Trebinje: Vatra došla blizu kuća

Na teritoriji opštine Trebinje aktivno je nekoliko požara, koje gase dva helikoptera Oružanih snaga BiH u rejonu Trebinjskih brda i planine Viduše, između Trebinja i Bileće, a vatra se spuštala i prema naseljenim mjestima.

Republika Srpska 15.08.2017 | 20:43
Trebinje: Vatra došla blizu kuća
U noći između ponedjeljka i utorka najteže stanje je bilo  u selu Dračevo, u Popovom polju, gdje se vatra spuštala s planine Bjelasnice i došla na desetak metara od kuća, dok se s iste planine drugi krak proširio na regiju Trebinjskih brda, gdje se požar širio u više pravaca, pa su helikopteri djelovali u rejonu Plana Dola.

Požar u rejonu planine Viduše, koji je prije nekoliko dana izazvao udar groma i koji se proširo sa teritorije bilećke opštne, došao je u blizinu sela Morče, ali je odbijen od kuća.

"Viduša je, nažalost, dosad već gorjela, ali se srećom i oporavila, mada opet dođu novi požari. U tom dijelu je najviše bukve, koja ima tanku koru i teško da se oporavi nakon što naiđe vatra, s obzirom na to da se stablo osuši, tako da izražavamo bojazan za ovu vrlo značajnu površinu pod visokim šumama", rekao je juče Branko Tasovac, direktor trebinjskog Centra za gazdovanje kršom.

On dodaje da je u Hercegovini svega dva odsto teritorije pod visokim šumama, odnosno na svega dvije lokacije, i to Bijela gora i Viduša, na kojoj se ne pamti da je u ovo doba godine bilo ovoliko požara.

Požari su, kaže Tasovac, i ove godine izazvali nesagledivu ekološku štetu, jer je na svim opožarenim površinama izgorio kompletan biljni svijet, čime se promijenila sama struktura zemljišta, koje je postala podložna eroziji i praktično nakon prvih kiša ostane samo kamen.

"Bojim se da u dogledno  vrijeme ne ostanemo na samoj goleti, jer nećemo imati tlo koje će se moći pošumljavati, a šuma je jedini regulator i vodenog režima i kvaliteta vazduha", dodaje Tasovac.

On dodaje da je dosad na teritoriji opština Trebinje, Bileća, Ljubinje i Berkovići bilo opožareno oko 10.000 hektara šume i šumskog zemljišta.

(Nezavisne novine)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

La familija

15.08.2017 20:00

Taso, ne daj, familijo! Pozdrav iz Sarajeva.

ODGOVORITE
Name

Indijanac

15.08.2017 22:16

Jesi li to ti Gorane, jesil' skino koju kilu?