Razlog povlačenja ambasadora je...

Svi zaposleni u Ambasadi Srbije u Skoplju povučeni su sinoć na hitne konsultacije u Beograd. Ambasadorka Dušanka Divjak Tomić i osoblje, kako je rečeno sinoć su stigli u Beograd.

Srbija 21.08.2017 | 13:00
Razlog povlačenja ambasadora je...
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su zaposleni u Ambasadi Srbije u Makedoniji povučeni na konsultacije nakon što je od nadležnih obaveštajnih organa "dobijeno dovoljno dokaza o veoma ofanzivnom delovanju protiv organa i institucija Srbije".

"Naše je da naši ljudi budu pripremljeni i spremni. Biće nekih promena u našem osoblju i da zaštitimo prijateljstvo naše sa Makedoncima, a i kako da se ponašamo u novom okruženju. Mnogo je špekulacija i mislim da će u narednih 10 dana sve biti mnogo jasnije", rekao je Vučić.

Predsednik je novinarima rekao da će Srbija nastaviti da razvija prijateljske odnose.

POJAČANO OBEZBEĐENjE OKO SRPSKE AMBASADE U SKOPLjU

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije preduzima mere povećanog obezbeđenja zgrade Ambasade Srbije u Skoplju, javila je TV 24.

Mere za povećano obezbeđenje zgrade srpske Ambasade preduzete su u tom ministarstvu nakon što je dobijeno obaveštenje Ministarstva spoljnih poslova da je Beograd odlučio da diplomate povuče na hitne konsultacije.

Svi zaposleni u Ambasadi Srbije u Skoplju povučeni su sinoć na hitne konsultacije u Beograd.Ambasadorka Dušanka Divjak Tomić i osoblje, kako je rečeno sinoć su stigli u Beograd.

Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije saopštilo je ranije da je dobilo notu od Ambasade Srbije u Skoplju kojom su obavešteni da je kompletno osoblje pozvano na konsultacije u Beograd, preneli su sinoć makedonski mediji.

"Ministarstvo spoljnih poslova nije upoznato sa razlozima ove odluke i stoga uspostavlja komunikaciju sa MSP Srbije. U skladu sa relevantnim odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima institucije Republike Makedonije preuzimaju mere za zaštitu bezbednosti i integriteta Ambasade Srbije u Skoplju", navodi se u saopštenju.

Makedonska TV Telma je prethodno javilada nisu poznati razlozi za tu odluku.

Prema saznanjima TV Telma, srpska ambasada je, pozivajući se na Ženevsku konvenciju, tražila od makedonskih vlasti da povećaju bezbednost u celom objektu ambasade u Skoplju.

BRNABIĆ RAZGOVARALA SA VUČIĆEM O MAKEDONIJI

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas, povodom situacije u vezi sa ambasadom Srbije u Makedoniji, "da se ne radi o maloj stvari", i da je imala konsultacije sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem i sastanak sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Brnabić je novinarima u Vladi Srbije najavila uskoro i sapštenje ministarstva spoljnih poslova na kojem se, kako je istakla, "zajednički radi".

(Agencije)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

blbl

21.08.2017 10:30

haha Stvarno mislimo da smo centar sveta. Hoce li povuci ambasadore iz svih zemalja koje su priznale Kosovo? Malo morgen :)

ODGOVORITE
Name

LOL

21.08.2017 10:48

Tipicno srpski, da vidim sta ce uraditi s Njemackim,Francuskim,Engleskim,Americkim,Svedskim, Danskim, Norveskim,Italijanskim pa cak i Hrvatskim Ambasadorima

Name

blbl

21.08.2017 13:13

REFERENDUM sprovesti sto prije :)

Name

modričanin

21.08.2017 10:31

Odma uvest vize za makedonce i ako neko ima dvojno državljanstvo ,oduzet.

ODGOVORITE
Name

B L

21.08.2017 11:53

E jes ,,pametan" možeš za savjetnika Baji ili presjednici.

Name

Re.

21.08.2017 13:49

Jeli to vazi ko ima dvojno drzavljanstvo iz Bih sa Srbijom. Ne mlati ko Maksim po diviziji.

Name

ŽIKA Ž

21.08.2017 10:37

KADA ĆE SRBIJA POČETI DA RADI I MISLI U INTERSU SRPSKOG NARODA. DOSTA JE MAKEDONACA, CRNOGORACA, i ostale bagre koja se vjekovima privlačila i muzla Srbiju i Srbe na svaki mogući način.

ODGOVORITE
Name

Nemanja

21.08.2017 11:08

Slazem se ZIKA Z,

Name

Televisia Presenta

21.08.2017 11:23

Cirkus se nastavlja.Da nije problema sa Kosovom trebalo bi ga izmisliti.Jer čime drugo zamlacivati gradjane i skretati sa zivotnih tema.

ODGOVORITE
Name

U NATO-u je spas..

21.08.2017 11:56

Ima Rusi da vas zavade sa čitavim svijetom. Prvo sa komšijama. Dodika kao da su pitali...

ODGOVORITE
Name

Paul Brajtner

21.08.2017 13:27

Zivio Dodik..