Dodikov plan: BiH ulazi u NATO

Dodikovu najavu o organizovanju referenduma u Srpskoj oko pristapanja u NATO treba posmatrati kao instrumentalizovanje bošnjačko-hrvatskih političkih predstavnika za traženje referenduma na državnom nivou. I konačnog ulaska BiH u NATO!

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


Na prvi pogled Dodikove izjave da će u Republici Srpskoj organizovati referendum o eventualnom pristupnju u NATO nisu u javnosti odjeknule kako se moglo očekivati. Većina vjeruje da je u pitanju samo još jedno Dodikovo politikanstvo, na kakva smo već navikli, pa smatraju da je izlišno reagovati na nešto šta se zasigurno neće dogoditi.

Međutim, već prepoznatljiva praksa „nabacivanja zicera“ od strane ovdašnjih nacionalnih lidera trebalo bi da kod javnosti probudi određene sumnje. Na prvom koraku moramo se zamisliti nad činjenicom da je Dodikov referendum o odluci Ustavnog suda BiH direktno negativno rezultirao po njega samog – Sjedinjene Države su mu uvele sankcije. Zašto bi nekim novim referendumom rizikovao nove sankcije i to od brojnih zemalja članica NATO saveza, pa čak i Evropske unije?

Nije ovaj novi Dodikov referendum nimalo naivna priča i to najbolje dokazuje izostanak reakcija i iz Federacije i sa strane „međunarodne zajednice“. Očekivali smo salvu napada, a, gle čuda, uslijedio je nekakav čudan muk. Upravo to ponajviše zabrinjava u ovoj situaciji. No, pitanje je do kad će to potrajati?Aktuelna politička situacija u BiH je izuzetno složena i to primarno zbog mogućnosti stvaranja nove većine u institucijama državnog nivoa. Radončić, podržan od Dodika i Čovića, nastoji preuzeti lidersku poziciju unutar bošnjačke populacije i potpuno istisnuti Bakira Izetbegovića. Ovaj sa druge strane grčevito pokušava sačuvati dosadašnju poziciju. I bojim se da je upravu tu kvaka Dodikovih „igrica“!

Naime, Milorad Dodik najavama referenduma na nivou Republike Srpske nastoji upravo isprovocirati reakciju Bakira Izetbegovića u vidu zahtjeva za održavanje referenduma na državnom nivou. U stvari Dodik je Izetbegoviću namjestio „gol šansu“ i moramo se zapitati: zbog čega to čini?

Mogli bi ovde sasvim utemeljeno posumnjati da su Dodik, Radončić i Čović zamislili da Izetbegovića još jednom iskoriste za lansiranje ideje na kojoj će u konačnici njih trojica poentirati kod moćnika Zapada. Konkretno, Dodikove provokacije treba da Izetbegovića navedu na otvaranje jednog aktuelnog, ali vrlo problematičnog, pitanja. Pritisci zemalja članica NATO da BiH pristupi ovom vojnom savezu su sve veći, a najveća „prepreka“ realizaciji ovog otvorenog zahtjeva jeste deklarativno Dodikovo suprotstavljanje i prijetnje referendumom. No, poenta je na onom „deklarativno“.

Ovde se treba zapitati: da li je Dodik doista spreman suprotstaviti se moćnom NATO paktu i rizikovati političku sudbinu? Samo naivni mogu vjerovati da je tako. Prije je očekivati da Dodik odigra „igru“ koja će rezultirati konačnim pristupanjem BiH u ovaj vojni savez. I on je tu „igru“ upravo započeo!

Ukoliko Bakir Izetbegović prihvati ovaj „zicer“ i zatraži organizovanje referenduma na državnom nivou to će svakako rezultirati ozbiljnom destabilizacijom zemlje. I upravo će Dodik prednjačiti u daljem produkovanju destabilizacije svojim „suprotstavljanjem“ takvim idejama. Čak će na tome i politički profitirati.Elem, pokušajmo racionalizovati ovu situaciju. U čemu se sastoji Dodikov „pakleni plan“ i zašto je baš Bakir Izetbegović njegov ključni akter? Izetbegović je član Predsjedništva BiH i njegov zahtjev za organizovanje referenduma na državnom nivou značio bi, na prvom koraku, izjašnjavanje predsjedništva o tom prijedlogu. Obzirom da ulazak BiH u NATO korespondira sa voljom hrvatskog naroda možemo sasvim utemeljeno očekivati da Dragan Čović „podrži“ Izetbegovićev prijedlog.

U toj konstalaciji odnosa Mladen Ivanić dolazi u nezavidnu situaciju. Ivanić bi se trebao suprotstaviti ovom zahtjevu, no time se direktno zamjera moćnicima iz zemalja članica NATO saveza. Dodik ovde ništa ne gubi, a jednog od ključnih političkih oponenata, Ivanića, dovodi u vrlo nepovoljnu situaciju. Dodik, dakle, na ovom prvom koraku - POENTIRA!

U daljem, na drugom koraku, Izetbegović svoj prijedlog postavlja na nivou Parlamentarne skupštine BiH. E tu tek dolazi do haosa kakav Dodiku izvanredno odgovara. Savez za promjene u okviru rasprave o referendumu na državnom nivou postavljenom od strane njihovog koalicionog partnera Izetbegovića biće primoran na razvrgavanje koalicije. Ili, da se suoči sa Dodikovim orkestriranim napadima o izdaji. Znači, Dodik i na ovom nivou izvanredno poentira.

Da ne pominjemo kako bi zahtjev o referendumu na državnom nivou proizveo tešku političku krizu, ali i svrgavanje aktuelne većine na državnom nivou – šta i jeste konačni cilj Dodika, Radončića i Čovića. Upravo zbog toga Dodik svoj „pakleni plan“ tempira tokom ljetnje stanke u radu državnog parlamenta, a sve kako bi vladajuću većinu totalno razorio već početkom septembra, kada je zakazano zasjedanje u kom će se zbog ranijih „igrica“ poslanici izjašnjavati o podrški Savjetu ministara BiH. Treba li govoriti o tome kako Dodik poentira rušenjem Savjeta ministara?

No, u ovim Dodikovim planovima problematično je ono šta slijedi u konačnici. Nakon političke destabilizacije i svrgavanja vlasti na državnom nivou pojaviće se potreba za uspostavljanjem nove većine. Uporedo sa tim većimom bošnjačko-hrvatskih glasova u Predsjedništvu i Parlamentarnoj skupštini otvoriće se pitanje održavanja referenduma o pristupanju u NATO. I šta će po ovom pitanju učiniti srpski predstavnici u tim tijelima? Braniti volju srpskog naroda i sukobiti se sa svemoćnim NATO paktom? To je situacija u koju Dodik dovodi Savez za promjene.Samo, ključno pitanje kakvo moramo postaviti jeste: šta će po ovom pitanju učiniti institucije Republike Srpske? Konkretno: hoće li odbiti održavanje ovakvog referenduma i na teritoriji Srpske? Tu je kvaka! Naše institucije omogućiće održavanje referenduma iako znaju da će bošnjačko-hrvatska većina izglasati prisupanje. Daleko bilo da će Milorad Dodik, Željka Cvijanović i Nedeljko Čubrilović rizikovati međunarodne sankcije zbog odbijanja „volje“ građana i legitimnih institucija. Jednostavnije im je takvu „nesrećnu sudbinu“ okriviti Bakira Izetbegovića i „izdajnički“ Savez za promjene, a realizovati sporni referendum. Pritom, valja naglasiti da će se većina ovih dešavanja materijalizovati dok su Dodik i njegovi koalicioni partneri još uvijek „zvanična opozicija“ na državnom nivou.

Čak i da Dodik formalno uđe u novu vlast na državnom nivou prije održavanja referenduma, ostaće zapamćeno da je Savez za promjene jedini „krivac“ što BiH ulazi u NATO. Njegova medijska mašinerija pobrinuće se za to. Uz to valja napomenuti kako je Zapadu cilj da BiH uđe u ovaj vojni savez, pa i po cijenu da „trpe“ Milorada Dodika na vlasti i u entitetu i u državi. Sve je to dio „paklenog plana“ kom trenutno svjedočimo.

Za kraj valja istaći da Bakir Izetbegović očigledno prepoznaje „igru“ kakvu mu namještaju. Shvata da će postavljanjem zahtjeva za koji ga instrumentalizuju Dodik i kompanija biti okrivljen za destabilizaciju zemlje, a da u svemu tome neće profitirati. On van svake sumnje gubi većinu na državnom nivou i to je samo prvi korak njegovog konačnog slamanja. Zato Izetbegović i izbjegava „zicer“ koji mu Dodik namješta. Samo je pitanje do kad će moći tako? Dodik će sa provokacijama o referendumom na entitetskom nivou nastaviti i samo je pitanje kad će Izetbegović biti primoran da kao bošnjački lider odgovori narečenim „kontraprijedlogom“.

Izvor: borislavradovanovic.blogspot.ba

KOMENTARI97
POŠALJITE PORUKU

srbin

19.08.2017 19:03

Samo nepismeni mogu sanjati o referendumu u RS o NATO paktuKad je Engleska izlazila na referendum o opstanku u EU protiv su bili Irska S irska Škotska al pošto je to pitanje na državnom nivou nisu imali uticaja na konačnu odlukuPametnom dosta a glupkosima da i daje žive u Dodikovim za.....a.

Ovde ima entitetsko glasanje kojim Republika Srpska može da stavi veto.BiH bez RS ne može mnogo da uradi.No sve to nema veze sa običnim čovjekom koji ne može da preživi zbog sake lopova koji pokradose sve a o to me ništa ne pričaju nego serviraju ovakve price.

Zool

19.08.2017 19:55

Ovo je ludilo.Ne moze NATO natjerati nikoga da udje u NATO.A gospoda iz NATO-a neka traze rjesenja.Cuj natjerati.

Nema tjeranja

19.08.2017 21:52

Svaki narod ima pravo na referendum pa tako i srpski narod u republici srpskoj ako osjeti da mu neko prijeti ili ako su nepovratno degradirana njihova prava ili ugrozeni njihovi interesi a sam pristup NATO-u bez izjasnjavanja naroda bio bi opasna avantura jer se NATO pretvorio u teroristicku organizaciju koja hara po sijelom svijetu...

Dragan re srbin

19.08.2017 22:15

Nema tu tjeranja ni na sta ali neke referendume zakazivati je bez potrebe.Srbi u BiH su konstitutivan narod u cijeloj drzavi a ne samo u Srpskoj.Znaci da treba koristiti parlamentarne mehanizme koje se imaju na raspolaganju a kaniti se referenduma. Ova Dodikova politika izgleda ovako...mi necemo a vi iz federacije kako hocete..pa ako udju u federaciju to je onda sve gotovo.Mad su fakticki vec tu.To bi bilo i ozvaniceno.Ne vode se vise ratovi na konjima nego sa konjima.. NATO je vec u Rumuniji, Bugarskoj, Grckoj, Kipru...ne znam sta Srbi ocekuju.

Justice

19.08.2017 22:38

Dragane! Onomad uoči ankete sam u plavoj sali skc-a pred najmanje 200 stotine prisutnih na obuci članova anketnih odbora postavio 3 pitanja na koja ni dan-danas nisam dobio odgovor: 1. koja je štamparija štampala sav onaj anketni materijal, cijenim da ga je iz te štamparije izašlo par tona. 2. Da li je raspisan tender za štampanje istog i ako jeste koliko je bilo prijavljenih ponuda? 3. Koliko su koštale prethodne 2 stavke poreske obveznike to što nažalost nikoga ni na šta ne obavezuje? Tako će se i ovaj referendum ako do njega dođe tempirat u predzadnju sedmicu kampanje kako bi narod ponovo nasjeo budalaštinama, a ove slike sa nosača Špirketa i Mile očekujem da snsd mašinerija pretvori u sds-ovu propagandu

Re Dragan

20.08.2017 15:53

Da se podsetimo sta je sve NATO pakt uradio u poslednjih 25.godina. Politicar ostavite sve te igre u stranu. Ovaj narod nema razloga za ulazak u takvu nasilnu organizaciju. Mislim svi sa prostora bivse SFRJ kome dupe nije brze od glave.

xx

22.08.2017 05:33

Jap

19.08.2017 19:06

Dobra analiza.

SLAZEM SE... PERFIDAN JE LUDI BOSKE.

MUNGOS

19.08.2017 19:54

Dobra, dobra za male mature

Re

19.08.2017 20:41

Dobra analiza- Nego šta? Čovjek je u pravu. Na prvoj slici čini mi se između ona 2 pilota da bi mogao da bude Siven Sigal sa sunčanim naočarima. Na drugoj slici dole jesu Dodik i Špirke. Po špirketovoj faci mi djeluje kao da je bolovao od morske bolesti ili je šta pokvareno pojeo, a što opet govori da su se duže zadržali na nosaču aviona, a možda je bolovao i od mamurluka što hoću reći da se nije smio sa Milom u alkoholu takmičiti (unaprijed bitka izgubljena)

Re JAP

20.08.2017 17:47

Bj

19.08.2017 19:10

Bude li NATO imao interesa i koristi ond je BiH u NATU. Niko od nasih politicara nece biti ni pitan. Nikakvi referendumi tu ne pomazu. Mi mozemo sano navijati i mastati ali SA ROGATIM SE NE BODE!!

To je neistina, referendum je demokratska tekovina i treba ga raspisati.

Goran

19.08.2017 20:52

Samo ti spiminji demokraciju i njene vrednosti, mismo daleko od toga. Moć je tamo gdje je novac a ti lijepo spavaj.....i sanjaj!!!

Bj

19.08.2017 23:09

O referendumu. Da, naravno da je to izražaj narodne volje. Međutim, u svijetu postoji ponekad i praksa da se ta volje naroda ne poštuje. Primjer referendum o desnom saobraćaju - Švedska '60-tih, par drugih referenduma u Švicarskoj, Bregzit u Engeskoj , dabogda da se riješi izlaskom... Ovo su samo primjeri gdje se narod ne pita ništa

Odgovor za post

19.08.2017 23:22

Bas tako. To su viši interesi.

Bj

19.08.2017 23:43

Dušan

19.08.2017 19:16

Kada bi nedaj boze BiH usla u NATO, sljedeci potez bi bio ukidanje specijalnih i paralelnih veza REPUBLIKE SRPSKE i SRBIJE SRBIJA nije u NATO i jedino poslije SRBIJE moze i REPUBLIKA SRPSKA u NATO pakt. Federaciji srecan put.

U NATO savez ulaze države a ti razmisli u kojoj državi živiš.Ako ne znaš pogledaj pasoš.

srbin

19.08.2017 19:52

Kad budes drzava pitaces se a do tada odmaraj.Onda ces moci odlucivat,al dk si u BiH tako ti je .

RE Dusan

19.08.2017 20:53

Ne budali života ti, ta dejtonska odrednica je bila samo privremena šarena laža, šta znače te paralelne veze, koje paralelne veze, saradnja na kulturnom, vjerskom, folklornom...itd planu. Pa to nije sporno nikad niti će ikada biti. Specijale i paralelne veze su nešto slično kao pukovi u OS BiH, ništa specijalno, jedno veliko ništa.

re Dušan

19.08.2017 21:06

Zbog takvi kao ti i jesmo sirotinja

mile

19.08.2017 21:18

Pa AV rukama i nogama gura Srbija ka NATO, i da se prizna nezavisno Kosovo.

Vučko

20.08.2017 09:44

Na kakvo ukidanje "specijalnih veza" misliš kad će i Srbija biti u NATO paktu?

re Dušan

20.08.2017 10:36

Petar

19.08.2017 19:17

Tako je predsjednice. Republika Srpska nece u NATO, dok Srbija ne udje u NATO, Federaciji sretan put. Necemo da srbski narod, dodje u situaciju da bude mobilisan i poslat u rat prptiv Srbije i Rusije, kao nekad za vrijeme Turske, Austrougarske.

Iz BiH već imaš vojnike u Avganistanu i sl.Ali dok pišeš gluposti raspitaj se malo pa ćeš vidjeti da se jagme da tamo idu i da treba debela veza i svi vojnici u BiH su isključivo dobrovoljci.

Zool

19.08.2017 19:57

Ne kaže se Pero srBBBski narod, nego srPPPski! Ne postoji vojna mobilizacija u NATO savezu, "ratuju" isključivo profesionalni vojnici koji su DOBROVOLJNO izabrali vojnu službu! I na kraju, nikoga ne zanima tvoje i Dodikovo mišljenje, NEBITNI STE!

@Pero

19.08.2017 20:01

Bravo Petre, Srbi samo jako

Goran

19.08.2017 20:53

A što bi Srbija ratovala sa NATO-om..??!! Ako je tebi i tvojima do rata i ratovanja onda idi tamo gde se ratuje. Ne petljaj Srbiju u te Dodikove budalaštine.

Varum..

20.08.2017 08:31

Samo ti petre čekaj da Dodik povede Srbe u boj protiv nato okupatora. pa na tenkovima nato pakta je došao na vlast, budalasti petre

petar lupa gluposti

20.08.2017 10:39

U pravu si. Srbi su već pod NATO zastavom u Avganistanu i to i iz Republike Srpske i iz Srbije.

re Zool

20.08.2017 10:40

@ Kosta

19.08.2017 19:26

Suplje Price dejtonski sporazum ne predvidja bilo kakve referendume na nivou drzave.PS donosi odluke,a one su vec donesene.Pitati Radmanovica.Ovo sto Dodik zamajava boraniju i krezube birace je nesto drugo.

Dejtonski sporazum nije predvidio ni oružane snage, ni sipu, ni sud i tužilaštvo bih... pa danas postoje. Mani se gluposti.

re Kosta

20.08.2017 10:42

micko

19.08.2017 19:30

Ka lepo izleda I Kako my pristaje u nato u!!?

MUNGOS

19.08.2017 19:33

SVAKA TI JE NJEGOŠEVA. PROTIV SAM NATO - FAŠISTA ALI NEĆU IZAĆI NA REFERENDUM LUDOG BOSKETA

novi

19.08.2017 19:34

To je budala,njega uopste ne treba slušati,samo IGNORE....ni on sam nezna sta je vise slagao,a to i jeste svojstvo lazova

MIG 29

19.08.2017 19:38

Ne NATU da NEKT aru

Opet zavjera???

19.08.2017 19:41

Imaš li Borislave išta napisano da se ne spominje Bakir ili Alija Izetbegović? Kakvi ziceri kukavče, misliš da se u Federaciji uopšte češu za Dodikovim laprdanjem? Kada si zadnji put boravio u Sarajevu Borislave? Ljudi ne da uživaju u životu, nego razvaljuju. Grad nikada ljepši, nikada punijih ulica, 90% ih živi sasvim pristojan život. Ne postoje svjetske prodavnice koje ne možeš naći i u Sarajevu, nema hrane i kuhinje koja se ne može pojesti i pića koje se ne može popiti. Najjači svjetski lanci hotela se grade i svi kapaciteti su popunjeni. Kompletno tzv Istočno Sarajevo živi isključivo od Federacije, sva omladina sa Pala i Lukavice izlazi u Sarajevo, zaboravili su i da postoji "njihova" republika SRBska. Jadna li je tzv opozicija sa samoproglašenim "blogerima" poput tebe...

Koji ce mi moj Sarajevo, e bdl

Goran

19.08.2017 20:54

Kakve veze tvoji navodi imaju sa ovom temom?

re opet zavjera

19.08.2017 21:10

Ne možeš ti slijepom nacionalisti nikad otvoriti oci. Slijep ostaje slijep. Dok Dodik pljuje po Sarajevu i federaciji ovi rade i grade

Re

19.08.2017 21:20

Hm, lijepo, čujem ima nešto i Arapa...

Hm

19.08.2017 21:30

Jbg, mora da si doš'o iz neke selendre u SA, ti bi i u Živinicama našao raj nebeski.

@opet

19.08.2017 21:53

DA PREKO LJETA DIJASPORA NEDODJE PA MALO ZIVNE ..PROSJECNI GRAD U RS-U JE ODPRILIKE KAO U CHERNOBILU...KO MOZE OTISAO JE DAVNO A I OVO MALO CE OTICI DALJE

re

19.08.2017 22:36

Ma Srajevo rastura.Ovog ljeta su imali vodu skoro mjesec dana.

RE Opet zavjera

19.08.2017 23:55

Kad je tako "divno" u Sarajevu otkud onda toliki protesti građana, boraca, invalida...??? Ko je zapalio zgradu predsjedništav? Možda oni iz Živinica?

re opet zavjera

20.08.2017 10:14

Kad bi danasnje Sarajlije podijelili na one koji su tu domicilni i sve one koji su se "dokotrljali" iz Sandžaka, iz svih gradova Federacije, pa sve do Arapa, šta mislite ko bi bio većina?

@opet zavjera

20.08.2017 10:44

Nema "samoproglašenih blogera. Svako može imati blog ako je imalo informatički pismen. Da si pismen to bi znao.

@opet

20.08.2017 10:47

vizir

19.08.2017 19:44

Eno Špirketa starog lisca na nosaču

Kad je Dodik plovio na ovom NATO brodu sigurno je pričao kako će u Srpskoj organizovati referendum protiv NATO-a

revizir

20.08.2017 10:48

aaa

19.08.2017 20:02

Pokušava politički profitirati i podići se iz kala.

I to radi već dvije decenije. Do kad će narod biti glup i nasjedati na Dodikove laži?

re

20.08.2017 10:16

Sve si reko

@aaaa

20.08.2017 10:48

Ostra nula

19.08.2017 20:21

Zivio Dodik i Republika Srpska..

Još jedan krele....

re

19.08.2017 20:50

Bas si nula. Sve su prilike da će Dodik nadživjeti Republiku srpsku. Baš kao što je Stipe Mesić nadživio Jugoslaviju.

@ostra nula

20.08.2017 10:49

SVU VOJNU IMOVINU U RS PERSPEKTIVNU I NEPETSPEMTIVNU ODMAH KNJIZITI NA OS BIH JER RUDONJA PRODAJE I U SVIJ DZEP.DA MI IMAMAMI MUP LAKSE BI.OD SEPTEMBRA CE POCETI LUKAC DA TUCE NAROD.SPISKOVE JE NAPRAVIO SNSD.

E

20.08.2017 12:57

0svit

19.08.2017 20:30

Ocigledmo je da je SNSD krenuo u kampanju za sljedece izbore i pokusava nametnuti teme o ugrozenosti Srpskog naroda i Republike Srpske. Teme koje je nazalost prihvatila kao pes i opzicija o otimanju teritorija uz pomoc Nato pakta ,islamskog fasiste Alije Izetbegovica njegovog sina Bakira.Snimanju filmova o Aliji i Radovanu obojenih revolucija Sorosa, izdajnika ,patriota i valjda kao slag na tortu novi memorandum ili svesrpsku deklaraciju u reziji i uz svu pamet najvecih Srba sa ove i one strane rijeke Drine Aleksandra Velikog i njegovog stitonose Milorada .Ni rijeci o realnim zivotnim temama ni o kriminalu i korupciji devastiranju i pljacki Republike Srpske.Opozicija mora otvoriti kampanju upravo na zivotnim pitanjima i odgovornosti za postojece stanje a ne ulaziti u zamku nacionalnih nadmudrivanja i ispraznih prepucavanja koja nas uvode u sukobe sa svima u okruzenju i Evropi.

Sve si u pravu. Nema se šta dodati

Ja

19.08.2017 21:12

Osvit, nismo mi odavno u stanju biti u sukobu sa bilo kim, mi smo septićka puna do vrha, okrenuti sami sebi, davimo se u sopstvenim g.vnima, i nestaćemo u njima. Narod koji dozvoli da ga jedna bitanga pravi budalom 20 godina, ne može opstati!

Krajišnik

20.08.2017 08:08

Прије неких мјесец-два сам написао коментар (није објављен) да би управо СЗП требао изаћи из власти на нивоу БиХ. Разлога је много а најбитнији је тај што их Човић , "бајин високи представник у Сарајеву" , опструише у борби против криминала. Када би то урадили , открило би се све па и право лице Додика и његових трабаната из владајућег режима. Овако ће , на жалост , СЗП у Сарајеву само и даље бити у агонији без моћи да ишта ураде. И тако све до избора а "бајина" машинерија ради ли ради на пословима сплеткарења.

Re "Osvit" RASPUCHIN

20.08.2017 10:30

Turboskara

19.08.2017 20:33

Bih Rs Srbija Makedonija ulaze I nato I u EU.Samo sljepac to nevidi .Pricamo suplje price kao nesto mi necemo ko smo mi niko nista propala Rs Duzna tom MMF unistena u svakom pogledu.Ovo je sve politicka igranka a kraj se unapred zna..Baja nas je definitivno unistio.Opet gluposti bajine samo se cudim da ima jos neko da mu vjrruje I nasjeda na njegove suplje ptice.Zivi bili pa vidjeli.

Niko masno kao turcin ne laze

Goran

19.08.2017 20:55

Znaš li ti Gorane gdje je sjedište NATO za zemlje Balkanske regije? Nalazi se u Sarajevu na Austrijskom trgu, punih 22 godine. Idi sada nađi kakvu staru pečenu ciglu i samoizudaraj se u čelo. Prije toga nemoj slučajno zaboraviti spomenuti vere i večere, ikone i tavane... tzv KiM i RSK... ❤❤❤❤❤

Indijanac

19.08.2017 21:16

Ica

19.08.2017 20:52

Nazalost BiH se nece ni pitati a pogotovo RS,vi ste vec u paktu,ovo je samo da se naviknete.Hrvati su za,bosnjaci is to,a vi cete samo da gledate show.haha

Žeki

19.08.2017 21:10

Vrlo oštroumno

Хехе

19.08.2017 21:12

Дај богати Бориславе не лупетај.

Daj nam ti reci šta je prava istina. Ovaj mozda "lupeta", ali od tebe nismo nista doznali.

Mica

20.08.2017 10:18

Da li Borislav lupeta ili zbori istinu pokazaće vrijeme. Samo za nas Srbe je veliki problem ako je Borislav u pravu.

Srbin

20.08.2017 10:20

Nije nego

19.08.2017 21:20

Pa mi smo okupirani od NATO smaga. Neznam o čemu ikakva diskusija o tome, pa da i kažemo da idu odavde, oni nebi otišli. Gora okupacija od njih je okupacija je od ovih naših domaćih okupatora, koje su oni doveli, koji ih održavaju na vlastii a koji nas sistematski razaraju i uništavaju. Da nam se bar njih malo osloboditi pa da bar malo progledamo.

Geography

19.08.2017 21:39

Meni je svejedno kako će ko glasati ja na proljeće iduće godine svakako idem za Njemačku pa ću samim time da zemlji članici NATO pakta

Samo ti idi. I vratices se kad shvatis neke stvari

re

20.08.2017 10:21

Do proljeća će i Bosna biti u nato. zašto boln ideš?

nnn

20.08.2017 10:52

Husein Kalesija

19.08.2017 21:49

Baš me zanima koliko godina imaju ovi što su za "Baju" ili je to ono čista retorika radi taga da se replicira ili nešto napiše...

U snsd-u imaju zadatak da pisu o drustvenim mrezama i cuvaju lik i djelo svog vodje

re Husein

20.08.2017 10:24

odlazeci

19.08.2017 22:06

Ovo je samo zato sto je odlazeca administracija, ostala dolazeca. A nisu snakcije skinute, tako da Mile kao malo dijete uzvraca... Nedas mi nedam ti.... A desice se kao iz Kusturicionog Dolly Bel: e necemo tako Dino

Mislis da bi Dodik od odlazece mogo malko na dzidzi-midzi..

Karlo

19.08.2017 22:19

viola

19.08.2017 22:17

Svaki ozbiljan čovek u BiH zna veoma dobro da NATO nikada ali baš nikada nebi primio BiH u svoje članstvo. Zašto? Pa zato što im ne veruju. Pa zna nato koja je služba premrežila BiH. Pa ko je blesav da BiH oficire poziva na zajedničke sastanke a onda sa tajne cure prema jednoj regionlnoj sili na bliskom istoku. Naravno nije Natou cilj ni rusi da zauzmu prazan prostor jer je borba za svaki cm teritorije pa zbog toga se nešto grije ovo pitanje. Bošnje manje od srba vole NATO, pa njihov arhineprijatelj je svaka civilizovana evroatlantska misao i ideja ali misle da državu koja bude u NATOu niko neće podeliti, što je manje više verovatno istina. Zato treba otvoreno reći, hoćemo u NATO ali u dve kolone i nemojte nas držati u zagrljaju sa ovim nazadnjacima već nas pustite da ide svako svojim putem a mi ćemo gde i pripadamo u veliku porodicu evropskih naroda.

Prije odredjenog broja godina, prestala je postojati Vojska Republike Srpske. Sada se ima Armija Bosne i Hercegovine. Ulaskom BiH u nato, prestaje postojati i Armija BiH, a zamijenice je NATO. Bolje i NATO nego armija BiH koja nije ni za sta.

Komandni lanac

20.08.2017 07:41

Nece Bosnu primiti u NATO zato sto im trebaju nasi oficiri nego zbog njenog geografskog polozaja. Nisu ni Crnu Goru primili zato sto ima "silnu vojsku".

viola lupa gluposti

20.08.2017 10:26

Dule

19.08.2017 22:48

Samo pozuriti u NATO dok jos daju ove helikoptere za dzabe da bar vlada ustedi ovaj kredit sto su uzeli za Bajinu novu igracku.

Zora

20.08.2017 06:30

Izbori se blize treba opet narod ubijediti u njegovu ugrozenost i njihovu brigu o RS i narodu. Izgleda da ce i Dodi i Bakiru ova tema za prepucavanje dobro doci. Ponovna prica o referendumu od kojeg nema nista. Nadam se da je narod bar malo dosao pameti.

Hm

20.08.2017 07:35

Bolje sa NATOom nego s Milom i njegovom bandom. Ko god bude upravljao Bosnom i Hercegovinom, upravljace bolje od domacih lopova, dovoljno su se pokazali. Mile je notorni lazov i pokvarenjak, samo skuplja poene kod lokalnih budala. Nase firme prodaje Slovencima i Hrvatima a kao smeta mu NATO. Otjerati Dodika sto prije, on je neprijatelj ovog naroda broj jedan a ne NATO.

Turboskara

20.08.2017 08:14

Eto bajine politike svjesno radi sve da bi savez za promjene ptoglasio izdajicama I neprijateljima Rs da bi ih zbacio sq vlasti na drzavnom nuvou srusio ivanica I on dosao na njihovo mjesto u tu bih koju ne priznaje mrzi I u sarajevo nece.Ako sam ovo dobro razumio trazi referendum I onda ce se raspusati na drzavnom nivou I onda ce bosnjaci I hrvati glasati za rs protiv a to baja zna a bih onda ulazi u NATO samim tim I rs.Znaci svjesno uvlaci bih I rs u nato da bi onda kso okrivio bakira I SZP koaliciju.a on ispao kao branilac rs kojeg rastura svaki dan Eto kako baja se bori za Rs. I koliko dobro misli za rs.A isti taj baja I njegova svita sa Radmanovicem potpisuju da bih mora uci u nato..Kakav moral mora biti ovaj lik a I narod da ga trpi da slusa lazi I gleda katastrofu u koji je jedan baja ali baja doveo narod rs.

Jode

20.08.2017 10:06

Ja sa svojih 6 clanova porodice ne izlazim na referendum ako do njega dodje jer nismo naivni

tito

20.08.2017 10:28

Sjecam se kad su Bugarska i Rumunija primane u NATO. Morale su svaka potrositi po 5 milijardi dolara za kupovinu americkog naoruzanja. Nije NATO besplatan!

dule

20.08.2017 10:33

Jeste li juce pratili rtrs. Dodik opet o referendumu. Izgleda da je Borislav u pravu kad kaze da ce on i dalje provocirati hrvate i bosnjake da mu odgovore drzavnim referendumom.

bosanac

20.08.2017 10:34

Bosna je u nato vec 20 godina samo to treba reci narodu

Kobac

20.08.2017 13:04

Ovo sto je ovaj Borislav napisao dode kao negativ slike.Vidi se da je zeljan vlasti.

Kata

20.08.2017 13:06

Moj Borislave,izgleda da bi ti dobro pisao scenarije za crtane filmove.

Rado Srbin Dodik ide u NATO

20.08.2017 13:10

Srbina Dodika je NATO akcijom doveo na vlast. Već više od 10 godina SNSD vlada svojom bezidejnošću, pozivima na referendum, zaduživanjem, stranačkim zapošljavanjem, ekonomskim iznurivanjem, demografskim kolapsom... Vrijeme je da ti vidimo leđa. Što se tiče NATO pakta i malo dijete zna da ako Srbija ide u NATO ide i BiH. Prema tome ključ NATO pakta jeu rukama Srbije. Nas nikoi ne pita, samo Srbiju mogu da ucjenjuju sa nama.

galeb

20.08.2017 21:06

BiH mora u NATO da obezbedi mir koji nema cijenu u suprotnom se vracaju 1992 godina

Kuli

20.08.2017 22:53

Da srbima u BiH nije bilo NATo snaga RS ne bi danas postojala, barem ne sa ovolikim procenrom teritorije. Nato snage su zaustavile akciju 5Korpusa i zaprijetile bosnjacima sa bombardovanjem...naivci jedni

nato

21.08.2017 08:14

Ja ću glasat za ulazak, neću da mi eu zabrasni ulazak u njemačku, pare idu mi odande.

Carlito

21.08.2017 13:15

Tata Mile je obicna lopiza koji manipulise nacionalnim osjecanjima kako bi ostvario licne interese. Sve ostalo je farsa. Ovaj put je to NATO, prosli put je bi Dan Republike i sl. Pa ti glasaj za njega narode moj srpski. Glasajmo, pa da nestanemo. Kad ovakve biramo, bolje i da ne postojimo.

vaso

22.08.2017 05:39

Konfuzija I taktika politicara govori da su za ulazak, ali narod nije za ulazak u takvu organizaciju koja se rukovodi takvim nacelima. PDP nam je najsimpaticniji i oni bi ono što se ,, mora".

borac

22.08.2017 06:06

Svetska politika se ne obzire na Dodikove izjave on ne vazi vise kao politicar i priprema se njegova neutralicacija desilo bi se to vec davno ali postoji problem sta sa Covicem i Izetbegovicem oni moraju takodje nestati sa scene ako bi nestao samo Dodik nji dvojicu bi to jos uvelicalo i bila bi to politicka katastrofa u BiH i RS resenje je sva trokica napolje.

pop

22.08.2017 12:30

Ova prva slika kao karikatura

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.