Nestao Dejtonski mirovni sporazum

Gdje, ko i kako čuva originalne verzije Dejtonskog mirovnog sporazuma, pitanje je koje je ponovno aktuelizovano nakon što je ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Srbija takav dokument - nema.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


Tvrdi, nestao je tokom petooktobarske revolucije u Beogradu.

Ivica Dačić, ministar inostranih poslova Srbije za "Srpski telegraf" je kazao: "Svi se prave blesavi kad ih pitam, a nezamislivo je da Srbija nema sačuvan primerak Dejtonskog sporazuma. Nema ni tog papira, oni su sve opljačkali. Kad su hapsili Slobu, ništa nije ostalo."No, drugoj originalnoj verziji, onoj u Sarajevu, gubi se svaki trag, još otkako je avionom iz Pariza 1995. godine sletjela na sarajevski aerodrom.

Originalni primjerak Dejtonskog mirovnog sporazuma nikada zvanično nije dostavljen Predsjedništvu BiH, Ministarstvu inostranih poslova u SM BiH, niti se zna gdje se čuva.

Saša Klepić, direktor Arhiva BiH je potvrdio: "Ono što ja vama mogu odgovorno reći da Arhiv BiH, nikada u građi koju smo preuzimali '95. godine nije preuzeo Dejtonski mirovni sporazum niti u originalu, niti u kopiji."

Misteriozni nestanci nisu slučajnost, smatra direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov. Odnos zvaničnika u BiH i regionu prema dokumentu zapravo simboliše neozbiljan odnos prema Dejtonskom mirovnom sporazumu.

"Njima zapravo odgovara ovakvo stanje, to je paradoks, nažalost, potraje što duže jer to daje mogućnost da Dejtonski sporazum tumači svako na svoj način, kao što se dešava u BiH, ali i kod susjeda."Član delegacije BiH u Dejtonu Miro Lazović kaže da je nestankom dokumenta koji je paralizovao sistem u BiH, idealna prilika za krupnije izmjene uređenja.

"Da Bosna i Hercegovina vrati Ustav Republike BiH, ili da se donese jedan novi ustav uz pomoć međunarodne zajednice i američke administracije koja je bila i medijator Dejtonskog mirovnog sporazuma, ne vidim drugo rješenje. Na ovakvim razvalinama, na kojima počiva BiH, što je i produkt Aneksa 4 Dejtonskog sporazuma BiH se ne može razvijati ravnopravno, ne može postati članica Evropske unije i NATO pakta".

Iz državnog arhiva u Zagrebu kopiju sporazuma čuvaju u fondu Kancelarije predsjednika Franje Tuđmana. Jedan od četiri izvorna primjerka Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, u skladu sa Zakonom o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora, u Hrvatskoj vijerno čuvaju.Ministarstvo inostranih i evropskih poslova Hrvatske:

"Dokumenti međunarodnih ugovora Republike Hrvatske evidentiraju se i čuvaju u Zbirci međunarodnih ugovora Republike Hrvatske u Ministarstvu inostranih i evropskih poslova Republike Hrvatske. U tom smislu i primjerak dokumenta Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini kojim raspolaže Republika Hrvatska čuva se u skladu s mjerodavnim odredbama spomenutog Zakona."

Radi li se o teoriji zavjere, ozbiljnom scenariju krimi serije ili još ozbiljnijem diplomatskom skandalu - dva od četiri primjerka Dejtonskog mirovnog sporazuma zvanično nema.

Iako već godinama misterija, iako je vođena i istraga, gdje bi mogla biti jedna od originalnih verzija u Sarajevu, u ovoj, ali i ostalim državnim institucijama i dalje ostaje misterija.

Izvor: N1

KOMENTARI42
POŠALJITE PORUKU

Neko

18.08.2017 22:10

A mi se čudimo što su nestali papiri od Boske.

I onako ne vrijedi ,potpisnica je Jugoslavija koje odavno nema !

Pendula

18.08.2017 23:59

Pa imaju Ameri 4 originala. To je najbitnije.

Joja

19.08.2017 00:42

Pink Krater

18.08.2017 22:15

Tipicno za nas,ugovor od prodaje Boske je na sigurnom kao i ovaj iz Dejtona.Mafija je mala Maca sta ovi kvazi nacionalisti mogu ukrasti.

Pa nije ni dobro imati taj ugovor. Stalno se prica da je bio gradjanski rat a on prestade kad potpisase dva predsjednika susjednih zemalja. Ja ne vidim ni Radovana ni Bobana.

Kiki

18.08.2017 22:36

A Pink panter pošten ha ha ha

Re

18.08.2017 22:49

Kiki,to samo bosanski Srbi kazu da je bio gradjanski rat.Cijeli svijet zna da je bila agresija na R BiH sto potvrdjuju i ovi potpisi 2 predsjednika agresorskih drzava.

Re.kiki

19.08.2017 04:02

KONDOR

18.08.2017 22:16

STO SE SEKIRATI, PA OVAJ JEDAN SE STALNO POZIVA NA DUH IZVORNOG DEJTONA I VERZIJU IZVORNOG DEJTONA. KAD JE TAKO, TREBA VIDITI.....???

Prodajem kopiju Dejtonskog ugovor ,Bakirove verzije.

mm

19.08.2017 06:26

Vuk

18.08.2017 22:20

Bitno je da se mi busamo u prsa i tvrdimo da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma ! A to što vlast u Srbiji nije bila u stanju sačuvati ni taj komad papira, to je nevažno :(

Не бој се батице... (Сад сам чуо да је наш у Русији код Мире Марковић и Путина).

007Bond (100% Бачванин - да се зна!)

18.08.2017 22:38

Vuce, mozda se Srbija ponasa kao Vuk prema Jagnjetu, tj. Dejtonskom sporazumu, Vuk pojeo Crvenkapu.

Gile i Cile

18.08.2017 22:40

Ima i toga, možda je Vučić tj. vuk pojeo malog Dodika tj. crvenkapicu, (nema originala nema Dejtona) ! problem je što je BiH postojala i prije tog Dejtona, a RS nije ! BiH bez Dejtona ce i dalje postojati, ali ako nestane Dejtona nestaje i RS

Vuk

18.08.2017 22:53

Srbija i Hrvatska nisu garanti Dejtonskog sporazuma one su potpisnice.Zna se ko su garanti.Ove libudre mogu samo kmecati.

Re

19.08.2017 00:30

Да, увијек су ти Срби криви. Па ни власт у БиХ (прије свега бошњачки али и хрватски представници) нису били способни да сачувају тај исти документ.

@Vuk

19.08.2017 07:19

007Bond (100% Бачванин - да се зна!)

18.08.2017 22:24

Наш је ,,нестао'' због Косова...Јер у нашем постоји и писмена гаранција коју је потписала и Америка, и у којој пише да Косово НИКАД неће бити признато од стране Америке! ...И да се зна да Република Српска НИЈЕ угрожена, и да се зна да ће Србија увек стајати уз вас (па били ви део БиХ, ли били независни, или део Србије!). ... ... ... ...Наш МУП управо ,,чешља'' све запослене у влади из тог времена...П.С.Муслимански и 'рватски коментатори да ме унапред прескоче са њиховим потенцијалнио глупим питањима и провокацијама, и да ми се не обраћају (осим ако питање није паметно)!

Šta veliš crni Bavčanine, nestala garancija Amerike za Kosovo??? 😂😂😂😂 Pa što vas onoliko nalupaše uranijumom kada su "garantovali" za Republik e Kosovës, svijetlite u mraku ko kineska gospa! 😂😂😂😂😂

Indijanac

18.08.2017 22:54

Батице, урранијумом су тукли по Косову, а не по нама... И да знаш да се прича да је наш Дејтон у Русији код Мире Марковић и Путина!

007Bond (100% Бачванин - да се зна!)

18.08.2017 23:03

Ti tvrdiš da je u Dejtonskom sporazmu garancija o ne priznavanju Kosova???

Re

18.08.2017 23:40

Srbo

18.08.2017 22:36

E moji Srbi, kaže naš Predsjednik nema bosanskog jezika,već bošnjački ! A pogledajte na kojim jezicima je potpisan mirovni sporazum u Parizu 14.decembra 1995., (treća slika) BOSANSKI, hrvatski, engleski i srpski ! Pa taj nas čovjek iz dana u dan laže, truje nacionalizmom, a sve zarad vlastitog bogaćenja i skrivanja svog kriminala..

E sto bi ti volio da si Srbin

re Srbo

18.08.2017 23:02

Napisano je " bosanski" ali se to po novom pravopisu čita kao " bošnjački"! Da nije tragično bilo bi smiješno!

Robin Hud

18.08.2017 23:04

On je za izvorni dejtonski mirovni sporazum ali bi ipak neke njegove anekse mijenjao, Baja dejtonski sporazum tretira kao švedski stol.

@

18.08.2017 23:18

E moj Srbo ako je nama potreban Predsjednik da nam kaze da nema ili ima Bosanski ili da je dan ili noć onda smo ga mi jadni da jadniji nemozemo biti.

Re

19.08.2017 07:11

Dragutin

18.08.2017 22:39

Kakve veze ima što je nestao običan papir?Važno da je tu RS-a kao glavni dokaz Dejtonskog sporazuma!Dejton je bilo nužno rešenje za Srbe tada,to nije bilo baš najbolje rešenje,ali je to SAD i EU nametnuo Srbima u BiH!RS-oj je oduzeto 26% teritorije BiH,jer je ona imala 75% teritorije BiH koju je pošteno oslobodio general Ratko Mladić!Nažalost NATO i SAD je udarima avijacije po položajima vojske RSK i RS-e tokom njihove operacije Oluja promenio je silom tada ratnu pobedu RS-e u njen poraz,a pomogao je pobedi hrvatsko-muslimanske koalicije!Inače RS-a je mnogo oštećena Dejtonskim sporazumom,prvo zato što je cela SAO krajina pripala hrvatskoj,drugo RS-a je trebala da dobije izlaz na more i grad Dubrovnik,trebala je da dobije nazad još svojih 26% teritorije BiH,tj.da ima 75% ukupne teritorije BiH i plus još izlaz na more i grad Dubrovnik i širi koridor do Tuzle uključujući i grad Maglaj u to i naravno sve to je trebalo pripojiti Srbiji!Postavlja se pitanje Zašto?Zato što Srbi na prostoru SFRJ moraju da imaju kao glavni stvaraoci i graditelji obe Jugoslavije i borci još od vremena Otomanske imperije,znači zaslužuju da dobiju svoju teritoriju na kojoj je većina Srpskog naroda jer su je krvavo kroz istoriju stekli i odbranili i zbog toga što je nad Srbima učinjen genocid u periodu 1941-1945,kao i zato što su Srbi oslobodili celu Istru dva puta,a ona je pripala hrvatima i slovencima koji za nju nisu ginuli?Ne mogu hrvati,slovenci,bošnjaci i šiptari da dobiju sve što hoće,a Srbi ništa???To nije ljudski i nije pošteno,ako bi se SFRJ delila svima po onoj meri koje učestvovao u njenom oslobađanju i izgradnji,zamislite kolko bi samo dobili svi ostali osim Srba ovi tzv.narodi kad bi se toga držali?Naravno kao i uvek kroz istoriju zapadne sile su otimale Srbiji delove teritorija teškom mukom stečene, kao što su npr. deo Banata i Temišvar koji je Srpska vojska oslobodila od Austrougarske dodelili Rumuniji, Crna Gora je oslobodila Skadar od Turaka,a Srbija Drač i to je zapad dao šiptarima!Tako i ovu Istru, Slavoniju,Dalmaciju,Zadar... sve što su Srbi oslobodili zapad STOPIRO i daje drugima i tu nema kraja...Srbi na Balkanu su mnogo propatili i oštećeni smo najviše od strane SAD,EU i NATO-a i tu nema govora da nismo,jer postoje mnogobrojni dokazi i činjenice sve crno na belo dokumentovano...Još sve nije završeno,ali videćemo šta će i kolko će Rusija i S300 da nam pomognu u budućnosti da ispravimo tu nametnutu nam nepravdu od strane zapadnih sila:SAD,EU i NATO???

RADMANOVIC ZNA GDJE JE ORGINAL DEJTONSKOG SPOTAZUMA

T

18.08.2017 22:56

Mi Srbi uzivamo dok lazemo

orto

19.08.2017 07:10

А

18.08.2017 22:58

Мирсад Лазовић би вратио устав РБиХ па што си дозволио да ти Аљо ово потписује у Дејтону ако си незадовољан а био си тамо? Ма болан био Мирсо нама и не треба никакав папир ни Дејтон. Видиш да у Бејха нико никога не кламфа. Свако ради како му одговара а ти живиш још у 90-им

Mogu ti reći nakon toliko godina da je dejtonski mirovni sporazum veoma dobar. Nije Alija ništa pogriješio njegovim potpisivanjem, to je bila strateški dobra odluka.

@A

18.08.2017 23:22

Vidimo

18.08.2017 23:11

Sklepavanjem Dejtonskog sporazuma, napisan od najvećeg planetarnog ološa, razbijena je i ovjerena zadnja politička snaga koja je djelovala kao Jugoslavenska u Bosni neposredno prije rata... Tako se taj inostrani ološ uvjerio da više nikada na Balkanu neće ta ideja jedinstva ovladati jer to jedinstvo im je po mnogome smetalo. Zato je i bio rat i to najrvaviji tamo gdje je ideja bila najjača... I dan danas kad se situacija ponekad umiri i narod počne da diše, takozvani ološ sa vana naredi ovim našim ovnovima da pokrenu referendum, snimaju filmove o Aliju i Radovanu, sve u cilju rušenja mira... E zaje.ali ste se, raja je počela ići na Tjentiste na festival, sluša se Dubioza, ide se na motorijade, počela omladina u selo ići i trampiti se mjesto da koriste novac, mamu vam vašu, nećete nas sjena.i nismo mi afrikanci i Azijati, mi smo jednom svijetu dali kulturu struju i inovatorstvo i inženjering, nećete se vise hraniti na Balkanu masonski ološu... Znam da pričam u prazno, ali mrzim sve sto nam se "navodno" pomaže; pa i ovaj Dejtonski sporazum je Ko Zagorov roman napisan

valter

18.08.2017 23:23

Nebudite budale ljudi, ovi sto su na vlasti nemogu sacuvati ni dvije ovce nacrtane na papiru , ko do sada nije shvatio laka mu noc !

BOBA

18.08.2017 23:25

KAD NEMA ONIH ŠTO SU GA POTPISALI NORMALNO DA NE MA NI PAPIRA. OTIŠAO U SANDIK SA NJIMA.NE KA MU JE VJEČNA SLAVA ŠTA REĆI NA OVE GLUPOSTI.

#

19.08.2017 00:32

SAD administracija sigurno ima original tog sporazuma. Zatrazite kopiju od njih, govna balkanska.

Pa jesi li ti tup?Dovoljno je da vidis ko su potpisnici a ko garanti?Zar mislis da Rusi Britanci...gube dokumente?

Re

19.08.2017 08:24

Trge

19.08.2017 03:04

Tri nepismenjaka koji su potpisali taj sporazum nisu ni trazili primjerke za ono sto su predstavljali. Jedino SAD ima iriginal "sporazuma".

A njegov tumac sam ja.Kako meni godi.

Re

19.08.2017 08:20

mister x

19.08.2017 09:31

DEjton treba skroz izbrisati i vratiiti u zivot Bosnu i Hercegovinu.Za buducnost ovog dijela svijeta.Hoce neko da zivi u Srbiji ili Hrvatskoj ,niko im ne brani nek se preseli tamo i uziva,A nas ostale ostavite na miru

Maja

19.08.2017 10:32

AKO NEMAŠ UGOVORA DA SI KUPIO AUTO, AUTO NIJE TVOJ !

To Majo, objasni seljacima u jednoj rečenici! ❤❤❤ Koga briga za papir, dok Mehmed-paša Sokolović sjedi na svome tronu u Višegradu i čuva vijekovnu granicu na Drini? 😂😂😂 Sve bum bilo ok...

Indijanac

19.08.2017 11:24

dragan

19.08.2017 10:55

Dobro kazes Joja imaju amerikanci 4 orginala i to svecetiri razlicita. Pa po potrebi kako koji pase!!!

Razvoj: NEST

© Aleksandar Kamenjašević 2018.
Sva prava zadržana.