Srbija 5/5, pobjeđen i protivnik iz grupe na EP!

Košarkaši Srbije pobedili su protivnika iz grupe sa predstojećeg Evrobasketa, selekciju Rusije sa 85:75 (20:16, 16:18, 23:18, 26:23) u nemačkom Hamburgu.  Srbija "radnički" do 4-0! Posle Grčke, Crne Gore i Poljske, "orlovi" u okviru priprema za Eurobasket savladali i Rusiju.

Košarka 19.08.2017 | 23:15
Srbija 5/5, pobjeđen i protivnik iz grupe na EP!
Pobeda nad Rusijom je uprkos dvocifrenoj razlici ostavila dosta prostora za popravke u nekim segmentima igre naše ekipe, ali je ostvarena i peta pobeda na pripremama.

'Orlovi' za sada još nemaju nijedan poraz, a Ruse su pobedili zahvaljujući nekolicini poenterskih serija uz dobru odbranu u naletima.

U Srbiji je briljirao Milan Mačvan koji je iz osam šuteva nakupio 17 poena, a odlično je odigrao i Vladimir Lučić sa 15 poena. Bogdan Bogdanović se propisno ispromašivao iz igre (5/17), ali je pre svega loš šut za tri poena (1/7) nadoknadio sa čak devet asistencija. Dvocifren je bio i Ognjen Kuzmić sa 10 poena iz šest šuteva. 

Rusima nisu pomogle ni dobre partije Šveda (17p), Fridzona (16p) i Mozgova (14p) da pobede Srbiju. 

Od starta meča sa Rusijom je delovalo kao da će utakmica biti tesna jer su Rusi prve napade relativno lako rešavali preko Hvostova i Mozgova za uvodno vođstvo od 5:0. Prva serija Srbije dolazi posle prvog tajm auta srpskog selektora Aleksandra Đorđevića koji je od svojih igrača tražio da igraju energičnije.

Upravo ono što je bilo glavni adut u mečevima na 'Trofeju Beograda' sada je nedostajalo. Posle tajm auta 'Orlovi' prave prvu veću seriju od 9:0 i dolaze do prednosti 11:7.

Ponovo posustaju a Rusi od tada igraju sa Srbijom posed za posed do kraja četvrtine koju je Srbija dobila sa 20:16. Do polovine druge deonice Rusi trojkom Kulagina dolaze do preokreta gde se pokazalo da je 'Orlovima' potrebno nešto da ih podigne u igri i baš tada kreću u drugu veću seriju 8:0 kojom vraćaju prednost iako su izgubili četvrtinu sa 18:16.

Do kraja treće deonice je prednost išla do plus 11, ali je u finišu treće deonice Kurbanov nakon dobre akcije Rusa pogodio trojku, a još jednu je odmah na početku poslednje četvrtine pogodio i Zubkov za novu neizvesnost i nagoveštaj napete završnice.

Međutim, tog trenutka na scenu stupa raspoloženi Milan Mačvan koji je pogađao van linije 6.75, unutar nje, pa njemu idu najveće zasluge što je Srbija bila na maksimalnih plus 15 u finišu meča.

Rusi su pokušali potom da presingom po celom terenu smanje razliku i preokrenu rezultat u svoju korist ali je bilo kasno i Srbija je zasluženo slavila sa 85:75. Košarkaši će morati da poradi na konstanijoj agresivnosti u odbrani, ali i kretanju lopte u napadu jer je u više situacija viđena bezidejnost kada su pojedini igrači stavljani u situacije da šutnu kako god jer je isticalo vreme za napad.

Treba podsetiti da Srbija ni protiv Rusije nije igrala u najjačem sastavu jer Miloša Teodosića nema u ekipi, ali ni Miroslava Raduljice koji nije na spisku i Marka Simonovića. U tim se u međuvremenu vratio Nikola Kalinić.

Srbija je sa Rusima igrala dan posle tesne pobede nad Poljskom u kojoj su naši košarkaši kontrolisali meč, imali konstantno dvocifrenu prednost, ali pred kraj opuštanjem dozvolili Poljacima da se primaknu na 85:78.

Srbija nakon Rusije igra protiv Nemačke.

Četvrta pobeda "orlova" iz četiri prijateljske utakmice odigrane u poslednjih osam dana!

Posle 40 minuta ozbiljne borbe i samo na momente dopadljive igre, Srbija - Rusija 85:75 (20:16, 16:18, 23:18, 26:23) u meču drugog kola "Superkup" turnira u Hamburgu.

Povredama oslabljeni sastav Aleksandra Đorđevića u nedelju već u 15 časova igra protiv domaćina Nemačke, koja je posle pobede nad Rusima (79:76) u subotu izgubila od Poljske - 75:80.

Dakle, situacija na tabeli je sledeća: Srbija 2-0, Poljska 1-1, Nemačka 1-1, Rusija 0-2.

Fizički vrlo zahtevna utakmica protiv Rusa, rešena je između 36. i 38. minuta, kada je u seriji od 10:3, Milan Mačvan ubacio osam poena, od toga dve trojke - 78:64.

Preloman je, u suštini, bio njegov prvi koš u tom naletu, trojka za 71:61, postignuta nakon dva promašaja Bogdana Bogdanovića i dva ofanzivna skoka Dragana Milosavljevića.

Vladimir Lučić, koji je ponovo pružio zapaženu partiju, pogotkom za tri poena doneo je rekordnih 81:66 u pretposlednjem minutu.

"Orlovi" su preko Kalinića i Lučića stekli dvocifrenu prednost u finišu treće deonice (58:47), ali su Rusi odgovorili dvema trojkama i smanjili na 59:55, pa na 61:57.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar