Sinsinati: Kirjos ''počistio'' Nadala za polufinale!

Nik Kirjos plasirao se u polufinale Mastersa u Sinsinatiju pobedom protiv Rafaela Nadala u dva seta – 6:2, 7:5.  Kirjos se igrao sa "Brojem 1" za novi ATP rekord! Od pada Novaka Đokovića sa ATP liste, padaju i negativni rekordi - prvo Endi Marej, a sada Rafael Nadal, koji je dobio lekciju od temperamentnog Nika Kirjosa.

Tenis 19.08.2017 | 12:15
Sinsinati: Kirjos ''počistio'' Nadala za polufinale!
Australijanac, 23. igrač planete izjednačio je međusobni skor u okršajima sa Špancem na 2:2, a posebno je bio ubedljiv u prvom setu.

Otvorio je meč na savršen način – brejkom, da bi posle gema bez izgubljenog poena uspeo da stigne do još jedng i velikih 3:0, posle nepunih deset minuta igre.

Nastavio je u istom ritmu, osvajavši poene bez previše problema, da bi posle svega 26 minuta igre poveo u setovima. 

Novi-stari svetski broj jedan, koji je posle nešto više od pet sati ponovo izašao na teren, posle pobede nad Albertom Ramosom, uspeo je da se konsoliduje na startu drugog dela igre, ali nije uspeo da održi nivo igre, pa mu je Nik u petom gemu još jednom oduzeo servis.

Delovalo je da će Kirjos rutinski privesti susret kraju, posebno posle nove dve brejk, odnosno tri meč lopte. Međutim, Rafa ih spasava i po prvi put pravi brejk na meču, ali ne uspeva i da izbori odlučujući set.

Raspoloženi Kirjos odmah uzvaraća na identičan način i prvu sledeću meč loptu pretvara u veliki trijumf.

Australijanac je imao deset aseva, naspram četiri Špančeva, ali i osvojio čak 86 odsto poena na prvi servis, a Nadal 64.

Rival u borbi za finale biće mu još jedan Španac – David Ferer, koji je eliminisao trećeg nosioca iz Austrije Dominika Tima u dva seta (6:3, 6:3), dok se u drugom polufinalu sastaju domaći predstavnik Džon Izner i Bugarin Grigor Dimitrov.

"Videćemo šta će biti", rekao je novi-stari "Broj 1" na ATP listi, Rafael Nadal, kada su ga posle pobede nad Albertom Ramosom od 7:6 (7:1), 6:2 pitali za očekivanja pred duel četvrtfinala Mastersa u Sinsinatiju u kojem ga je čekao Nik Kirjos.

Ispostavilo se, kada je četvrti duel Španca i Australijanca završen, da je to moglo da znači:

"Nemam ideju kako da mu se suprotstsavim".

U najzvučnijem meču dosadašnjeg toka poslednjeg Masters turnira pred US Open, s obzirom na to da su iz prvih deset na svetu iz raznih razloga na turnir doputovali samo Nadal, Dominik Tim i Aleksander Zverev, Kirjos je bio Kirjos, a Nadal sve vreme tražio način da mu se suprotstavi.

Nije uspeo - 6:2, 7:5 u korist Kirjosa, koji je izjednačio na 2:2 i izborio polufinale u kojem će odmeriti snage sa još jednim španskim teniserom, probuđenim veteranom Davidom Fererom.

Kirjos je servirao fantastično, kada bi razmene počele dugim bekhendima neutralisao je spin iz Nadalovog "trejdmark" forhenda i potom mu nije bio problem da otvori teren protiv sada već ne toliko brzog i hitrog šampiona.

Nadal je izgubio 16 od prvih 19 poena na meču uz deset neiznuđenih grešaka i do kraja se nije izvukao iz ovog hendikepa, posle kojeg je postao nova VIP recka "Ozija" grčkog temperamenta, koji je tokom 2017. dva puta savladao Novaka Đokovića i jednom umalo pobedio Rodžera Federera.

Koliko je uživao na terenu, Kirjos je publici pokazao kada je izveo atraktivan potez "kroz noge", a čak je probao da izvede i čuveni Federerov "mač" sa US Opena, iz meča sa Đokovićem.

Titulu je u Sinsinatiju trebalo da brani Marin Čilić, ali se i on našao u nikad viđenoj grupi asova koji su u isto vreme morali da otkažu učešće: Đoković, Federer, Endi Marej, Sten Vavrinka, Miloš Raonić, Kei Nišikori, Gael Monfis, Luka Puj, Žil Simon, Pablo Kuevas, itd.

Nadal se uoči početka 116. Sinsinatija vratio na mesto broj jedan kao najmanje loš teniser iz vrha trenutno, sa porazima od Žila Milera na Vimbldonu i Denisa Šapovalova u Montrealu, a sada ga je deklasirao i Kirjos koji će doprineti da narednog ponedeljka imamo "Broja 1" sa najmanje poena od kada je sistem promenjen 2009. godine – 7.645.

Uz podsećanje da je pre otprilike 13 meseci Đoković imao nekih 10.000 bodova više, treba reći i da je Nadal oborio "rekord" svog prethodnika na prvom mestu, Mareja - 7.750, što je bio njegov saldo od završetka Vimbldona ove godine.

Kada bude počeo US Open, trojica igrača boriće se i za prvo mesto, pored titule: Nadal 7.465, Federer 7.145 i Marej 6.790. Pod uslovom da ne bude novih odustajanja…

Svestan trenutne situacije, Nadal je posle poraza od Kirjosa pokušao da bude optimista, ali je zapravo samo sebi povećao pritisak rečima:

"Na poslednjem od četiri najvažnija turnira u sezoni jednostavno moram da pokažem zašto sam 'Broj 1'".

Kirjos, često nekorektan, ovog puta bio je realan i naglasio da je za njega, čiji motiv izuzetno varira, lakše da igra protiv najvećih šampiona nego ostatka ATP tura.

"Lakše je dati svoje najbolje kada igrate pred punim tribinama protiv velikog tenisera", rekao je Australijanac, za kojeg više niko ne sumnja da može da izbaci favorite na bilo kom kraju planete.

Teži posao za njega je da dođe do tih favorita…

Kirjos je prilikom čuvenog potpisivanja na kameru imao posebnu poruku za Barselonu.

P. S. Pobedniku Sinsinatija, jedinog Mastersa koji Đoković nije osvojio, pripašće 954.225 dolara, finalisti 467.880, a polufinalistima 235.480.

Rezultati četvrtfinala:

(1) Rafael Nadal - Nik Kirjos 2:6, 5:7

(3) Dominik Tim - David Ferer 3:6, 3:6

(14) Džon Izner - (WC) Džared Donaldson 7:6 (7:4), 7:5

(7) Grigor Dimitrov - Juiči Sugita 6:2, 6:1

Parovi polufinala:

(7) Grigor Dimitrov - (14) Džon Izner (subota, 22.00)

Nik Kirjos - David Ferer (nedelja, 1.00)

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar