Zašto Putin ne daje pare Dodiku?

Republika Srpska duguje dvije milijarde i sedam stotina miliona evra, što je dva puta više nego prije šest-sedam godina. Troškovi života su od 2010. godine dvostruko povećani, a plate za svega šest procenata. Penzije se sve teže isplaćuju. O tome zašto je Republika Srpska došla u tako tešku situaciju, za Radio Slobodna Evropa govore Damir Miljević i Zoran Pavlović.

Republika Srpska 14.08.2017 | 21:46
Zašto Putin ne daje pare Dodiku?
Prije deset godina, kada je uveden PDV i prodat Telekom, kase Republike Srpske bile su pune. U kasu se slilo milijadu i trista miliona konvertibilnih maraka. Ekonomisti ukazuju da se vlast u tom trenutku počela ponašati kao da na raspolaganju ima neogranično mnogo novaca, kao da je to bure bez dna.

"Kase su ispražnjene iz dva razloga. Jedan je što je dobar dio tog novca preko javne potrošnje otišao u privatne džepove. Drugi je što u zemlji kakva je Bosna i Hercegovina nije baš jednostavno upravljati ekonomijom, pa je vladajuća garnitura odlučila da se time ne bavi već se usmjerila na to kako što duže da ostane na vlasti. Zbog toga je najveći dio novca potrošen na budžetske korisnike koji su glavni glasači sadašnje vladajuće garniture", kaže ekonomista Damir Miljević za RSE.

Tako da sada imamo situaciju da 20 odsto stanovništva troši 80 odsto društvenog bogatstva Republike Srpske, dok ostali dio stanovništva, a to su četiri petine, troši crkavicu od 20 odsto. Ekonomista Zoran Pavlović tvrdi da je najveći dio državnog novca otuđen kriminalnim radnjama.

"Ako pogledamo sredstva od Telekoma... Vlada je 650 miliona konvertibilnih maraka dala Ministarstvu za lokalnu samoupravu za infrastrukturne projekte po opštinama. Niko ne zna gde su te pare završile, za koje projekte, u čijim džepovima. Tender se napravi tako da posao dobije vaš partner koji će vam se posle debelo odužiti. To je veoma raširen način korupcije", kaže Pavlović.

Istovremeno, propast banaka, prije svega Bobar banke i Banke Srpske, gdje je izgubljeno oko pola milijarde KM, posljedica je svega onoga što je vlast radila, jer nadležnost nad bankama ima Agencija za bankarstvo, a rukovodstvo te agencije postavlja vlast, ukazuju ekonomisti. Sada vlast novim zaduženjima, pokušava da koliko-toliko održi socijalni mir.

"Zbog toga vlada na svaki način pokušava da dođe do likvidnih sredstava kako bi podmirila najugroženije grupacije stanovništva, jer zna da će biti velikog nezadovoljstva ako ne bude tih isplata. Nakon analize 15 ministarstava i dva fonda - zdravstvenog i penzionog - revizorska služba je konstatovala da je u prošloj godini budžet probijen za 377 miliona KM. Kad se napravi izveštaj za celu vladu, deficit će biti preko 400 miliona", tvrdi Pavlović.

Istovremeno, na sceni je bajka o ruskim kreditima. Naime, prije tri godine predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio da će Republika Srpska dobiti dva kredita od Rusije - jedan mali i jedan veliki, ali za sada od toga nema ništa.

"Kada odete u banku da tražite kredit, banka će vas pitati za šta vam trebaju te pare i kako ćete da ih vratite. Ako nemate odgovor na to pitanja, nećete dobiti novac", objašnjava ekonomista Zoran Pavlović.

"Vidjeli smo kako prolazi svaki put kad ode u Rusiju. Uvijek se vraća bez novca. Očito je da Rusima ne pada na pamet da mu daju pare", dodaje Miljević.

"Republika Srpska je strateški beznačajna za Rusku Federaciju i ko god kaže drugačije nije u pravu. Mi nemamo nikakvih mogućnosti da budemo strateški partner Rusije kao što je to Srbija koja je još davno uspostavila strateške i partnerske odnose s Moskvom. Zaista ne vidim razlog zašto bi nam Rusi dali novac", naglašava Pavlović.

Vlada Republike Srpske za sada jedini izlaz iz ove situacije vidi u novom zaduživanju.

A aktuelna vlast je i pre četiri godine znala šta je čeka. Ona je 2013. godine usvojila dokument o dinamici otplate duga. Još tada se znalo da će Republika Srpska u ovoj godini morati izdvojiti 750 miliona KM za vraćanja glavnica i kamate, a iduće još i više - 888 miliona.

Međutim, za te četiri godine vlada nije ništa uradila da stvori povoljnu poslovnu klimu i privuče strane investicije, kao i da smanji rashode u javnom sektoru i odrekne se luksuza na koji je navikla, ukazuje Pavlović.

Izvor: RSE

Komentari / 55

Ostavite komentar
Name

Dragan

14.08.2017 19:51

Iz istog razloga što ne daje migove Vučiću - nema besplatnog ručka!

ODGOVORITE
Name

Petar

14.08.2017 20:29

Bas tako .

Name

nnn

14.08.2017 21:22

Realno gledajuci Miljevic ne moze biti ekonomski analiticar, covjek je unistio mikrokreditnu organizaciju Sinergija i pored cinjenice da su naplacivali kamate u visini od 18 %.Pavlovic je politicar u pokusaju, kandidovao se za predsjednika Republike Srpske i dobio 200 glasova.

Name

Re

14.08.2017 23:03

Najbolje u svemu ovome će biti kada se to oružje još i plati (ako ikada i dođe) slaviti kako su nam pomogli...

Name

perhan

15.08.2017 00:20

A zasto da mu daje.nakupio je ronhil sebi odnaroda para.malo da skrbicu malo spiricu.igora strpao u gepek I lagano.

Name

@

15.08.2017 11:37

Rusija svom "strateškom" partneru Srbiji još nije isporučila 6 mig-ova, nema ni naznaka da će ikada doći, pametnom dosta. Čak šta više, to su avioni koji moraju na generalni remont i opet ništa. Rusija jeste ogromna zemlja, dvije trećine Rusije je pustara, bijeda je to, imaju jaku vojsku,, sve se finasira prodajom nafte, plina i oblovine. To je ruska ekonomija.

Name

kiza

15.08.2017 16:34

Ovaj nnn je stvarno jedan uporni id.ot. Miljevića je uništio Baja kada je Miljević počeo da ga kritikuje i da se bavi politikom.

Name

Gluposti

15.08.2017 17:18

Koliko su neke pristalice dodika zaslepljene da cak nevide šta je napisano. Komentarišu sve ali nevide da ih baja preko rtrs zamajava

Name

neso bl

14.08.2017 19:55

Ima te li vi ikoga da pitate osim ove dvojice"analiticara"pavlovica koji nadje na inernetu par fraza i prica prazne price i miljevica koji je izvuko pare iz svoje mko u gurnuo je u stecaj,jos vam fali aleksa milojevic,ako nije umro

ODGOVORITE
Name

Re Neso

14.08.2017 20:36

Uvijek mozes da se preselis u Svedsku pa da slusas njihove ekonomiste.

Name

Добро си

14.08.2017 20:50

Ова двојица 10 год млате како је РС пред банкротом. И Ђекна је више умрла а њима се жеља не испуни.

Name

Leko

14.08.2017 21:07

Pa ne moze da bankotira kada svaki mjesec uzima nove kredite i tako prezivljava a zaduzuje base unuke i njihovu djecu.

Name

Za Dobro Si

15.08.2017 04:57

Ps Rs I jeste falirala.Ovo sto baja radi vjestacki I mazanjem bacanje prasine u oci je bas to da ti nevifis stvarnost nego jos uvijek vjerujes u bsjke Nista neradi sve faliralo sve pod stecajem banke propale puko pio robne rezerve prodaju se drzavne obveznice zatvaraju se skole mladji masovno napustaju RS Zaduzenja 6 milijardi.ono malo radnika sto ima dobija otkaz nepostoji avio zp saobracaj gradski autobusi se raspsdaju stari po 25/30 god nema za nove .Porede nas sa Djibutijem I jos par africki zemalja sela pusta .I ako od nekog ne isprosi malo para a neda mu niko jer ni ovo nevraca nema the end.pa ako pored svega ovoga nrvidimo da je RS falirala onda stvarno nesto nije u redu sa nama

Name

aaa

15.08.2017 04:57

Čekaj ti da ti se ispuni želja da dobijmo kredite, pa onda komentariši, ljudi pišu što vide, a ne šta ti želiš.

Name

nnnnn

16.08.2017 09:30

Daj manite se miljevica koji je lopov koji je zalivadio koga god je poznavao. a pavlovic lupeta i prodaje maglu .

Name

Dragan

14.08.2017 19:58

Koji je to izvor da nije radio slobodna evropa pa to su najveci lazovi i poltroni sto postoje sve same lazi i neistine ko ih samo finansira mozda je i tu upleten Soros...

ODGOVORITE
Name

@Dragan

14.08.2017 20:23

Jeste Radio Slobodna Evropa i finansira ih lično Soroševa strina skupa sa amidžinicom. Tokmak jedan gologuzi, krezubi!

Name

aaa

15.08.2017 04:59

Treba vam sve oduzeti što ste pokrali, pa onda lagodno živite od malog i velikog kredita.

Name

Gej=okej

14.08.2017 19:58

Dodik nikada nije ni tražio dinara od Rusije, jer zna da bi dobio jednu veliku čundaru koja svijetli u mraku. U zamjenu za deponovanje pokradenih para u Rusiju i azil kojem se nada, Ljevčanski šizofreničar u Putinovo ime pomalo laje po Evropi i Americi (dok mu jednom ne odvale šamarčinu i spreme govno u buharu).

ODGOVORITE
Name

R

14.08.2017 20:34

Pa veliki i mali krediti nije pominjao niko od nas već Dodik i ZELKA.LOPOVI NILOLA SPIRICU DUBRE. AKO RISIJA DA KREDIT ONA PLACA DODIKU DA UDARA MILICIJOM NAROD.

Name

oli

16.08.2017 17:40

Sve od Dodiga je laž i prevara i trebamo svishvatiti da nema drugog izlaza,kada prodaje Srbe onda održi patriotski govor,kada ukrade obeća jačanje policije,kada preda građu o jasenovcu održi žestok srpski govor,tebamo svi pisati eu da mu što prije stave sankcije.Živio Špirić naša uzdanica i dika(Pablo Eskobar)

Name

Предсједник Пинокијо

14.08.2017 20:09

Зато што зна на чијим тенковима (NATO) је дошао на власт. Зато што зна да онај ко једном потпише пакт са ђаволом живи само док ради за ђавла. Зато што је Путин борац против ђавла.

ODGOVORITE
Name

Talenat Nije Mortadela

14.08.2017 20:13

Šta reci za naslov nego da ako puno gledate rezimsku tv shvaticete zapravo da nam dobro ide samo zato jer imamo vodju koji nam omogucuje nesluceno blagostanje. U stvatnosti smo dogovorili isplatu klirinskog duga i poslje toga smo se s rusima ganjali par godina da nam to malo sice isplate. I ne da nam ne daju pare nego ni gas po povoljnoj cijeni nit bilo sta drugo. Njihova ljubav je povezana s konkretnim interesima a ovdje ih je jako malo

ODGOVORITE
Name

MK

14.08.2017 20:15

PA NIJE PUTIN LUD ZNA KAKO BI SE PARE ISTROŠILE .ZNA PUTIN DA U ŠUPLJU VREĆU DŽABA STAVLJATI .PROKLETINJI KOLIKO GOD DAŠ MALO IM I PANDUREVIĆKA JE BILA U PRAVU NEKA GOSPODIN I NJEGOVI PAJDAŠI VRATE BAR 10% I ETO I VELIKOG I MALOG RUSKOG .ŽIVIO NAM PUTIN I MMF SAMO IH STEGNITE PA NEK POVLAČE SVOJE PARE ZA IZBORE

ODGOVORITE
Name

xxl

15.08.2017 08:09

Propali smo ne ko Grcka....vec ko tri Grcke....tesko narodu..a i ja sam narod.

Name

055

14.08.2017 20:17

Cudna naslova! Pa mora biti jasno da je Putin Rusiju ucinio Rusijom i vratio dostojanstvo Ruskom covjeku upravo kad se obracunao sa mufljuzima kao sto je Dodik,prrma tome pare niti su kad obecane niti ce ih biti dok ovaj dvojac laze i obmanjuje javnost. Putin bivsi sef najace obavjestajne sluzbe na svijetu pa da ne zna sa kim ima posla,taman posla! Narode pokussjte se osvjestiti!

ODGOVORITE
Name

Leko

14.08.2017 21:11

Srbija za Rusiju prestavlja komad planete samo za podkusurivanje kakav strateski parter,strateski parter Rusiji je Turska,Iran ,Sirija,jednim dijelom Kina.

Name

Kiki

14.08.2017 20:18

Pa kako nece Srpska biti u takvoj situaciji kad se nista ne radi u proizvodnji.Taj sistem oko zaposljavanja u javnim ustanovama je katastrofalan. Poznajem to iz 2014 kad su bile poplave pa smo morali ispuniti te upitnike za vaucere...Njih sjedi 10 za stolom a niko pojma nema ni o cemu.Vecinom stranacki i porodicno zaposljeni...uzas.Ne znaju kopirat jedan papir. Posotoji vic o to opstinskom zaposljavanju...kaze Slobadanka dobila poso u opstini...a koji??? Pa primakla jos jednu stolicu za sto. Neko mora zaraditi pare za toliko beshljebara.

ODGOVORITE
Name

Zoki

14.08.2017 20:21

Iako je Srbija strateski privlacna Rusijii imaju ugovor o saradnji,nije dobila nikakvu novcanu pomoc od Rusije,a nevidim zasto bi RS bilo sta dobila od Rusa ili cak od Jevreja,za kojim Dodik trckara i pravio Jevrejski centar za pet polu Jevreja u B.Luci.Lijepo je sebi umisljati da si neki bitan faktor u regionu,a potom nisi Drzava i na Svijetskom trzistu kao takav ne postojis,a toti je isto kad nisi punoljetan i sve sto zelis da ucinis miras imati dozvolu i potpis roditelja,e tako je sa nama kad smo Entitet,ali to nasi vlastodrsci nece da svate i tonu dublje i dublje.

ODGOVORITE
Name

To

14.08.2017 20:56

Svaka cast . Pet polujevreja....tako je treba reci istnu...

Name

Da se zna

15.08.2017 06:47

Nema više polujevreja u BL. Možda bi se našlo par frtaljjevreja. I još sa manjom proporcijom.

Name

Gluposti

14.08.2017 20:39

Pare se ne daju.Pare se zaradjuju.A bolje i da ne daju.Davali su Aliji u ratu pa sad Bakir vraca.Otvorene avlije.

ODGOVORITE
Name

re

16.08.2017 14:07

U avlije se slijeva novac,..ne brini se ti

Name

TRIPLEB

14.08.2017 20:48

Zanimljivo je da Dragutin nije komentarisao, mora da je tabletu uzeo na vrijeme!

ODGOVORITE
Name

Led

14.08.2017 22:14

Umro je Jelcinj zvani votka.PUTINA ZANIMA EKONOMSKA SPIJUNAZA.DODIK IROTORA PUTINA DA CE PRAVITI BAZE U ZALUZANIMA.NISTA NE ITICE NA PUTINA ANALIZA MILJEVICA I PAVLOVICA.NJEGOVE SLUZBE POMNO PRATE EKONOMSKA KRETANJA SVAKE ZEMLJE,PONASANJE NJENIH VLASTI , RASIPNISTVO.VI POSTAVLJATE MASICA ZA DIREKTORA VUCEVICE, A GDJE ON VODI LJUDE DA RADE?VODI U RUSIJU I IMA KONTAKTE SA GRU.ZNA DODIK KO SU MU BILI PREVODIPCI PRILIKOM SASTAMKA SA PUTINOM I GDJE SU ONI ZABRSILI SKOLE I ODAKLE SU ZENJENI PAVLOVIC I MILJEVIC MOGU IZNOSITI SVOJE ANALIZE PET DANA TO NE UTICE NA PUTINA.AVIONE I OMJ DACE SRBIJI PO POGODBI ALI TREBA VRIJEME DA LI SE OSTAJE PREMA OBECANOM.NEKO RECE BANKA TRAZI GARANCIJU ZA KREDIT , NIJE UDI SA VRATA DAJ MI STO MILIONA VRATICU KADA BUDEM IMAI.SVE IDE NA DETALJNU PROVJERU.NE MOZE 1000 ZARADITI ZA GODINU KOLIKO KEDAN RASIPKUCA MOZE ZS SAT POTROSITI

Name

Duja

14.08.2017 22:30

Jadan narod sa vakom vlasti

Name

Milka

14.08.2017 22:32

Jad i bjeda

Name

Naprijed

15.08.2017 05:07

Unutrašnji neprijatelj kriminalnim radnjama uništava Republiku srpaku, to i Putin vidi, a bojim se da je narod slijep.

Name

Dragan

14.08.2017 20:58

Valjda treba obrnuto?! Ima Dodo vise para....

ODGOVORITE
Name

No Coment

14.08.2017 21:42

Mi u Federaciji smo budale al izgleda da ste vi u RS jos vece, al nije nam to utjeha nikakva...

ODGOVORITE
Name

***

15.08.2017 06:07

Ali migovi iz Rusije za Srbiju stizu, vec su krenuli i polako gmizu...

Name

Ni grah nije pošto je bio..

15.08.2017 06:50

Samo da ti migovi stignu, da se okonča ta neizvjesnost. A kada stignu, za nas u RS ništa više neće biti isto..

Name

re.No Coment

16.08.2017 14:10

Dupeuvlakac, neka te,..cuj federacija neka..

Name

TripleB

14.08.2017 23:20

Prije ili kasnije pravoslavci u BiH će shvatiti da nema druge domovine do one u kojoj si rođen, da ih niko drugi ne gleda drugačije do kao bosance ... nadam se da će to biti prije nego li kasnije!

ODGOVORITE
Name

re

16.08.2017 14:13

Nista od toga, samo preko Drine u maticu,..

Name

leonardo

15.08.2017 04:48

SVE JE ISTINA PROPAST NECEMO A SPASA NAM NEMA.ZALOSNO BOGATA BOSNA A VLADARA ZA NAROD NEMA I NECE GA NI BITI ,SVI VLADAJU RADI SEBE I SVOG INTERESA ,A NE ZNAJU DA CE IM TAKVO PONASANJE KAD TAD DOCI DAL NJIMA IL NJIHOVIM POKOLENJIMA GLAVE

ODGOVORITE
Name

Roki

15.08.2017 05:25

Kaze Damir Miljevic molim te ljepo. Covjek koji cega god se uhvatio je upropastio. Klasicni balkanski pametolog

ODGOVORITE
Name

Tihi Don

15.08.2017 05:27

Ne da mu zato sto je Dodik rupa bez dna. A nema ni on, a i po prirodi je skrt. A drzi se i principa da nema dzabe ni kod stare babe.

ODGOVORITE
Name

?

15.08.2017 05:30

Ja nigdje nisam cuo da je Putin tj Rusija bilo sta obecala pa i kredit , cak ni ambasador Ruski to nije izjavio. Normalno je da Rusija ima svoje interese i brani ih za razliku od ovih nasih koji prodaju narod i zemlju za 100 EUR i fotelju. A to sto Dodik po povratku iz kurtoazne posjete koja traje 10 min da izjavu o nekim kreditima je vise nego smijesno nama ovdje a moze te misliti kako je tek smijesno administraciji jedne ozbiljne zemlje kao sto je Rusija. Da nije tragicno bilo bi smijesno ovako mozemo samo plakati :(

ODGOVORITE
Name

borac

15.08.2017 05:39

Glasacko tijelo je staro opet ce glasati za Dodika dje se god pojavi svi se oni pikaju na nacionalnu katu a Rusija je veliki doprinos iako im jeca i unuci rade u EU glup smo mi narod pokazali smo to do sad vise puta ali nazalost nemozemo svatiti.

ODGOVORITE
Name

Лија

15.08.2017 11:48

Зна човјек да му неће бити враћене.

ODGOVORITE
Name

Don Kihot

15.08.2017 11:55

A što bi ...samo čeka da mu Mile prevarant dođe i da mu da koliko zine...dajte jednom da se opametimo i počnemo svojom glavom mislit i ovu bagru otjerati

ODGOVORITE
Name

goran

15.08.2017 13:40

Ovaj Miljevic je siguran prevarant i treba ga drzati dalje od narodnih sredstava. Sto se tice ove vlasti sve je jasno.

ODGOVORITE
Name

jeremija

15.08.2017 20:02

Zeljki samo sto nije upo mali ali i velikom se nada ubrzo.

ODGOVORITE
Name

16.08.2017 18:17

Jel je varalica i lazov manipulator.

ODGOVORITE