Nije naš red da osvojimo medalju, ali ko zna...

Srpske odbojkašice imaju i pravo i obavezu da razmišljaju o podijumu, a dodatnu draž daje pravilo prema kojem 2017. godine "ne bi trebalo da vratimo kući neku od tri medalje".

Ostali sportovi 15.08.2017 | 22:15
Nije naš red da osvojimo medalju, ali ko zna...
Naše devojke osvojile su tri medalje sa poslednjih pet prvenstava Evrope.

2007. srebro iz Belgije i Luksemburga
2011. zlato iz Srbije
2015. bronzu iz Holandije i Belgije

Utoliko, njihovo je i pravo, ali i obaveza, da razmišljaju o novom odličju, tim pre što su na poslednja dva velika takmičenja devojke selektora Zorana Terzića osvojile dve dragocene medalje - srebro na Olimpijskim igrama u Riju prošlog i bronzu na Svetskom gran priju u Nankingu ovog leta.

Postoji samo jedan mali problem.

Ova, 2017. godina, nije "ona" u kojoj Srbija osvaja odličja na evropskim prvenstvima.

S obzirom na to da je naš tim 2009. u Poljskoj ispao u drugoj fazi, a 2013. u Nemačkoj i Švajcarskoj stigao do polufinala, ali potom izgubio i taj i duel za bronzu, deluje da je "došao red" da se srpski tim vrati bez medalje oko vrata.

Ali, kako tradicije postoje da bi se rušile, a izuzeci da bi poništili pravila, poželećemo osvajačicama 14 medalja sa međunarodnih takmičenja u prethodnih 11 godina, i njihovom selektoru Terziću, da naprave "presedan" i donesu kući medalju i onda kada kalendar kaže da se to neće dogoditi.

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije, deset dana po osvajanju bronze na takmičenju koje je pandan muškoj Svetskoj ligi, počela je danas pripreme za predstojeće Evropsko prvenstvo, koje će od 22. septembra do 1. oktobra biti održano u Azerbejdžanu i Gruziji.

Srbija će na Kavkaz, koji razdvaja Crno more i Kaspijsko jezero doneti bronzu osvojenu pre dve godine u Holandiji i Belgiji, a zanimljivo je da je naš tim iste godine, ali na Prvim evropskim igrama održanim upravo u Azerbejdžanu, u prestonici Bakuu, takođe osvojio bronzu. Doduše, ovog puta Terzićev tim počeće turnir u drugom najvećem gradu te zemlje, Gedže, koji ima 313.000 stanovnika.

Grupa A (Baku, Azerbejdžan): Azerbejdžan, Nemačka, Poljska, Mađarska.
Grupa B (Tbilisi, Gruzija): Gruzija, Italija, Hrvatska, Belorusija.
Grupa C (Baku, Azerbejdžan): Rusija, Turska, Bugarska, Ukrajina.
Grupa D (Gedže, Azerbejdžan): Srbija, Holandija, Belgija, Češka.

Raspored:

Srbija - Češka (22. septembar, 15.00)

Srbija - Holandija (23. septembar, 18.00)

Srbija - Belgija (24. septembar, 18.00)

Pobednici grupa izboriće direktan plasman u četvrtfinale i preseliti se u Baku, gde će pre toga biti odigrana i osmina finala između drugoplasiranih i trećeplasiranih timova iz sve četiri grupe.

Selektor Terzić, posle povratka iz Kine i predaha od deset dana, na pripreme je pozvao 16 igračica, a jedina izmena u odnosu na ekipu koja je nastupila na Fajnal siks turniru Svetskog gran prija je - privremena. Razlog je izostanak povređene Sanje Malagurski, koju će na početku priprema na Kopaoniku zameniti Katarina Lazović, a Malagurski bi trebalo da se priključi ekipi kada u Beogradu završi oporavak od neugodne povrede.

Sastav Srbije za EP:

Tehničari: Ana Antonijević, Bojana Živković, Slađana Mirković. 

Korektori: Ana Bjelica, Tijana Bošković, Katarina Lazović. 

Libera: Jelena Blagojević, Teodora Pušić. 

Blokeri: Milena Rašić, Stefana Veljković, Jovana Stevanović, Mina Popović. 

Primači: Brankica Mihajlović, Tijana Malešević, Bjanka Buša, Bojana Milenković. 

Stručni štab selektora Zorana Terzića čine još Aleksandar Vladisavljev (pomoćni trener), Vladimir Banković (kondicioni trener), Bojan Perović (statističar), Jovan Mladenović (doktor), Siniša Mladenović (fizioterapeut) i Gordan Vilimanović (tim menadžer).

REALNI DA BUDEMO...

Terzić je tokom okupljanja uoči odlaska na Kop rekao da je njegova ekipa po kvalitetu među tri najbolje u Evropi i istakao da veruje da ima šanse za najviši plasman.

"Realni da budemo, reprezentacija Srbije je po kvalitetu sigurno među tri u Evropi. Naša želja je, naravno, da budemo prvaci ako je ikako moguće i sve ćemo učiniti da bude tako", rekao je Terzić.

"Bilo bi neozbiljno bilo šta obećavati. Čeka nas dvostruki uzastopni šampion Rusija, Holandija je bila četvrta na Olimpijskim igrama, Italija je na Gran Priju pokazala dobru igru... Ima tu još ekipa koje pretenduju na najviši plasman. Međutim, ako budemo spremni, ako devojke budu zdrave, imamo šanse za najviši plasman", rekao je selektor Srbije.

Terzić i njegovi pomoćnici "brusiće" na Kopaoniku formu ekipe koja se jako dobro poznaje sve do 30. avgusta.

"Posle Gran prija i dobrog rezultata koji smo napravili, devojke su imale nekoliko slobodnih dana i sad krećemo u novi ciklus priprema. Neće to biti klasične pripreme koje radimo na početku svake sezone, to će biti praktično nastavak priče iz Kine. Najvažnije je da imamo dovoljno vremena i da su devojke zdrave, tako da očekujem kvalitetne pripreme i da na EP odemo spremniji nego na Gran pri", rekao je Terzić.

Sve srpske medalje:

2006 – Svetsko prvenstvo – Japan – bronza
2007 – Evropsko prvenstvo – Belgija/Luksemburg – srebro
2009 – Evropska liga – Turska – zlato
2010 – Evropska liga – Turska – zlato
2011 – Evropska liga – Turska – zlato
2011 – Svetski gran pri – Makao – bronza
2011 – Evropsko prvenstvo – Srbija – zlato
2012 – Evropske igre – Češka – bronza
2013 – Svetski gran pri – Japan – bronza
2015 – Svetski kup – Japan – srebro
2015 – Evropske igre – Azerbejdžan – bronza
2015 – Evropsko prvenstvo – Holandija/Belgija – bronza
2016 – Olimpijske igre – Brazil – srebro
2017 – Svetski gran pri – Kina – bronza
2017 – Evropsko prvenstvo – Azerbejdžan/Gruzija – ?

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar