Nije u redu da Big Ben zaćuti

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je danas da nije ispravno da se zvono Big Bena ne čuje tokom četvorogodišnje rekonstrukcije.

Svijet 16.08.2017 | 18:18
Nije u redu da Big Ben zaćuti
Kako je ranije saopštio Donji dom britanskog parlamenta, zvono Big Bena unutar čuvene sat-kule u sklopu zgrade britanskog parlamenta prestaće da se oglašava u podne 21. avgusta, a "ćutaće" u naredne četiri godine dok budu trajali radovi na renoviranju zdanja Vestminsterske palate, saopštio je danas

Ona se tako pridružila brojnim političarima koji su protestovali nakon vesti da će zvono koje se čulo svakog sata poslednjih 157 godina, sada zaćutati zbog bezbednosti radnika koji će raditi na obnovi.

"Naravno da želimo da osiguramo da ljudi budu bezbedni na poslu, ali nije u redu da Big Ben ćuti četiri godine", rekla je ona novinarima.

Mej je izrazila nadu da će predsednik parlamenta hitno preispitati tu odluku i osigurati "da u naredne četiri godine čujemo zvono Big Bena", prenosi Rojters.

Čekići, koji su udarali o zvono teško 13,7 tona svakog sata u poslednjih 157 godina, biće skinuti, mada će se zvono i dalje čuti povodom važnih događaja kao što je proslava Nove godine.

Vestminsterska palata na obali reke Temze, sedište parlamenta, upisana je u listu svetske baštine i velika je turistička atrakcija, a Džegs je pozvao javnost na skup na obližnjem Trgu parlamenta gde će se idućeg ponedeljka, 21. avgusta, poslednji put do 2021. godine čuti zvono "Big Bena".

Elizabetin toranj visok 96 metara, u kojem se nalazi zvono "Big Bena" i koji se smatra najfotografisanijom zgradom u Britaniji, već je napola pod skelama radi važnog projekta renoviranja.

U okviru rekonstrukcije, i ceo sat će biti rastavljen na delove, a svaki njegov deo biće očišćen i obnovljen.

Radna verzija sata ostaće, međutim, da pokazuje tačno vreme, ali bez zvuka, a pokretaće ga savremeni električni motor sve dok se ponovo ne instalira prvobitni satni mehanizam, nakon što se završe radovi 2021, kada će se ponovo začuti poznata, stara zvonjava "Big Bena".

Izvor: Agencije

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Big Ben

16.08.2017 19:15

Snimite te zvukove na CD i pustajte na "adekvatan razglas" kada nema radnika...

ODGOVORITE