Štimac i Birčević blistali, Srbija razbila Nijemce za trofej!

Naš unutrašnji tandem postigao je prvih 20 poena "orlova" u Hamburgu za dvocifrenu prednost koja je posle rasla do 31 razlike - bez Teodosića, Nedovića, Jovića i Marjanovića.

Košarka 21.08.2017 | 10:15
Štimac i Birčević blistali, Srbija razbila Nijemce za trofej!
Dvojica košarkaša koji se prilikom svakog okupljanja reprezentacije Srbije a priori proglase za "favorite za ispadanje" podsetili su i našu i evropsku javnost da s njima na terenu ekipa Aleksandra Đorđevića samo dobija na kvalitetu.

Nikako ne gubi.

Bez Miloša Teodosića, Nemanje Nedovića (koji bi mogao da se vrati u tim), kao i Stefana Jovića, Branka Lazića i Bobana Marjanovića koji nisu ulazili, "orlovi" su upisali i petu pobedu ovog leta, a treću u tri dana u Hamburgu.

Vladimir Štimac i Stefan Birčević otvorili su Nemce postigavši prvih 20 poena na meču za dvocifrenu prednost, koja se potom uz nove blistave trenutke njih dvojice, mirnog i staloženog zamenika kapitena Milana Mačvana, asistencije privremenog plejmejkera Bogdana Bogdanovića pela sve do "plus 31" na 2:07 do kraja.

Pred put u Atinu na "Akropolis kup", Srbija se od nemačke publike oprostila pobedom nad domaćom selekcijom od 56:87 (17:27, 17:17, 6:19, 16:24).

Srbija: Mačvan 12, 3 sk, 2 as, Bogdanović 4, 1 sk, 5 as, Kalinić 1 sk, Lučić 4, 1 sk, 1 as, Milosavljević 6, 1 sk, 5 as, Birčević 21, 4 sk, 2 as, Štimac 20, 6 sk, 1 as, Micić 2, 2 sk, 4 as, Gudurić 8, 2 sk, 3 as, Kuzmić 10, 5 sk, 2 as.

Nisu igrali: Jović, Lazić, Marjanović.

U reprezentaciji Nemačke istakao se Denis Šreder sa 16 poena, koji je bio i jedini s dvocifrenim učinkom u svom timu, ali i jedini koji nije dozvolio da bude demoralisan granitnom odbranom Đorđevićevog tima. Samo je NBA košarkaš napravio šest izgubljenih lopti na isto toliko asistencija, dok je "Die Mannschaft" ukupno napravio 17 grešaka.

Svestan da bi povrede mogle da nastave da mu prave probleme i dovode ga u neplanirane situacije na samom turniru, koji počinjemo 1. septembra utakmicom sa Letonijom, selektor Đorđević iskoristio j današnji susret da isproba neke od rezervnih varijanti u napadu, a ispostavilo se da su Bogdanović i Dragan Milosavljević završili duel sa po pet asistencija, Vasilije Micić četiri, Marko Gudurić tri.

Igrajući i bez Teodosića i bez Jovića, "orlovi" su 25 dodavanja pretvorili u poene i šutirali 24/34 (70,6%) za dva, odnosno 10/22 (45,5%) za tri uz samo 12 izgubljenih lopti.

Do rezultata 13:20, Birčević i Štimac imali su već po deset poena, a potom im se priključio Mačvan trojkom i dvojkom za 17:27 na kraju prve deonice. Kada su Nemci smanjili na 27:33 u drugoj, ponovo su se probudili momci pomenuti u naslovu i uz zajedno ubačenih 29 poena obezbedili Srbiji prednost na pauzi od 34:44.

Početak drugog poluvremena označio je praktično i "kraj utakmice", jer je Đorđevićev tim u trećoj četvrtini zaigrao neprijatno pokretljivu odbranu (za protivnika naravno) i serijom 3:13 stekao prednost od 37:57, a onda poenima Mačvana i Ognjena Kuzmića upisao 40:63 pred ulazak u poslednju deonicu u kojoj su po dve trojke ubacili Milosavljević i Gudurić za maksimalnih 51:82 (2:07 do kraja).

Zamenik kapitena Teodosića, Mačvan, šutirao je 5/5 za tri poena juče i danas u pobedama nad Rusijom i Nemačkom, a treba reći i da je Bogdanović bez ikakvog problema danas prihvatio ulogu igrača koji će diktirati tempo i graditi akcije za drugoga pa je za 19 i po minuta na parketu šutnuo samo jednu trojku.

I tako se doprinosi igri reprezentacije!

U danu kada su iz Malage stigle ohrabrujuće vesti o oporavku Nedovića (nezvanično, trebalo bi da se priključi ostatku tima), Srbija se sada sprema na put u Atinu gde će u sredu, četvrtak i petak nastupiti na "Akropolis" kupu protiv reprezentacija Gruzije, Italije i Grčke.

Štimac i Birčević postigli su 41 poen skupa uz samo po jedan promašaj iz igre. Štimac je šutirao 3/7 za jedan, 7/8 za dva i 1/1 za tri, a Birčević 2/2 za jedan, 5/5 za dva i 3/4 za tri poena. Zbirno: 5/9 za jedan, 12/13 za dva i 4/5 za tri poena.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar