SDA pravi razdor bloku u Srpskoj

Predstavnici najvećih partija sa sjedištem u Sarajevu, uključujući Pokret "Odgovor" iz Srebrenice, započeli su seriju razgovora o formiranju probosanskog bloka u RS za nastup na narednim izborima, no već u startu u prvi plan je iskočio politički problem - SDA.

Bosna i Hercegovina 18.08.2017 | 07:44
SDA pravi razdor bloku u Srpskoj
Većina partija okupljenih oko bh. ljevice ne želi da bilo šta ima sa SDA, no, s druge strane, u Pokretu "Odgovor" smatraju da bi jedinstveni blok bio neminovnost, dok u Stranci za BiH smatraju da je značajnije dogovoriti principe koje bi svi poštovali od toga ko će sve učestvovati u tom bloku.

Prema riječima Ćamila Durakovića, lidera Pokreta "Odgovor" i bivšeg načelnika Srebrenice, njegova ideja je da obave razgovore sa svim partijama koje na opštim izborima u oktobru 2018. žele nastupiti u RS. To je već učinjeno sa predstavnicima SDP-a, GS-a, Naše stranke i Stranke za BiH, a sada su na redu SBB, SDA i DF.

"Nama je važno da čujemo kakve će stavove zastupati nakon formiranja vlasti u RS. Važno nam je da čujemo kako to da je svima promaklo da se Bošnjacima u RS ukida njihov jezik, kako je moguće da u institucijama RS danas radi samo jedan posto nesrba", kaže Duraković.

Na pitanje da li će podijeljenost u vezi s SDA pokvariti planove, odgovara da će se još vidjeti da li će to na kraju biti jedna ili dvije liste.

"Bilo bi idealno da nastupimo zajedno. Naš je cilj da imamo što više zastupnika u Narodnoj skupštini, koji će braniti interese povratnika", ističe on.

Za Amera Jerlagića, lidera Stranke za BiH, uopšte nije upitno participiranje u probosanskom bloku budući da je SBiH uvijek bila prva u tome.

"Čak smo prije tri godine bili spremni da stanemo svi pod jednu partijsku zastavu, na taj način je i Sadik Ahmetović ušao u parlament. Mi, dakle, ne uslovljavamo ko će biti unutra, ja ne želim da dijelim ljude, ali želim da stanemo iza principa koje dogovorimo", poručuje Jerlagić.

S druge strane, pitanja uključivanja SDA u cijelu priču, barem što se tiče ljevice, jeste nešto o čemu nema razgovora.

"Ono što je jasno u ovom trenutku jeste da niko ne želi da ima posla sa SDA, tako da već sada očito možemo pričati o dvije liste: na jednoj SDA, na drugoj sve ostale stranke sa sjedištem u Sarajevu", kaže Emir Suljagić, drugi ključni čovjek Građanskog saveza (GS).

Kaže kako je još uvijek nezahvalno špekulisati o tome šta bi mogao biti potencijalni rezultat.

"No, kad je riječ o GS-u, mi ćemo biti dio svega u čemu ne učestvuje SDA", poručuje Suljagić, dodajući da će ozbiljni razgovori tek da uslijede.

Saša Magazinović, predsjednik Glavnog odbora SDP-a, ističe da su razgovori vezani i za izborne jedinice na prostoru RS.

"Radi se i o pojedincima i o predstavnicima drugih političkih stranaka. SDP će, sve je izvjesnije, biti dio multietničkog bloka, koji će svoju energiju usmjeriti na boljitak svih građana RS, pa samim tim i povratnika. Nikakve jednonacionalne priče i projekti nas ne zanimaju", ističe Magazinović te poručuje kako je SDA svojim ponašanjem samu sebe diskvalifikovala.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

KIKO

18.08.2017 05:58

Ko se omrsio parama od političkog muljanja ne odustaje nikad.

ODGOVORITE
Name

Re Kiko

18.08.2017 06:35

Tako i stvataoci srpske hoce pare.

Name

Zozon

18.08.2017 07:53

Ma nema veze. Mogu na izborima 2018 godine SDS i SDA potpisati koaliciju na svim nivoima, baš se fino druže u Savjetu Ministara

Name

Narode,

18.08.2017 11:25

Sta je sa vama 'hvatite se posla pustite politiku" necete imati sta ni jesti :pustite ove lopove ,opametite se vec jedanputa

Name

Milan

18.08.2017 07:21

A sto se ta gospoda ne zapita sto u Sarajevu prija rata živjelo 195000 hiljada Srba,a dana oko 1300.vjerovatno otišli sto im je predobro.

ODGOVORITE
Name

Re

18.08.2017 07:29

Pitaj obrvasa....

Name

mujo

18.08.2017 07:31

1. Informisi se malo o opstinama koje su nekad pripadale Sarajevu a sad vise ne (I. Sarajevo) 2. Obecanja i kamen temeljac za srpsko potpuno novo Sarajevo 3. Zato sto su svi koji su otisli iskoristili priliku ogromne potraznje stanova u Sarajevu i na taj nacin uzeli fine pare. 4. Nije istina da ih je prije bilo 195.000 a da ih je sad 1300.

Name

Re

18.08.2017 07:36

To pitanje moras postaviti Krajisniku.A drugo pitanje je zasto su prodali vracenu imovinu.Ovo drugo vazi za obije strane.

Name

Ćuske

18.08.2017 08:39

Šta je sa onima npr.oficirama koji svoje stanove ne mogu dobiti u Sarajevu?

Name

Re

18.08.2017 08:42

Svako sebi naj bolje

Name

tode

18.08.2017 08:37

Ovo je još jedna podvala od stane upravo SDA. Ne smijemo zaboraviti da smo na prošlim parlamentarnim izborima 2014.godine imali svezajedničku bošnjačku koalicu Emisa Suljagića 1.mart-DOMOVINA. Upravo je na temeljima te prevare SDA "satrala" SDP u Republici Srpskoj. Evo i pred ove izbore otvara se slična priča. SDA je gotov i na koljenima, dižu se neke druge stranke. Ovoga puta od zajedničkog nastupa nema ništa.

ODGOVORITE