LE - pregled: Ajaks u šoku, Milanova ''šestica''! I još...

Liga Evrope je špansko dvorište, a Aduriz otelotvorenje Bendžamina Batona! PAO vodio sa 2:0, Bilbao preokrenuo za šest minuta! Jednom nogom u grupnoj fazi i Ludogorec, Viktorija Plzenj i Makabi iz Tel Aviva.  Milan bilduje mišiće, Andre Silva kao Inzagi, šest komada u mreži Škendije! Rosoneri će igrati u Ligi Evrope.  Šok u Amsterdamu, Ajaks daleko i od Lige Evrope! Osijek promašio penal za 2:0, pa izgubio 2:1! Kopljanici poraženi od Rozenborga (0:1), Marselj se provukao u Ljubljani protiv Domžala (1:1), bez pobednika u Brižu i Varšavi.  Hajduk kompletirao crni dan Hrvata: Evertonova pojačanja previše za Bile. . .  Karamele jednom nogom u Ligi Evrope, a Hajduku opet preti kazna zbog divljanja navijača.

Fudbal 17.08.2017 | 23:20
LE - pregled: Ajaks u šoku, Milanova ''šestica''! I još...
Mančester junajted je u maju prekinuo dominaciju klubova sa Pirineja, ali kada pričamo o Ligi Evrope pričamo o iznenađenjima liliputanaca tokom sezone kupanja i pričamo o - Špancima. Jer Liga Evrope je ipak njihovo takmičenje i niko u njoj nije umeo da ispiše toliko čudesnih noći. A u danu kada cela zemlja plače za žrtvama terorističkih napada u Barseloni, Atletik iz Bilbaa se potrudio da makar malo nasmere Pirineje. Još jedna pobeda za pamćenje - 3:2 na gostovanju kod Panatinaikosa.

Nije rezultat toliko frapantan koliko način na koji su Baski došli do pobede u Atini. Zeleni su preko Robina Loda i Brajana Kabezasa stigli do dva gola prednosti, ali se sve raspalo u razmaku od samo šest minuta sredinom drugog poluvremena.

Tada je Aric Aduriz podsetio na Breda Pita u kultnom filmu “Čudnovati slučaj Bendžamina Batona”. Kao da se rodio star, a sa godinama postajao sve mlađi. Aduriz, a tek da podsetimo sada mu je već 36 godina, je bio igrač koji je vratio goste iz Baskije u život sprovevši centaršut Ikera Munijaina u protivničku mrežu. Samo tri minuta kasnije De Markos je na vrlo sličan način izjednačio, da bi još 180 sekundi kasnije Injaki Vilijams bio oboren u kaznenom prostoru Panatinaikosa, a ko drugi nego Aduriz sa kreča pogodio za 3:2 pred revanša na San Mamesu.

Jasno vam je koliko su male šanse Panatinaikosa.

Ništa bolje ne stoje ni Suduva, AEK i Altah, s obzirom da su Ludogorec, Viktorija Plzenj i Makabi iz Tel Aviva jednom nogom zakoračili u grupnu fazu takmičenja. Ludogorec zato što je Suduvu savladao sa 2:0, Viktorija Plzenj je AEK ispratila pobedom od 3:1, dok je Makabi ostvario minimalac, ali na gostovanju kod Altaha, a znamo koliko je teško igrati u Tel Avivu.

Milan je već posle prvih 90 minuta plej-ofa, obezbedio plasman u grupnu fazu Lige Evrope i do nogu potukao makedonsku Škendiju. Rosoneri su do vrha napunili mrežu autsajdera iz Tetova i pobedom od 6:0 obezbedili miran revanš u kojem će šansu dobiti rezervisti.

Pred nešto više od 40.000 gledalaca na San Siru, novokomponovani sastav Rosonera je pokazao da hvata zalet i raspolaže raznovrsnošću u napoadu. Montela je izveo formaciju 4-3-3, a Leonardo Bonući je prvi put zaigrao sa kapitenskom trakom Milana na ruci i burno je pozdravljen od strane navijača. Igrao je u tandemu saZapatom, Antoneli je levo zamenio Rodrigeza, Konti je dejstvovao po desnom boku. Kesi,Montolivo i Člahanoglu su dirigovali igrom, Suso i Borini napadali po krilima, a AndreSilva potsigao prve golove u dresu Rosonera u zvaničnim utakmicama.

Milan je tempom i brzom pas igrom lomio neodrasle Makedonce i već posle 27. minuta igre je bilo 3:0. Andre Silva je otvorio seriju lepim udarcem iz srca šesnaesterca, potom je Montolivo iskoristio otpadak posle slobodnjaka Susa, da bi Silva razgalio navijače drugim golom u stilu Inzagija. Prvi gol u dresu Milana je dao i Borini posle prodoraKontija, u strelce se upisao i Antoneli zahvaljujući još jednom odbitku posle šuta Susa, da bi tačku stavio Montolivo drugim golom na asistenciju Abatea.

Milan se vraća u Evropu, a sjajan prelazni rok polako daje rezultate… Iako je preko puta bila skromna Škendija, novi tim Rosonera je pokazao da raspolaže velikim potencijalom i da su pojačanja sjajno odabrana.

Prošle sezone u finalu Lige Evrope, ove sezone teško u grupnoj fazi drugog po kvalitetu takmičenja na Staraom kontinentu. Ajaks je doživeo šokantan poraz na Amsterdam areni od Rozenborga, koji je preko brzonogog Nigerijca Samuela Adegbenra stigao do pobedonosnog gola u 77. minutu i stekao značajnu prednost pred revanš u Trondhajmu – 0:1 (0:0).

Osijek je osetio koliko nastup u evrokupovima može da bude surov. Hrvatski predstavnik je poveo protiv Austrije ranim golom Ejupija, a ubrzo je mogao i da duplira prednost sa bele tačke. Međutim, Barišić je pogodio stativu, pa se sve okrenulo. Gosti su izjednačili u 26. minutu preko Monshajna, a onda u drugom poluvremenu stigli do pobedonosnog pogotka zahvaljujući Rafaelu Holchojzeru.

Marselj je dobro prošao na Stožicama protiv Domžala (1:1), gde je izbegao poraz zahvaljujući golu mladog Morgana Sansona, a isti rezultat bio je na utakmici između Legije i Šerifa. Salcburg je otvorio vrata Lige Evrope zahvaljujući ubedljivoj pobedi na gostovanju rumunskom šampionu Vitorulu (1:3).

Blistali su hrvatski klubovi do plej-ofa evropskih kvalifikacija, a onda potop! Posle bolnog poraza Rijeke u Pireju, Dinamo se obrukao u Maksimiru protiv Skenderbega i jedva se spasao poraza, Osijek je na neverovatan način poražen kući od Austrije, a crni dan je zaokružio Hajduk rutinskim porazom na Gudison parku. Everton je slavio 2:0 protiv splitskih Bilih i jednom nogom zakoračio u grupnu fazu Lige Evrope.

Predstoji revanš u Dalmaciji, ali Hajdukove šanse su minimalne protiv objektivno jačeg rivala. Šansu su prokockali večeras kada iz nekoliko izglednih prilika nisu uspeli da zatresu mrežu Karamela. Kumanov tim je završio posao posle prvih 45 minuta, a blistala su skupocena pojačanja. Dejvi Klasen je lansirao Bejnsa po levom krilu koji je idealno centrirao, a novajlija Majkl Kin zakucao glavom loptu u mrežu Bilih.

U poslednjem minutu poluvremena, Klasen je opet započeo akciju za gol, dodao doRunija koji je asistirao Gaju za 2:0. U mređuvremenu su gostujući navijači divljali na tribinama i čupali stolice zbog čega je prekinuta utakmica, pa Splićane sasvim sigurno čeka nova kazna UEFA.

Imao je Hajduk šanse u drugom poluvremenu za dragocen gol u gostima, ali je golman Pikford sjajnim intervencijama pokazao zašto je jedan od najskuplje plaćenih čuvara mreže u istoriji fudbala i odbranio je Evertonovu prednost.

PRVI MEČEVI PLEJ OFA ZA LIGU EVROPE:

Sreda:

Utreht – Zenit 1:0 (0:0)
/Labijad 76/

Četvrtak:

Apolon – Midtjiland 3:2 (1:1)
/Kirijaku 15, Žander 70, Pitas 91 - Serlot 38, 74/

BATE Borisov – Oleksandrija 1:1 (1:1)
/Ivanić 8 - Banada 19/

Dinamo Zagreb – Skenderbeg 1:1 (0:1)
/Enrikez 95 - Latifi 27/

Krasnodar – Crvena zvezda 3:2 (1:0)
/Ignjatjev 20, Klaesen 46, Petrov 66 - Srnić 57, Pešić 71/

Hafnarfjordur – Braga 1:2 (1:0)
/Bjernson 40 - Paulinjo 62, Stojiljković 79/

Vardar – Fenerbahče 2:0 (1:0)
/Barseđan 20, Topal 92ag/

PAOK – Estersund 2:1 (1:1)
/Leo Matos 38, Prijović 77, 87pen - Nuri 21/

Plzenj - AEK Larnaka 3:1 (2:1)
/Bakos 29, 74pen, Kolar 36 - Barera 8/

Altah - Makabi Tel Aviv 0:1 (0:0)
/Kjartnason 67/

Ludogorec – Suduva 2:0 (0:0)
/Moci, Misiđan 76/

Panatinaikos – Bilbao 2:3 (1:0)
/Lod 29, Kabezas 55 - Aduriz 68, 74pen, De Markos 71/

Milan – Škendija 6:0 (3:0)
/Andre Silva 13, 27, Montolivo 25, 85 Borini 67, Antoneli 68/

Ajaks – Rozenborg 0:1 (0:0)
/Adegbenro 77/

Klub Briž – AEK 0:0

Domžale – Marselj 1:1 (1:1)
/Vetrih 12 - Sanson 63/

Vitorul – Salcburg 1:3 (1:3)
/Cukudean 7 - Hvang 2, Volf 28, Dabur/

Legija – Šerif 1:1 (0:0)
/Hamalainen 76 - Bajla 87/

Osijek – Austrija 1:2 (1:1)
/Ejupi 15 - Monshajn 26, Holchojzer 59/

Partizan – Videoton 0:0

Everton - Hajduk Split 2:0 (2:0)
/Kin 30, Gaj 44/

Maritimo - Dinamo Kijev 0:0

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar