Cijene lijekova: Slijede efekti

Novi Pravilnik o kontroli cijena lijekova već neko vrijeme se primjenjuje. Donio je pad cijena uglavnom lijekova s esencijalne liste - s druge strane skuplji su pojedini koji se kupuju u pravilu bez recepta.

Bosna i Hercegovina 16.08.2017 | 22:52
Cijene lijekova: Slijede efekti
Iz državnog regulatora, Agencije za lijekove i medicinska sredstva, kažu - farmaceutske industrije traže pokriće za gubitke.

Pravilnik je mnogima, posebno hroničnim bolesnicima - donio olakšanje. Niže cijene lijekova koje svakodnevno konzumiraju.

Ipak, nadležne institucije nisu upozorile na suprotan trend. Kupovinom određenih lijekova koji nisu za svakodnenu upotrebu, ustanovili smo odstupanja u odnosu na prethodni period.

Primjera radi Andol 300 u pojedinim apotekama, bar u Federaciji, skuplji je za oko 0,50 feninga i to od januara. Često tražen probiotik Linex kako su nam kazali u apoteci, skuplji je između dvije i četiri marke, zavisno od pakovanja.

S druge strane, lijek protiv bolova Nalgesin forte je jeftiniji. Ali problem s ovim lijekom je taj što ukoliko tražite pakovanje od 10 tableta u RS-u ga možete kupiti za 3.80 KM, dok u pojedinim apotekama u Sarajevu, cijena je i iznad 6.50 KM.

Zahvaljujući novom Pravilniku - Bosna i Hercegovina danas ima regulisane veleprodajne cijene lijekova. Posljedica ove regulacije jeste pojeftinjenje određenih lijekova, i uštede od oko 62 miliona maraka sagledavajući cjelovito tržište lijekova u BiH, kazali su iz Agencije za lijekove.

Ipak, potvrdili su i poskupljenje.

"Lijekovi čiji je režim izdavanja 'Lijek se izdaje bez ljekarskog recepta' u BiH, kao i u drugim državama nisu regulisani na način da im se određuje maksimalna veleprodajna cijena. Ovakvi lijekovi čine svega 15 % tržišta u BiH. Cijene pojedinih lijekova iz ove kategorije zaista jesu danas skuplje u odnosu na period prije stupanja na snagu Pravilnika. Navedeno je pokušaj farmaceutske industrije da djelimično kompenzuje smanjenje profita zbog pada cijena lijekova koji su predmet Pravilnika."

Pravilnik je, bar do sada pozitivna priča - mišljenja su u federalnoj Komori magistara farmacije. Prvi put je na državnom nivou jasno određena metodologija određivanja cijene domaćih, ali i uvoznih lijekova. Do donošenje Pravilnika, tvrdi, cijene su se nametale proizvoljno. Poskupljenja određenih lijekova ne trebaju biti signal za uzbunu, poručuju.

Zahida Binakaj, predsjednica Komore magistara farmacije FBiH je kazala: "Procentualno, kada se napravi neki izračun smatra se da su cijene lijekova u prosjeku niže za oko 10 posto. Kada se napravi odnos između onih koji su poskupjeli i onih koji pali da je taj ukupan cijena otprilike oko 10 posto".

Ipak, stvarni efekti novog Pravilnika tek slijede. Nadležni nisu tražili savjete struke.

"Imamo trenutno na tržištu Federacije nestašicu vakcina protiv tetanusa koje se uobičajeno koriste i seruma upravo zato što ono što je Agencija ponudila kao maksimalnu cijenu ne može da zadovolji fabričku proizvodnju. Znači dok se lijek fabrički proizvede njegova cijena je veća nego što je ponuđena", kazala je Binakaj.

Različiti interesi, milionski profit, potrebe pacijenata, podijeljene nadležnosti i komplikovan sistem.

Enormne razlike u cijenama između dva entiteta - ali i kantona. Urediti tržište lijekovima zato je već godinama imperativ ali i izazov.

Izvor: N1

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

1941

16.08.2017 21:01

Totalno razočarenje efektima Agencije za lijekove. Pacijenti u globalu su na nuli ili u blagom minusu. Plusa ni na vidiku. Gospidin Zolak dvije godine je potrošio i na kraju ništa. Mnogo više se od njega očekivalo.

ODGOVORITE
Name

Sara

17.08.2017 06:01

Bravo za szp, pravi borci za narod!

Name

MK

16.08.2017 21:08

SRAMOTA DA ONI SPOMINJU GUBITKE PA FARMACEUTSKA MAFIJA JE NAJJAČA MAFIJA U CIJELOM SVIJETU.KOJI JE TO CRNI HUMOR BEZ STIDA I SRAMA TAKO NEŠTO URADITI .MI SMO I TAKO TRI PUTA SKUPLJE PLAĆALI LIJEKOVE OD REGIONA.

ODGOVORITE
Name

Perica

16.08.2017 21:30

Obrni okreni, vlast ne valja! Dodik je zlatan za ove sarajevske foteljaše

ODGOVORITE
Name

gledalac

17.08.2017 04:25

Farmaceutska mafija se ne odriče lako extra profita. Proizvođač isti a u Srbiji lijdk duplo jeftiniji.

ODGOVORITE
Name

Antibiotik

17.08.2017 05:12

Ovo je unisteno drustvo, hronicno bolesn. Pohlepa je glavni motiv mnogih ukljucenih u tzv zdravstvo.

ODGOVORITE
Name

Piksi

17.08.2017 06:04

Farmaceutski lobi...bezdušnici!

ODGOVORITE
Name

aspirin

17.08.2017 09:33

Vi iz Saveza za obmanu tražite preko bolesnog naroda pokriće za loš rad.

ODGOVORITE
Name

FARMAVEUTSKA Mafijo

17.08.2017 11:49

JELI VAS SRAMOTA DA KUTIJA CAFFETINA KOSTA 2.50km,A Vi Helikopter za bolesnike.PREVOTILI VLADU I ONI KOJI SU GLASALI ZA KUPOVINU,SAMO CE SE ONI ZDRAVI PREVOTITI RADI BJEZANIJA.RUDONJA SVJET JE MALI

Name

Snežana

08.11.2017 09:44

Kolika je cena u dinarima Nalgesin forte?

ODGOVORITE
Name

Andjelija

25.12.2017 07:02

ja sam Nalgesin s 275 mg platila 9.80 KM u Republici Srpskoj ! ko koga pljačka ! SRAMOTA !

ODGOVORITE