SAD: Veličanje NDH u Hrvatskoj

Stejt department je u najnovijem izvještaju o vjerskim slobodama u svijetu upozorio na veličanje Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, minimiziranje ustaških zločina i antisrpska osjećanja u Hrvatskoj 2016. godine.

Region 16.08.2017 | 21:16
SAD: Veličanje NDH u Hrvatskoj
"Najvažniji problem u domenu ljudskih prava u zemlji su socijalna diskriminacija i nasilje usmjereno protiv pripadnika etničkih manjina, uključujući Srbe i Rome, žene i djecu", navodi se u izvještaju i dodaje da je korupcija i dalje problem.

U izvještaju se izdvajaju bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović i režiser Jakov Sedlar kao osobe čiji su stavovi o ustaškom režimu izazivali posebne kritike jevrejskih i srpskih vjerskih zajednica i nevladinih organizacija.

Stejt department kao druge probleme u domenu ljudskih prava u Hrvatskoj izdvaja prenatrpanost zatvora, pravosudna kašnjenja, neriješene zahtjeve za restituciju imovine, političko uplitanje u vladine agencije koje se bave ljudskim pravima, antisemitizam i druge.

Što se tiče restitucije imovine zaplijenjene tokom Drugog svjetskog rata i u vrijeme komunističkog režima, ona je limitirana na lica koji su bili državljani 1996. godine kada je parlament Hrvatske usvojio zakon o restituciji.

"Zakon se ne odnosi na lica čija je imovina bila meta eksproprijacije, ali su napustili zemlju i pribavili državljanstvo negdje drugo. Neuspjeh vlasti da izmjene zakon i obezbjede restituciju i za ta lica i dalje je problem", navodi se u izvještaju.

U izvještaju se precizira da je i dalje prisutan problem imovine Srpske pravoslavne crkve i Koordinacije jevrejskih zajednica u Hrvatskoj. Stejt department napominje da nije bilo restitucije jevrejske imovine od 2014. godine, iako je podnijeto više zahtjeva u tom smislu.

Takođe, vođe jevrejske zajednice prijavili su povećan broj slučajeva antisemitizma u datom periodu.

Izvor: SRNA

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Protiv Srba

16.08.2017 20:07

Znači ako se nešto desilo nekom jevreju možda je neko napisao grafit antisemitski ona se oglašava State Department.To nije ni čudno obzirom na jak jevrejski uticaj u svi sferama života u SAD.Iznenađuje me da amerikanci govore o problemima sa kojima se suočava SPC.Dobro bi bilo da se vrati imovina Srpske pravoslavne crkve.Ali na hrvate ne vrši nikakav pritisak EU.

ODGOVORITE
Name

Аршин

16.08.2017 20:54

Е, Хрвати и Срби за запад нису равноправни. Примјер: Гојко Шушак, први министар одбране Хрватске у вријеме Туђмана и озлоглашени усташа. Када је дотични оболио од рака плућа (био је тежак пушач), Американци су га водали по најбољим војним болницама у САД-у. А кад га је ђаво узео себи, на сахрану му је дошао Вилијам Пери, бивши министар одбране САД-а. Е сад, ко вјерује да Американци нису знали да је Шушак био усташа, он или је наиван или је туп. (о свему овом је писао Њујорк тајмс, наравно нису написали да је Шушак био усташа)

Name

Smijesno

16.08.2017 21:19

Smijesno.Pa vi ste ih doveli na vlast.Ovo je stvarno ludnica.

ODGOVORITE