpe poljoprivrednici u BiH.

(EuroBlic)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Rs bg

21.08.2017 12:16

Samo uvesti akcize, da izbije vec taj dugo iscenirani gradjanski rat, jer to je cilj svih na vlasti. Posto je takvo raslojavanje ljudi.

ODGOVORITE
Name

Re Rs bg

21.08.2017 14:28

Smijesan si, da zbog 15 feninga povecanja cijene goriva izbije rat.Mi u BiH jesmo ludi ali toliko nijesmo.Od 2000.g gorivo je skuplje za cijelu marku pa se ne zarati.

Name

L

21.08.2017 15:49

LOPVI SVE GORI VI AKCIZE.AKI VAM JE ZA UKOP NADAMO NI TADA.STOKO KOJA SE ZOVE POLITICKA,NEMA.

Name

TEGELTIJA DUŠKO

21.08.2017 12:26

SMANJITE NAMETE NA PLATE DA SE ZAPOSLI VIŠE LJUDI DA SE OTVORE NOVA RADNA MJESTA A NE KROZ OTIMAČINU I PLJAČKU DA KRADETE OD NARODA KROZ DODATNE RADOVE U INFRASTRUKTURI ŠTA SMO BOGU ZGRIJEŠILI DA NAS VODE POHLEPNE NEZNALICE

ODGOVORITE
Name

Zlotvori

21.08.2017 12:42

SNSD i nezna nista drugo nego poskuplivati zivot i krasti od naroda. Dabogda im svima za doktora trebalo

ODGOVORITE
Name

Perionice novca

21.08.2017 13:40

Gradjevinski i IT projekti...izvori zla! Uz državne subvencije, koje idu kako ne treba.

Name

Funny

21.08.2017 12:44

Kako kažu iz MMF-a...trebaju vam te pare? Pa dajte garanciju!

ODGOVORITE
Name

Gradjanin

21.08.2017 12:55

Ne mogu ukrasti koliko bi htjeli ako nema akciza i pravljenja puteva. Prvo čiste račune za prethodne milijarde što su ukrali. Kad budu u zatvoru, onda ćemo raspravljati o akcizama. Medjutim, ni tada ih nečemo uvesti jer puteve treba da gradi porez od privrede a ne harač na gorivo koje je ionako preskupo.

ODGOVORITE
Name

RS.Referendumska Srpska

21.08.2017 13:01

Jasta samo rokajte.ovaj glupi narod.Ma o smanjenju plata politicara dziberskih.nemojte ni razmisljat.

ODGOVORITE
Name

ap

21.08.2017 13:42

Pišete bez veze.Kod nas srednjoškolci idu autima na posao a kukamo skupo gorivo.Nikad se nije više vozilo auta a na Rači čeka se po 1,5 h sve naše BiH tablice.Ide se na slave,krštenja,šenluči.LJudi,pa u NJemačkoj je auto luksuz a kod nas sa bijednom platom glumimo dzekove.U prodavnicu idemo sa autima.Moramo biti i samokritični a ne samo na vlast kukati.I treba dići cijenu goriva a ostaviti cijenu za privredna vozila.

ODGOVORITE
Name

seljo

21.08.2017 14:44

Seljaci nece da se voze traktorima vec u macama

Name

Херцеговац

21.08.2017 15:14

Ако су акцизе за изградњу путева како можемо поправити здравство и све остало. Проблем је једноставан: ко се вози аутопутем наплатите му, а нама чији путеви нису ни за козе умањите путарине!

ODGOVORITE
Name

Da Imaju Lopovi

21.08.2017 17:20

Para za izbore! Zar Elektroprivreda nije dovoljna krava muzara?!

ODGOVORITE