Najava: Vraća se Kalčo, prvi put bez Princa Rima!

Juventus juri sedmu uzastopnu titulu. Silno pojačani Milan želi povratak u vrh. Roma bez Frančeska Totija prvi put nakon 26 godina. Napoli sačuvao tim, Inter i Lacio vrebaju svoju šansu. Nova sezone Serije A je pred nama…

Fudbal 19.08.2017 | 00:00
Najava: Vraća se Kalčo, prvi put bez Princa Rima!
Uvodno zagrijavanje pred start sezone u Seriji A u vidu Superkupa, u kojem je Lacio "klepio šamar" šestostrukom uzastopnom šampionu Italije Juventusu (3:2) i uzeo prvi trofej u sezoni, moglo bi biti najava vrućeg prvenstva na Čizmi.

"Stara dama", koja gospodari Apeninima još od 2012. godine, u predstojećoj takmičarskoj godini mogla bi imati izuzetno težak zadatak da ponovi uspjehe iz prethodnih šest sezona, što je nedavno najavio i njen trener Maks Alegri.

No, krenimo redom…

JUVENTUS

"Bjankoneri" su uspjeli da sačuvaju sve najbitnije igrače, ako izuzmemo odlazak Leonarda Bonućija na "San Siro", u transferu koji je poprilično uzdrmao fudbalsku Italiju, pa u novu sezonu ulaze kao glavni favorit. Bar prema kladionicama.

Juventus je ostao bez stuba odbrane i standardnog prvotimca još od 2010. godine, kada je u Torino stigao iz Barija.

Iskusni reprezentativac Italije odlučio je ovog ljeta da prihvati 6,5 miliona evropskih novčanica godišnje od ljutog rivala Milana, te u transferu vrijednom 40 miliona evra pređe na "San Siro". Tridesetogodišnji defanzivac potpisao je ugovor na pet godina, te odmah preuzeo kapitensku traku.

Dodajmo i odlazak Danija Alveša, koji se dvoumio između Mančester sitija i PSŽ-a, a na kraju je ipak izabrao "svece".

I to je to, što se tiče odlazaka. A dolasci? Njih je bilo daleko više.

Iznos koji je dobio od Milana, Juventus je proslijedio Fiorentini za dolazak Federika Bernardeskija. Mladi, 23-godišnji krilni napadač prošle godine "eksplodirao" je u dresu "viole", postigao 11 golova, što je bio znak daleko imućnijem rivalu da ga dovede i ponudi mu petogodišnji ugovor. Dogovor je realizovan na zadovoljstvo sve tri strane, nakon čega je Alegrijeva "skvadra" dobila zvučno pojačanje.

Osim njega, na stadionu Juventusa, koji će od ovog ljeta nositi ime "Alijanc stadion", nastupiće još jedan bivši igrač Milana, Matija De Šiljo, te nadolazeća zvijezda Rodrigo Bentankur (stigao iz Boke Juniors).

Tu je i golman Vojček Ščesni, koji je pristao da bude rezerva neprikosnovenom Đanluiđiju Bufonu. Poljak se nada da vremešni Điđi neće braniti baš do 2021. godine, do kada je potpisala nekadašanja "jedinica" Arsenala i Rome.

Kada se činilo da je prelazni rok završen, "stara dama" uspjela je da završi još jedan odličan posao. Blez Matuidi (30) u transferu vrijednom 20 miliona evra, dres Pari Sen Žermena zamijenio je Juventusovim.

Juventus je, igrački gledajući, jači nego prošle sezone. Ipak, rezultati u pripremnom periodu nisu bili na zadovoljavajućem nivou, a kada se tome doda i gubitak trofeja u Superkupu, jasno je da će vladajući šampion biti pod velikim pritiskom i iskušenjima kako bi stigao do sedme uzastopne, a ukupno 34. titule.

Ljutom rivalu, kao osice, nastojaće da zaprijete Roma, Napoli i milanski rival, Milan i Inter.

ROMA

Prošle godine drugoplasirana "vučica" imaće zadatak da se prilagodi igri bez legendardnog kapitena Frančeska Totija, koji se penzionisao krajem prošle sezone, ali je odlučio da ostane na "Olimpiku", ovaj put u ulozi direktora.

Tako će Rimljani, prvi put od 1992. godine, igrati bez svog Princa.

Na klupi će sjediti novi trener Euzebio Di Frančesko, član zlatne generacije Rome iz 2001. godine, koja je donijela posljednju titulu u Vječni grad. Sjajni rezultati prethodnih godina na klupi Sasuola (uveo klub u Seriju A, a zatim igrao i Ligu Evrope) bili su dovoljna preporuka da naslijedi Lučana Spaletija, koji je odlučio da preuzme Inter.

Roma je ovog ljeta ostala bez nekoliko izuzetno bitnih igrača. Kao što rekosmo ranije, golman Ščesni prešao je u Juventus, Muhamed Salah je za 50 miliona evra otišao u Liverpul, dok je njemački reprezentativac Antonio Ridiger potpisao za Čelsi. Dodajmo i odlazak Leandra Paredesa, koji je postao novi član ruskog Zenita.

Uprkos nastojanjima novog sportskog direktora Monćija tokom cijelog ljeta da angažuje Rijada Mahreza iz Lestera, dovođenje Alžirca, bar za sada, ostalo je nemoguća misija.

Na "Olimpiko" su tokom prelaznog roka stigli Aleksandar Kolarov (Mančester siti), Rik Karsdorp (Fejnord), Čengiz Under (Bašakšehir), Maksim Gonalon (Lion), Lorenco Pelegrini, Gregoar Defrel (Sasuolo) i Ektor Moreno (PSV).

Navijači u Rimu nisu pretjerano zadovoljni učinkom u prelaznom roku, s obzirom da su klub napustila tri startera, a adekvatne zamjene nisu dovedene, prije svega na poziciji štopera i desnog krila, koje je i dalje "rezervisano" za Mahreza, ali ga "lisice" još ne puštaju.

Prošle sezone Roma je imala poprilično ubojit napad, sa prvim strijelcem lige Edinom Džekom, a tokom ljetnog prelaznog roka nastojali su više da pojačaju odbrambenu liniju, pred golom Brazilca Alisona, koji je konačno, nakon dvije sezone, dobio priliku da bude starter.

Ipak, pitanje je koliko će Rimljani uspjeti da nadomjeste odlazak Salaha, koji je prošle sezone imao "dabl-dabl" učinak. Osim 15 pogodaka, upisao je i 13 asistecija, te dao veliki doprinos u Džekinom sjajnom golgeterskom bilansu.

NAPOLI

Prelazni rok pod Vezuvom nije donio ništa spektakularno.

Napoli je uspio sačuvati tim iz prošlog prvenstva. Na "San Paolu" odlučili su da ne treba praviti bitne rezove, ekipa je za godinu uigranija i sigurno će to biti dodatni plus za tim Mauricija Sarija.

Napolitanci su angažovali Adama Unasa iz Bordoa, srpskog internacionalca Nikolu Maksimovića otkupili su od Torina, baš kao i Marka Roga iz zagrebačkog Dinama. Od bitnijih igrača nije otišao niko.

Već na startu nove sezone, Napoli je pokazao svu svoju jačinu. U prvom duelu plej-ofa za plasman u Ligu šampiona sasvim zasluženo savladana je Nica 2:0, iako je trijumf mogao biti i ubjedljiviji, čime je tim iz Napulja stigao na korak od evropske elite.

Revanš sljedećeg utorka u Francuskoj mogao bi u velikoj mjeri odrediti put Napolija u ovoj sezoni…

MILANSKI RIVALI

Fudbalska pijaca ovog ljeta bila je prvenstveno rezervisana za Milan. Prebogati Kinezi odlučili su da "odriješe kesu", tako da su se na "San Siru" svakodnevno pojavljivala nova lica.

Osim već pomenutog Bonućija, "rosoneri" su na platni spisak stavili brojna poznata i imena koja nastoje to da postanu.

Iz Porta je za čak 38 miliona evra stigao perspektivni Andre Silva, Frenk Kesi i Andrea Kontiu "paketu" su dovedeni iz Atalante, dok bi veliko pojačanje u veznom redu trebalo da predstavlja dolazak sjajnog izvođača slobodnih udaraca Hakana Čalhanoglua iz Bajer Leverkuzena.

Mateo Musakio stigao je iz Viljareala, Rikardo Rodrigez iz Volfsburga, a Lukas Bilja iz Lacija. Pomalo zaboravljeni Fabio Borini vratio se iz Engleske (Sautempton), dok je iz iste lige stigao Mbaje Niang (Votford), tako da će Milanezi u predstojeće prvenstvo ući sa skoro kompletno novom postavom.

Veliki plus je ostanak Đanluiđija Donarume, koji je nakon dugotrajne sapunice odlučio da nastavi fudbalski put tamo gdje ga je i započeo.

Bilo je i igrača koji su otišli u suprotnom smjeru. Karlos Baka, koji nije ispunio očekivanja, prihvatio je ponudu Viljareala, dok je Juraj Kucka otišao u Trabzonspor. Ni Đanluka Lapadula nije se najbolje snašao na "San Siru", pa je sreću odlučio da potraži u Đenovi.

Ipak, prelazni rok traje do kraja avgusta, tako da nije nemoguće da u "Grad mode" sleti još neko poznato ime.

I u drugom dijelu Milana, onom "crno-plavom", bilo je prometno.

Promjena na klupi, bar se nadaju u taboru "nerazura", trebalo bi da donese napredak. Spaleti će nastaviti put koji su utrla dva Stefana, Pioli i Veki, a iskorak će nastojati da napravi uz pomoć pojačanja koja su angažovana tokom ljeta.

Borha Valero i Matijas Vesino (Fiorentina), Milan Škrinjar (Sampdorija) i iskusni čuvar mreže Danijele Padeli (Torino) imaju iskustvo igranja u Seriji A, tako da im neće biti potreban period adaptacije na novu ligu.

Lijevi bek Enrike Dalbert za 20 miliona evra stigao je iz Nice, dok je od bitnijih igrača jedino otišao Ever Banega, koji se vratio u Španiju i obukao dres Sevilje. Gari Medel postao je višak na "Đuzepe Meaci", pa se odlučio za prelazak u Bešiktaš.

Milanski rivali već godinama ne uspijevaju da opravdaju reputaciju i ime koje nose.

Dolazak kineskih investitora mogao bi da promijeni stanje na bolje, ali veliko je pitanje koliko će Vinćenco Montela i Lučano Spaleti uspjeti da ukomponuju veliki broj novih igrača.

MEĐUNARODNA SCENA

Iako ih mnogi olako otpisuju iz borbe za plasman na pozicije koje vode na međunarodnu scenu, priliku iz sjenke vrebaće fudbaleri Lacija.

"Nebeskoplavi", predvođeni novim kapitenom, bh. reprezentativcem Senadom Lulićem,slično kao i Napoli, sačuvali su okosnicu ekipe i mogli bi predstavljati tvrd orah i potencijalno iznenađenje ove sezone, što su već najavili osvajanjem Superkupa protiv Juventusa.

Iako su ostali bez kapitena Bilje, na "Olimpiku" su ekspresno pronašli zamjenu u vidu Lukasa Leive iz Liverpula, dok je iz belgijskog Ostendea stigao Crnogorac Adam Marušić.

Prošle sezone najprijatnije iznenađenje je bila Atalanta, ali je tim iz Bergama pretrpio brojne promjene, ostao bez nekoliko veoma bitnih igrača, pa je veliko pitanje da li će uspjeti da ponovi prošlogodišnje rezultate.

Bez pola tima ostala je i Fiorentina, koja je u finišu prelaznog roka uspjela da angažuje Đovanija Simeone iz Đenove.

Biće zanimljivo vidjeti ko će od ostalih ekipa uspjeti da se umiješa u borbu za izlazak u Evropu. Od naredne sezone Italija će imati četiri predstavnika u Ligi šampiona, koji će se direktno plasirati u evropsku elitu.

Petoplasirani i šestoplasirani će morati da se zadovolje Ligom Evrope, a osim nabrojanih ekipa, Torino, kojeg će i ove sezone voditi Siniša Mihajlović, Sampdorija, Đenova i Sasuolo zatvaraju krug timova koji će se boriti za neku od prvih šest pozicija.

BORBA ZA OPSTANAK

Preostalim članovima Serije A prvenstveni cilj u predstojećem prvenstvu biće očuvanje trenutnog statusa.

Novajlije u ligi, Verona, SPAL i Benevento, koji debituje u društvu najboljih, nastojaće što prije da obezbijede opstanak, a s obzirom na oskudan igrački kadar, to će biti veoma teško ostvariti.

Šampion Juventus otvara novu sezonu utakmicom protiv Kaljarija u subotu od 18 časova, a zanimljivo da niti jedan meč neće biti odigran u onom stadnardnom terminu za Seriju A, u nedjelju od 15 časova.

SERIJA A - 1. KOLO:

Subota:

Juventus - Kaljari (18:00)
Verona - Napoli (20:45)

Nedjelja:

Atalanta - Roma (18:00)
Bolonja - Torino (20:45)
Krotone - Milan
Inter - Fiorentina
Lacio - SPAL
Sampdorija - Benevento
Sasuolo - Đenova
Udineze - Kjevo

ŠAMPIONI

Juventus (33), Inter, Milan (18), Đenova (9), Torino, Bolonja, Pro Verćeli (7), Roma (3), Fiorentina, Lacio, Napoli (2), Kaljari, Sampdorija, Verona, Noveze, Kazale (1).

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar