Šok: Miloš Teodosić ne ide na Eurobasket!

"Doneli smo zajedničku odluku da Teodosić preskoči predstojeće takmičenje", rekao je Đorđević.

Košarka 21.08.2017 | 12:45
Šok: Miloš Teodosić ne ide na Eurobasket!
Lepe vesti, pa šok!

Kapiten i najbolji košarkaš reprezentacije Srbije, Miloš Teodosić (30), neće igrati na predstojećem Eurobasketu.

Evo vesti sa portala KSS:

Kapiten reprezentacije Srbije, Miloš Teodosić, nažalost, neće moći da nastupi na predstojećem Šampionatu Evrope. Hronična povreda lista, zbog koje je propustio deo priprema i sve dosadašnje trening utakmice našeg najboljeg tima, ne može da bude u potpunosti zalečena do početka takmičenja u Turskoj, pa su selektor Aleksandar Đorđević i Miloš Teodosić, posle konsultacija sa medicinskim timom naše reprezentacije i LA Klipersa, zajednički doneli ovu tešku odluku.

"Nažalost, povreda koja muči Tea, ne dozvoljava mu da do Evropskog prvenstva bude maksimalno spreman. To je procena našeg medicinskog tima, ali i ljudi iz LA Klipersa. Moramo da vodimo računa o zdravlju igrača i doneli smo zajedničku odluku da Teodosić preskoči predstojeće takmičenje. On je igrač koji je godinama maksimalno posvećen reprezentaciji i njegova želja da igra je uvek bila velika. Nažalost, u ovoj situaciji, želja nije dovoljna. Ovo je veliki hendikep za tim, ali nastavljamo dalje sa istim ambicijama", rekao je selektor Srbije Aleksandar Đorđević.

U ovom trenutku, u odnosu na igrače s kojima bi Đorđević računao u idealnoj situaciji, Srbija ne može da računa na Miloša Teodosića, Nemanju Bjelicu, Nikolu Jokića, Miroslava Raduljicu, Marka Simonovića, a čekaju se vesti o povratku Nemanje Nedovića.

Teodosić je za seniorsku reprezentaciju Srbije debitovao 2007. na Eurobasketu u Španiji kod selektora Moke Slavnića i do danas, tokom pune decenije, propustio je samo Eurobasket 2013 u Sloveniji - takođe zbog povrede lista.

Teo je to leto proveo sa "orlovima" i selektorom Dušanom Ivkovićem, iako je znao da neće moći da igra, a Srbija se potom mučila na turniru i skorom 6-5 stigla tek do sedme pozicije.

U odnosu na fantastičan niz rezutlata reprezentacije Srbije od dolaska Đorđevića na mesto selektora...

Svetsko prvenstvo u Španiji 2014 - srebro
Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2015 - četvrto mesto
Olimpijske igre u Brazilu 2017 - srebro

...ovog leta nećemo moći da računamo ni na Teodosića, ni na Stefana Markovića, koji su činili okosnicu na bekovskim pozicijama i uporedo pomagali mlađima, poput Bogdana Bogdanovića, Nemanje Nedovića i Stefana Jovića, da na što bolji način uđu u reprezentativni svet i savladaju sva iskušenja koja on podrazumeva.

U ovom trenutku, veliki teret neminovno pašće na pleća projektovanog startera na poziciji pleja, Jovića, koji je više puta pokazao da to za njega nije nikakav problem, bilo da je u pitanju reprezentativna, bilo klupska košarka.

Za kraj, treba reći da ćemo one koji neće igrati na Evropskom prvenstvu, sledeći put (možda) gledati tek 2019. kada počne Svetsko prvenstvo u Kini, s obzirom na to da je promenom sistema kvalifikacija FIBA prebacila Mundobasket sa parnih na neparne godine i od 2018. učinila prvu praznu godinu posle dugo, dugo vremena.

Ono možda u zagradi upisano je iz više razloga, a jedan su duge i neizvesne kvalifikacije za koje već sada znamo da će biti bizarne, jer u njima pravo nastupa neće imati ni košarkaši, ni treneri koji nastupaju za klubove iz NBA, Evrolige i Evrokupa.

U našem slučaju, to je računajući i selektora Đorđevića, gotovo kompletan spisak igrača koji su osvojili dva srebra i došli na pripreme za Eurobasket koji će u Turskoj, Izraelu, Rumuniji i Finskoj biti održan od 31. avgusta do 17. septembra.

Kakve su nam šanse da se tog dana nađemo na jednom od tri stepenika na postolju? Sve manje i manje...

Postoji li veza sa NBA potpisom?

U ovom trenutku, mada je pitanje da li će se o tome ikada javno govoriti, teško je reći koliki uticaj na odustajanje Teodosića od Eurobasketa ima njegov svež potpis ugovora sa L. A. Klipersima. Ali, jedno pravilo jasno je uočljivo i ponavlja se iz leta u leto. I Boban Marjanović i Nikola Jokić otkazivali su nastupe iz razloga koji su direktno bili vezani za njihove NBA ugovora, ove nedelje isto se dogodilo Grcima sa Janisom Adetokunbom, dok je i selektoru Hrvatske, Aci Petroviću, otkazalo nekoliko mladih igrača okrenutih NBA ligi. Primera ima još...

Izvor: mondo.rs

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Nece moci da igra!

21.08.2017 11:27

Rekose iz uprave Klipersa.

ODGOVORITE