Srbac: Odata pošta partizanima

Ambasador Republike Poljske u Bosni i Hercegovini Andžej Kravčik i predstavnici poljske jedinice iz sastava EUFOR-a, povodom Dana Vojske Poljske posjetili su Partizansko spomen-groblje u Srpcu i tom prilikom položili cvijeće na zajedničku grobnicu Jugoslovena i Poljaka koji su poginuli u Drugom svjetskom ratu.  

Republika Srpska 15.08.2017 | 16:05
Srbac: Odata pošta partizanima
U ovoj grobnici sahranjena su 22 Poljaka koji su poginuli u ratnim dejstvima u okolini Srpca.

Radi se o borcima poljskog bataljona, koji je formiran 1944. godine sa sjedištem u Martincu, a iste godine učestvovao je u oslobađanju Dervente. Na zajedničko spomen-obilježje cvijeće su položile i delegacije opštine Srbac i SUBNOR-a ove opštine.

„Naša je želja i obaveza da svaki praznik Dan vojske budemo prisutni na ovom mjestu, da pokažemo da cijenimo ono za šta su se borili naši sunarodnici. Na to smo ponosni, a posebno nam je drago da opštinska vlast u Srpcu vodi računa o ovom mjestu, koje je izuzetno uređeno, na čemu se zahvaljujemo“, istakao je ambasador Kravčić.



On je pozdravio uspostavljenu saradnju ove lokalne zajednice sa potomcima Poljaka, koji su nekada živjeli na području srbačke opštine.

Načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević je rekao da je polaganju cvijeća na Partizanskom spomen-obilježju prethodio razgovor sa poljskim ambasadorom o brojnim temama vezanim za proširenje saradnje.



„Mi već nekoliko godina imamo uspješnu razmjenu saradnje iz oblasti kulture sa opštinom Novogrođec i Boleslavec u Poljskoj, regiji gdje se nalazi i najveći broj potomaka Poljaka, koji su krajem 19. i do polovine 20. vijeka živjeli na području srbačke opštine. Nastojimo da se ta saradnja prenese i na oblast privrede, da poljski investitori dođu i investiraju u proizvodna preduzeća, a velike mogućnosti se nalaze i u oblasti turizma i proizvodnje hrane. Od ambasadora smo dobili podršku i obećanje da će pružiti pomoć“, izjavio je načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević, koji je nedavno prisustvovao proslavi Dana poljske opštine Novogrođec.

(BN/S.K.)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

VangaV.

16.08.2017 06:04

Ovo je veoma lijepa gesta, koja nam govori, da premalo poštujemo svoju istoriju.

ODGOVORITE