"Neće biti rata, spriječiću ga"

Predsednik Južne Koreje Mun Džae-in rekao je da neće biti rata na Korejskom poluostrvu uprkos tenzijama zbog nuklearnog i balističkog programa severnog suseda.

Svijet 17.08.2017 | 08:45
"Neće biti rata, spriječiću ga"
"Svi Južnokorejci su teško radili na obnovi zemlje u ruševinama posle Korejskog rata. Po svaku cenu ću sprečiti rat", rekao je Mun novinarima povodom 100 dana od dolaska na vlast.

Severna Koreja je zapretila da će ispaliti rakete u blizini američkog ostrva Guam u Pacifiku. Pjongjang je potom naveo da trenutno "pravi pauzu" u primeni tog plana.

Ta zemlja je reagovala na izjave američkog predsednika Donalda Trampa koji je obećao "vatru i bes" ako se nastava pretnje na račun SAD. Ta ratna retorika između Severne Koreje i SAD izazvala je zabrinutost međunarodne zajednice, posebno Južne Koreje.

Mun je ponovio da je Vašington garant bezbednosti Južne Koreje, ali je dodao i da niko ne može da donese odluku o nekoj vojnoj akciji bez odobrenja Seula.

(Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Haha

17.08.2017 07:18

Ne pitas se ti budalo hoce li biti rata vec vlasnici korporacija.

ODGOVORITE
Name

Osvit

17.08.2017 07:26

Jugoslavija je pokazala koliko znaci suverinitet jedne ugledne zemlje ako nemate nuklearno oruzje , posebno sto se jos uvjek medunarodni odnosi rjesavaju silom a medunatodno pravo je dekor za potrebe mocnih. Ukoliko je Sjeverna Koreja uistinu postala nuklearna sila vrlo brzo ce biti ukinute i sankcije i poboljsani njeni medunarodni odnosi jer citavom svijetu odgovara stabilna drzava koja je nuklearna sila.To je prije svega interes Juzne Koreje i logicna je izjava njenog presjednika

ODGOVORITE
Name

Hm

17.08.2017 07:38

Na Balkanu se vodi malo dublja igranka. I potrajace jos bar desetak godina a rasplet ce biti novim ratom, daleko krvavijin nego sto je bio ovaj 1991-ve. I to ce seodigrati u sklopu balkanskog rata.